14 Mayıs 2012 12:24

Denizler Dortmund’da coşkuyla anıldı

Almanya Demokratik İşçi Dernekleri Federasyonuna (DIDF) bağlı Dortmund  Bezent Derneği tarafından Denizlerin idam edilişinin 40. yılı vesilesiyle “1968’den bugüne emekçilerin birliği ve halkların kardeşliği” adıyla bir etkinlik gerçekleştirildi.Etkinliğe Türkiye’den Emek Partisi GYK Üyesi Aydın Çubuk&c

Denizler Dortmund’da coşkuyla anıldı
Paylaş
İrfan Erdoğan

Etkinliğe Türkiye’den Emek Partisi GYK Üyesi Aydın Çubukçu, BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt ile Almanya’dan DİDF Genel Başkanı Hüseyin Avgan konuşmacı olarak katıldı. Dortmund Bezent derneğinden Abbas Doğan’ın yönettiği panelde konuşan yazar ve felsefeci Aydın Çubukçu günün anlam ve önemine vurgu yaptıktan sonra şunları söyledi: “Denizler ilk etapta o zamanlar bir avuç öğrenci gençti ama onlar işçi ve emekçilerle birleştiklerinde ideallerini başaracaklarına inanıyorlardı.Bundan dolayı da o dönemin egemenleri onları asmakla bir bakıma halka gözdağı vererek, ‘Bakın baş kaldırırsanız eğer sizin de sonunuz bunlar gibi olur’ mesajı vermekti. Ama başaramadılar tam tersine 40 yıldır artarak çoğaldılar. Deniz olmak ve Denizler gibi olmak ancak onun ideallerine sahip çıkarak ve çoğalarak mümkündür. Özellikle Deniz yayılan söylentilerin tersine Atatürkçü değil o dar ağacında bile ‘Yaşasın Marksizmin ve Leninizmin yüce ideolojisi’ diyerek yönünü ve ideallerine öncülük eden ideolojiyi benimseyerek hangi yoldan yürüyeceğini de belirlemiştir. Denizler Atatürk’ten sadece ulusal kurtuluş savaşına önderlik ettiği için etkilenmiştir. Başka da bir etkilenme söz konusu değildir. Denizlere bugün Atatürkçü demek onlara yapılacak en büyük hakarettir” dedi.

Daha sonra söz alan BDP Hakkari Milletvekili Adil Kurt da şunları söyledi: “Halkların kardeşliğini gerçekleştirmemiz için 1968 ruhuna ihtiyacımız var. Onların idealleri ve söyledikleri son sözleri bizleri birleştiriyor. 40 yıl önce idama giderken idam sehpasının altında dahi büyük bir cesaret ve kararlılıkla  ‘Yaşasın Türk ve Kürt halklarının kardeşliği’ diyen Deniz ve yoldaşları ebetteki Kürt halkının kardeşleridirler. Onların ideallerini mutlaka gerçekleştireceğiz.”

Son olarak söz alan Almanya DIDF Başkanı Hüseyin Avgan da yaptığı konuşmasında yurt dışında yasayan biz emekçilerin birlikte hareket ettikleri sürece başaracağının altını çizerek şunları söyledi: “Burada gördüğüm kadarıyla önceki yıllara nazaran daha da çoğalmışız. Bu çok sevindirici, bu da bize sunu gösteriyor, dertlerimiz ve sorunlarımız ortak o halde birlikte hareket etmekten başka çaremiz yok. Denizler ‘Kahrolsun emperyalizm ve kapitalizm’ diye haykırdıklarında sadece Türkiye’deki egemenleri kastetmediler bugün bize her türlü kötü yaşamı reva gören Alman egemenlerini de kastetmişlerdi. İşte onun idealleri burada yasayan bizler için de çok büyük hayati öneme sahiptir.”

Etkinliğe katılan konuşmacılara sorulan soru ve alınan cevapların ardından panel sona erdi.

Yaklaşık bin kişinin izlediği panelde daha sonra Sanatçı Suavi ve ZeleMele müzik grubu ile Ulaş Hazar üçlüsü bir birinden güzel türküler seslendirdiler. (Dortmund/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Korsanlar kazandı, Sol Parti kaybetti

SONRAKİ HABER

‘Bu iddianame ile gazetecilik yargılanıyor’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa