6 Eylül 2016 06:27

ÖHD ve TUAD yöneticileri yarın hakim karşısına çıkıyor

Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatlar Ramazan Demir ve Ayşe Acinikli ile Tutuklu Aileleriyle Dayanışma Derneği (TUAD) üye ve yöneticilerinin de aralarında bulunduğu 7'si tutuklu 50 kişi hakkında "örgüt yöneticisi olmak" ve "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla açılan davanın ikinci duruşmasına yarın İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edilecek. 

Dava avukatları, duruşmaya katılım çağrısında bulunarak, tutuklu arkadaşlarının bir an önce serbest bırakılmasını istedi. ÖHD Genel Başkanı Ömer Güneş, davanın ilk duruşmasının 22 Haziran'da yapıldığını ve o duruşmada savcının "Delil yok" diyerek avukatların tahliyesini istediğini hatırlatarak, avukatların iktidarın kararı doğrultusunda cezaevinde tutulduğunu belirtti. Avukatların tutuklanmasının siyasi bir karar olduğunu söyleyen Güneş, "Arkadaşlarımız ilk gözaltına alındıklarında da sorgu hakimi, 'Delil yok' diyerek arkadaşlarımızı serbest bıraktı ancak başka bir savcının itirazı sonucu arkadaşlarımız tutuklandı. Bu da davadaki çelişkiyi ve davanın siyasi olduğunu gösteriyor" dedi. 

Özellikle Ramazan Demir'in AİHM'e yönelik başvuruları nedeni ile cezalandırılmak istendiğini söyleyen Güneş, davanın hiçbir şekilde hukuki yönü olmadığını söyledi. 

ASLAN: MESLEKLERİNİ YAPTIKLARI İÇİN YARGILANIYORLAR

Çağdaş Hukukçular Derneği İstanbul Şubesi yöneticilerinden Oya Aslan da Demir ve Acinikli'nin çok uzun zamandır tutuklu olduğunu ve bu tutukluluğun hukuki değil, hükümetin keyfi nedenlerinden kaynaklandığını kaydederek, "Aynı dosyadan yargılanan başka avukat arkadaşlarımız şuan serbest ancak aynı dosyadan aynı suçlarla yargılanan bu iki avukat arkadaşımız tutuklu. Çünkü hakimleri farklıydı. Bu da Demir ve Acinikli'nin keyfi olarak tutulduğunu gösteriyor" dedi. 

Demir ve Acinikli'ye olan suçlamanın mesleklerini layıkıyla yapmaları ile alakalı olduğunu söyleyen Aslan, bu davadan da tahliye çıkmaması halinde ortada suç değil ciddi bir hukuk yanılsaması olduğunun açığa çıkacağını söyledi. 

BELEN: SORUŞTURMA HATASI VAR 

Davanın avukatlarından Bahri Belen de tutuklu avukatların mutlaka serbest bırakılması gerektiğini belirterek, Demir ve Acinikli'nin avukatlık faaliyeti nedeni ile tutuklandığını hatırlattı. Davada açık bir şekilde soruşturma hatası olduğunu söyleyen Belen, "Avukatların serbest bırakılması gerekiyor. Ancak, elbette son kararı mahkeme verecek" dedi. 

Paris Barosu başta olmak üzere Avrupa'nın pek çok barosundan avukat da davayı izlemek için yarın İstanbul'a gelecek. 

NE OLMUŞTU? 

İstanbul'da 16 Mart günü Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatlar ile Tutuklu Aileleriyle Dayanışma Derneği (TUAD) üye ve yöneticilerine yönelik gerçekleştirilen operasyonda gözaltına alındıktan sonra haklarında "örgüt yöneticisi olmak" ve "örgüt üyesi olmak" iddiasıyla dava açılan 50 isim, ilk olarak 22 Haziran'da hakim karşısına çıkmıştı. İstanbul 14. Ağrı Ceza Mahkemesi'ndeki davada, ÖHD'li avukatlar Ramazan Demir ve Ayşe Acinikli, tarihi bir savunmaya damga vurmuş, "Savunduğumuzun tüm değerlerin arkasındayız" mesajı vermişti. Saatler süren duruşmada mahkeme heyeti, tutuklu yargılanan TUAD çalışanı Şengül Kaçar'ın tahliyesine karar vermişti. 

İDDİANAMEDEN

Aralarında 2'si tutuklu 8 avukatın yer aldığı 50 kişinin yargılandığı dava dosyasında avukatlar, cezaevlerinden "bilgi taşıdıkları" ve "kuryelik" yaptıkları iddiasıyla suçlanıyor. Hazırlanan 50 sayfalık iddianamede yer alan diğer kişilere dair yöneltilen suçlamaların delillerinin büyük çoğunluğunu ise Facebook ve Twitter gibi sosyal medya hesaplarında yaptıkları paylaşımlar oluşturuyor.

Tutuklu avukatlardan Ramazan Demir, Kürdistan'daki soykırım saldırıları sırasında Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) yaptığı başvurularla gündeme gelmiş ve siyasi iktidar tarafından hedef gösterilmişti. (DİHA)
 

Evrensel'i Takip Et