07 Eylül 2016 10:57

İHD: Muhalif öğrencilere ırkçı saldırlar olabilir

İHD Ankara Şubesi yeni öğretim döneminde muhalif üniversite öğrencilerine yönelik ırkçı saldırıların olabileceği uyarısında bulundu.

Paylaş

İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi Öğrenci ve Gençlik Komisyonu Başkanı Özcan Kırbıyık, yeni öğretim döneminde muhalif üniversite öğrencilerine yönelik ırkçı saldırıların olabileceği uyarısında bulundu. 

İHD Ankara Şubesi basın toplantısı düzenleyerek yeni öğretim dönemimde üniversitelerde yaşana bilecek hak ihlallerine karşı uyarılarda bulundu. Basın toplantısında konuşan İnsan Hakları Derneği (İHD) Ankara Şubesi Öğrenci ve Gençlik Komisyonu Başkanı Özcan Kırbıyık, “2016-2017 eğitim öğretim yılı üniversite kayıtları yapılmıştır. Yurt ve burs başvurularının çeşitli kriterler öne sürülerek hak gaspları meydana getirildiği görülüyor. Hak gasbına uğradığını düşünen öğrencilerin bize başvurmasını istiyoruz. Bu öğrencilere hukuki destek verilecektir” diye konuştu. 

KÜRT, ALEVİ, SOSYALİST ÖĞRENCİLER HEDEFTE

Kırbıyık, devlet üniversitelerindeki yurt sayısının yetersiz olduğuna dikkat  çekerek, “Halihazırdaki devlet yurtlarından üniversitelilerin barınma sorunu rutubetli ve temizliğine özen gösterilmeyen yaşam alanlarıyla, yetersiz etüt salonlarıyla, hijyeni sağlanmayan lavabo ve tuvaletlerle büyümektedir. Hükümet, devlet yurtlarını öğrencilere karşı baskı ve denetim mekanizması olarak kullanmaktadır” diye belirtti. Hükümetin politikaları sonucu Kürt, sosyalist ve Alevi öğrencilere yönelik ırkçı saldırılar yaşana bileceği uyarısında bulunan Kırbıyık, “ devlet yurtlarında kalan Kürt, Alevi, sol ve sosyalist öğrencilere yapılan baskıların önüne ısrarla geçilmek istenmiyor. Bu öğrencilere yönelik ırkçı saldırıları geçtiğimiz yıllarda yaşadık. Bu yılda olası bir hak gasbına uğrayan öğrenciler için tüm desteğimizi sunacağız” dedi. 

'HOCALARIMIZIN YANINDAYIZ'

Kırbıyık, Barış İçin Akademisyenler bildirisine imza atan akademisyenler ve muhalif akademisyenlerin KHK'yla işten atılmasına tepki göstererek, “Kürt sorunu konusunda devletle ile aynı istikamette düşünmeyen bütün kesimlerin aleni bir şekilde hedef haline getirildiği görülüyor. AKP Hükümeti, oluşan olağanüstü siyasal ve politik havayı fırsat bilerek cemaatle hiçbir ilgisi olmayan Barış İçin Akademisyenler’i işten atma politikası gütmektedir. Görevden alınan 45 barış imzacısı hocamızın yanında olduğumuzu tekrarlıyoruz. Hükümete yaptığı bu hatandan derhal geri dönmesi çağrısında bulunuyoruz” dedi. Kırbıyık, Başbakan Binali Yıldırım'ın Diyarbakır’a yaptığı gezisinde,14 bin öğretmenin de işten çıkarılacağını sözlerini hatırlatarak, “Bu durumun neden olacağı insan hakkı ihlallerinin yakın takipçisi olacağımızı şimdiden ilan ediyoruz” diye öğretmenlere de hak gasplarına karşı yardımcı olacaklarını ifade etti. (AnkaraEVRENSEL) 
 

ÖNCEKİ HABER

Rousseff, başkanlık konutunu boşalttı 

SONRAKİ HABER

Uluslararası PEN: Evrensel muhabirlerini bırakın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...