08 Eylül 2016 00:11

‘Daha iyi bir sözleşme için mücadele etmeliyiz’

Çankaya Belediyesi İmar AŞ ve Belde AŞ için imzalanan toplu iş sözleşmesinin ardından belediye emekçileriyle konuştuk.

Paylaş

Birkan BULUT
Ankara

Çankaya Belediyesi İmar AŞ ve Belde AŞ için imzalanan toplu iş sözleşmesinin ardından belediye emekçileriyle konuştuk. Sözleşme süreçlerinde belirsizlik ve tartışmalara neden olan TİS hakkında konuşan emekçilerin bir kısmı yeterince bilgi sahibi olamadıklarını, bir kısmı da asgari ücret üzerine yapılan yüzde 1.5 ile yüzde 5 arası zammın yeterli olmadığını söyledi. Sendika yönetimi ise sözleşmenin belediyeler arasında en iyilerden olduğunu savunarak eleştirileri haksız buluyor. İşçiler “Daha iyisi için mücadele etmeliyiz” diyor.

Çankaya Belediyesinde hafta başında gerçekleşen toplusözleşme törenine CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu da katılmış, sözleşmenin AKP ve MHP’li belediyelere örnek olması gerektiği ifade edilmişti. Peki törende ifade edildiği gibi toplusözleşme işçileri tatmin ediyor mu? Toplusözleşme sürecinde işçiler ne kadar yer aldılar? Bu sorulara yanıt aramak için belediye emekçileriyle konuştuk.

Çoğu Belde AŞ bünyesinde çalışan emekçiler, çalışma koşulları ve toplu iş sözleşmelerine dair iki yanıt veriyorlar. Bir kesim toplusözleşmeye dair bir fikirleri olmadığını dile getiriyor. Diğer bir kesim ise diğer belediyelerde çalışanlara nazaran iyi çalışma koşullarının olmasına rağmen bunun yeterli olmadığı belirtiyor. Uzun yıllardır Belde AŞ bünyesinde çalışan bir kadın emekçinin söyledikleri eleştirileri özetliyor: “Bu toplusözleşmeyle yalnızca yüzde 1.5 civarında zam aldık. Çünkü bizim 2016 başında başlayan toplusözleşmemiz, ikinci yıl için asgari ücretin artış oranına yüzde 1.5 artışı kabul ediyor. Yani 2017 yılından itibaren bize zaten verilecek olan asgari ücret artışının üstüne sadece yüzde 1.5 alacağız. Bu bir kazanım değil varolan hakkımız.”

‘KÖTÜNÜN İYİSİ DİYE AVUNMAYALIM’

En son toplusözleşmeye imza atan İmar AŞ işçilerinin grev meselesini anlatan başka bir Belde AŞ işçisi de, “Toplu pazarlıkta anlaşmazlık olduğu söylenip grev kararları asılıyordu. Ancak toplusözleşmede ne talep edildiği, neyin verilmediğine dair ortada bir şey yok. Bir yandan işçilerin de greve çıkma korkusu var. Sendikaya sorduğumuzda her şey güllük gülistanlık anlatılıyor. Greve çıkılacak mı çıkılmayacak mı denirken birden sözleşmenin imzalandığını duyduk. Sadece İmar AŞ değil diğer toplusözleşmelerde de benzer tartışmalar oldu” diye konuştu. Öte yandan diğer belediyelere nazaran kendilerinin çalışma koşullarının görece iyi olduğu belirten işçi, “Örneğin Yenimahalle’de aynı sendika, aynı parti var ama daha kötü çalışma koşulları var. Ama oraya bakarak razı olmak gerekmiyor. Daha iyisi için mücadele etmeliyiz” diyor.

GENEL-İŞ: SÖZLEŞMELERİN EN İYİSİ

Çankaya Belediyesi işçilerinin örgütlü olduğu DİSK’e bağlı Genel-İş Sendikası ise sözleşmenin her alanda çok iyi bir sözleşme olduğunu savunuyor. Sorularımızı yanıtlayan Genel-İş Ankara 1 No’lu Şube Başkanı Ozan Ergün Doğan, sözleşmelerin 15 gün arayla yapıldığını ve belediye şirketlerinde çalışan 1450 işçinin en düşük günlük ücreti olan 93.31 TL’ye ilk yıl için yüzde 8 ile 40 arası zam uygulandığını belirtiyor. İkinci yıl için ise asgari ücrete yapılacak artış oranı üzerine 1.5 ile 5 puan artış yapıldığını dile getiren Doğan, cumartesi çalışmanın da kaldırıldığını söyledi. Çankaya Belediyesinde çalışan işçilerin diğer belediyelere nazaran en iyi koşullarda çalıştığını belirten Doğan, işçilerin grev, toplusözleşme gibi karar alma süreçlerine katılımına ilişin eleştirilerine katılmadığını söyledi. Doğan, “Sendikamızın 2 bin 300 üyesi arasında çeşitli sendikal kurullarda görev alan işçi sayısı yaklaşık 120-130 kişi. Alınan kararlardan ve süreçten haberdar olmamaları söz konusu değil. Toplusözleşme sürecinde tabii gerginlik olacak. Ancak biz greve gidecekken Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen bizi davet eti ve 5 saatlik toplantı sonrasında sözleşme bizim istediğimiz gibi imzalandı” diye konuştu.

ÖNCEKİ HABER

Çocukların haklarından yana bir ceza kanunu

SONRAKİ HABER

Tek suçlu patron değil özelleştirenler de suçlu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa