08 Eylül 2016 00:06

Çocukların haklarından yana bir ceza kanunu

Gündem Çocuk Derneği ve ÇAÇAV çocuğa yönelik ayrımcılıkların son bulması için yasal mevzuat değişiklikleri kitapçığı hazırladı.

Paylaş

Damla YELTEKİN
Ankara

Gündem Çocuk Derneği ve Çocuk Alanında Çalışan Avukatlar Ağı (ÇAÇAV) çocuğa yönelik ayrımcılıkların son bulması için yasal mevzuat değişiklikleri kitapçığı hazırladı. Kitapçıkta, çocuğun gebe kalması halinde istismarcısıyla evlendirilmesi, anne babası dışında kişiler tarafından gördüğü şiddetin cezasız kalması ve çocuk evliliklerinin kaldırılması gerektiği vurgulanıyor.

Gündem Çocuk Derneği ve ÇAÇAV, çocuğa yönelik ayrımcılıkla mücadele kapsamında Büyüteç Yargı Raporunu açıkladı. Çocukların yaşadıkları ayrımcılıklar, istismarlar ve insan hakları ihlalleri bir kez daha gözler önüne seren rapora ek olarak mevzuat değişiklikleriyle ilgili ek bir kitapçıkta yayınlandı. Kitapçıkta çocuklara yönelik ayrımcılıkla mücadele kapsamında kötü muamele, istismar ve insanlık dışı uygulamaların önüne nasıl geçilebilir sorusuna cevap aranıyor.

ÖNERİLERİNİ SIRALADILAR

Yasal mevzuat değişikliklerinin sadece ilk adım olduğunun unutulmaması gerektiği belirtilen kitapçıkta, yapılan yasal değişikliklerin çocukların yaşamında nasıl bir etki yaratacağının düşünülmesi isteniliyor ve TCK’de yapılabilecek değişiklik için şu öneriler sıralanıyor;
- Çocuklara cinsel istismarda bulunan kişilere indirim nedenlerinin uygulanmaması gerekir. Sanığın sadece duruşmalara gelmiş olması bile indirim sebebi sayılırken, cezalandırmanın sembolik olmaması,
- Çocukların maruz kaldığı cinsel istismarı, yaşadıkları travma nedeniyle anlatamamaları ve yargı sürecine bir şekilde geç gidilmesi nedeniyle dava ve cezalarda zaman aşımı hükmünün kaldırılması,
- Cinsel dokunulmazlıkta şikayet ibaresinin kaldırılması ve sadece suçun öğrenilmesinin de soruşturma açılmasına yeterli görülmesi,
- Çocuklara yönelik cinsel istismar ve reşit olmayan ile cinsel ilişki olarak düzenlenen ayrımın ortadan kaldırılarak ağırlıklı olarak kız çocuklarının “rızası olduğu” değerlendirilmesi yapılmasına engel olunması.

ÇOCUK EVLİLİĞİ YASAKLANSIN

Medeni Kanun’a göre kız ve erkek çocuklarının evlenme yaşı anne baba onayıyla 17 olabiliyor ve çocuğun gebelik hali gibi olağanüstü durumlarda 16 yaşına kadar düşürülebiliyor. Çocuğun istismara uğrayıp gebe kalması halinde ise yeni istismarları peşinde getirecek uygulama yani çocuğun istismarcısıyla evliliğe izin veriliyor. Mevzuat değişikliği için önerilerde ise bu uygulamanın son bulması, anne baba onayı veya mahkeme kararıyla 18 yaşından küçük evliliklerin yasaklanması gerektiği belirtiliyor.

ÇOCUĞA KÖTÜ MUAMELE TERBİYE HAKKI DEĞİLDİR

Kitapçıkta dikkat çekilen bir başka nokta da çocuklara yönelik kötü muamele. Ceza Kanunu’na göre anne baba dışında olan kişilere de terbiye hakkı verildiği ifade edilen kitapçıkta, çocuğun idaresi altında bulunduğu, büyütmek, bakmak, muhafaza etmek ya da meslek/sanat öğretmekle yükümlü kişilere de terbiye etme hakkı verilmesi beraberinde yetişkin tarafından çocuğa yönelik kötü muameleyi meşru kıldığına dikkat çekiliyor. Böylece mahkemede kötü muamele yapan yetişkinlerin “Sahibi bulunduğu terbiye hakkından doğan disiplin yetkisinin kötüye kullanımı” şeklinde bir ifade vermesi halinde yargı da bunu kabul ederse çocuğa uygulanan şiddet cezasız kalıyor. Şu anki mevzuata göre terbiye etme hakkı bulunan kişilerin çocuğa yönelik kötü muamele, şiddet ve bedensel cezalandırmaları açıkça tanımlanmış oluyor.

ÖNCEKİ HABER

Ücret alamayan işçiler lojmandan da çıkarıldı

SONRAKİ HABER

‘Daha iyi bir sözleşme için mücadele etmeliyiz’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...