15 Mayıs 2012 03:57

Seyirci tiyatrosuna sahip çıktı

“Ankara Devlet Tiyatrosu Müdavimleri” adıyla bir araya gelen tiyatroseverler, Başbakanın “Devlet Tiyatrolarını özelleştireceğiz” açıklamalarına karşı bugün sokağa çıktı. Tiyatrolarına sahip çıkmak için Küçük Tiyatro önünde bir araya gelen yüzlerce seyirci ve tiyatrocu devlet tiyatr

Seyirci tiyatrosuna sahip çıktı
Paylaş

“Ankara Devlet Tiyatrosu Müdavimleri” ile birlikte birçok kurum, dernek ve örgüt, devlet tiyatrolarının özelleştirilmesine karşı bugün Küçük Tiyatro önünde hükümeti protesto ettiler. Eyleme  Sanatçıları Derneği (DETİS), Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği (TOMEB), Tiyatro Oyuncuları Derneği (TODER), Oyuncular Sendikası ve Kültür Sanat Sen de destek verdi. Eylemde, Emek Partisi üye ve yöneticileri ile Halkların Demokratik Kongresi (HDK) ve CHP milletvekilleri de yer aldı.

‘HALK TİYATRODAN YOKSUN KALACAK’

Tiyatrocular ve müdavimler, dün akşam saatlerinde “Venedik Taciri” adlı oyunu izledikten sonra alkışlarla salondan çıkarak eylem yaptılar. Sloganlarla AKP hükümetinin devlet ve şehir tiyatrolarını özelleştirme çabalarına sessiz kalmayacaklarını haykırdılar. Eylemde “Karanlığa karşı özgür tiyatro”, “AKP elini tiyatromdan çek” sloganları atıldı.

Devlet Tiyatrosu Müdavimleri adına konuşan Yasemin Kahramanlar, Devlet Tiyatrolarının özelleştirilmesi ile halkın tamamen tiyatrodan yoksun kalacağını ifade etti.

Eylemde CHP Milletvekilleri Aylin Nazlı Aka ve Gülsün Bilgehan Toker, yaptıkları konuşmalarda kendilerinin milletvekili olarak değil, bir sanatsever olarak Küçük Tiyatro önünde olduklarını belirtiler.

TİYATROLAR İNSANDAN ARINDIRILIYOR

Şehir tiyatroları adına konuşan Can Başar , tiyatroların hükümet eliyle  insanlarından arındırılmaya çalıştığını, ancak hiç kimsenin sanatçı ile halk arasına nifak sokamayacağını söyledi. DT Yönetmeni Yücel Erten ise muhafazakar sanat kavramının eşyanın tabiatına aykırı olduğunu savundu. Sanat ve tiyatro kurumlarının özelleştirilmesi girişiminin temelsiz ve ruhsuz olduğunu belirten Erten, tiyatroların yıkıma değil restorasyona ihtiyacı olduğunu vurguladı. Açıklamalardan sonra tüm katılımcılar Küçük Tiyatro önünde insan zinciri oluşturdular. (Ankara/EVRENSEL)


‘KİNDARLIĞA KARŞI ÖZGÜRLÜĞÜ ÖRGÜTLEYECEĞİZ’

Emek Partisi Eski Genel Başkanı İstanbul Milletvekili Levent Tüzel de konuşma yaptı. Tüzel, Halkların Demokratik Kongresi adına yaptığı konuşmada, hükümetin sadece özelleştirme yoluyla tiyatroları kapatmadığını belirterek, “Burada tiyatroyu var eden tüm tiyatro emekçilerine saldırıyorlar” dedi. Başbakanın tiyatroculara açıkça hakaret ettiğini söyleyen Tüzel, hükümetin tiyatrocuları “ideolojik aktörler” olarak gördüğüne dikkat çekti. Tüzel, AKP hükümetinin “Bizim hizmetimizde olmazsanız biz sizi ezeriz” dediğine dikkat çekerek, “Biz bu ezilmeye ve saldırıya karşı burada olduğu gibi yanıt vereceğiz. Hep birlikte tiyatrolarımıza sahip çıkacağız. Onlar dinciliği, kindarlığı, despotizmi, milliyetçiliği yeniden örgütlüyorlar.   Biz ise buna karşı kardeşliği, özgürlüğü, barışı ve halkların birliğini örgütleyeceğiz” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Sevgi Göyçe toprağa verildi

SONRAKİ HABER

Yedi ülkeden yedi aktivist kadın Tiyatro Festivalinde

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...