06 Eylül 2016 12:20

Bilirkişi emniyeti çürüttü: Taş Şahbaz’ın bileğine değmemiş

Gezi direnişi sırasında Ankara’da polis kurşunuyla vurularak öldürülen Ethem Sarısülük davasında bilirkişi raporu Emniyetin raporunu çürüttü.

Paylaş

Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’ın haberine göre Aksaray’da süren davada mahkemeye katil zanlısı sanık Ahmet Şahbaz’ın “Bileğime gelen taş nedeniyle namlunun pozisyonu değişip maktulün kafasına doğru yönelmiş olabilir” şeklindeki savunmasını çürütecek, davanın seyrini değiştirecek bilirkişi raporu geldi.

Bilirkişi heyeti, “Ateşleme sırasında sanık polisin ateş eden kolunun pozisyonunu değiştirecek şekilde sağ koluna taş isabet etmediği”ni belirtirken, Ethem’in vurulduğu 3. atışta sanığın bileğini belirgin şekilde aşağıya indirdiğini tespit etti. Bilirkişiler ayrıca, emniyetin Şahbaz’a 37 taş isabet ettiği şeklindeki raporunu da çürüterek, isabet eden taş sayısını 8 olarak belirledi.

Güvenlik gerekçesiyle Aksaray Ağır Ceza Mahkemesine alınan davada mahkeme, 3 TRT görevlisini Ethem Sarısülük’ün vurulduğu görüntüleri incelemesi için bilirkişi olarak atamıştı. 17 sayfalık rapor mahkemeye ulaştı. Görüntülerden sanık polis ile göstericiler arasında bir mücadele yaşandığı belirtilen raporda, sanık polisin yere diz çökmüş olan bir göstericinin kafasına sağ ayağıyla sert bir tekme attığı, çevredeki göstericilerin de polise taş attığı anlatıldı. Polisin kaskına bir taş isabet ettiği aktarılan raporda “Sanık polis geriye doğru sıçrayarak sağ elinde tutmakta olduğu tabancasının emniyetini açar, sağ elinde taşıdığı tabancasını yukarıya kaldırarak ilk ateşlemeyi gerçekleştirir. Sarısülük’ün ilk ateşleme sırasında taş atmak üzere sağ elini yukarıya doğru kaldırdığı görülmektedir. Sanık polis, ikinci ateşlemeyi gerçekleştirir. Görüntülere göre ikinci ateşleme sırasında Ethem Sarısülük’ün sağ elindeki taşı sanık polis memuruna doğru attığı görülmektedir. Sanık polis, sağ elindeki tabancasını yukarda tutmaya devam ederek bu kez 3. ateşlemeyi gerçekleştirir. 3. ateşleme sonrasında Ethem Sarısülük başını sola doğru çevirir, yere yuvarlanır. Sanık polis, ters yöne döner ve olay yerinden uzaklaşır” 

‘SAĞ KOLA TAŞ GELMEDİ’

Raporun sonuç bölümünde ise 3 önemli tespit yapıldı. Sanık polise göstericiler tarafından ateşleme öncesi ve sırasında sopa ile vurulmadığı belirtilen raporda, “Ateşleme sırasında ateş eden kolunun pozisyonunu değiştirecek şekilde sağ koluna taş isabet etmediği, 3. ateşleme sırasında kolunun pozisyonunu değiştirecek herhangi bir etken ihtisas alanımız dahilinde tespit edilememiştir” görüşüne yer verildi.

EMNİYETİN TAŞ HESABI YANLIŞ ÇIKTI

Bilirkişiler, olay sırasında sanık polise atılan ve isabet eden taşları da tek tek saydı. Ankara Emniyeti, soruşturma sırasında savcıya gönderdiği raporda Şahbaz’a 37 taş isabet ettiğini iddia etmişti. Raporda, görüntülere göre silah atışları öncesinde sanık polise isabet eden taş sayısının tahminen 6, silah atışları sırasında polise isabet eden tahmini taş sayısının ise 2 olduğu belirtilirken, “Atış öncesinde atılan tahminen 4 ve atış sırasında atılan 2 taşın isabet edip etmediği tespit edilememiştir” denildi. Yani bilirkişi, Şahbaz’a toplam 14 taş atıldığını, bunların 8 tanesinin isabet ettiğini belirterek, emniyetin 37 rakamını çürüttü.

ÖNCEKİ HABER

EFJ: Evrensel muhabirleri derhal serbest bırakılmalı

SONRAKİ HABER

Önce darbedildi sonra işten atıldı    

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa