05 Eylül 2016 17:13

'Demokrasi olmadan başarılı olmaz'

Başbakan Binali Yıldırım’ın bölge illeri için açıkladığı teşvik paketine CHP’ Milletvekili Umut Oran'dan tepki geldi.

Paylaş

Başbakan Binali Yıldırım’ın dün bölge illeri için açıkladığı teşvik paketine CHP’den tepki geldi. CHP’li Umut Oran, açıklanan paketin bundan öncekiler gibi sonuçsuz kalacağını ifade etti. 10 yıllık bir süreci kapsayan paketi ‘inşaat ve rant’ paketi olarak tanımlayan Oran, teşvik paketinin daha önce başarısız olan paketler gibi olmaması için demokrasi ve toplumsal mutabakat çağrısında bulundu. 

BUGÜNE KADAR BAŞARILI OLAMADI

23 ili kapsayan teşvik paketi ile yatırımcılara 35 milyar dolarlık destek vadedildiğini açıklayan Oran, paketin içeriğindeki cazip teşvik ve desteklerle bölgenin cazibe merkezi haline getirilmek istendiğini, yatırımların ve istihdamın artırılmasının amaçlandığını dile getirdi. 

AKP hükümetlerinin yıllardır durmadan paket açıkladığını, hepsinde çok cazip teşvik ve destek unsurları bulunduğunu hatırlatan Oran, “Ancak uygulamaya bakıldığında teşvik paketleri ile vadedilen üretim, yatırım ve istihdam artışı bir türlü gerçekleşmiyor. Zaten durmadan yeni paket açıklamaları bir önceki paketin işe yaramadığını teyit ediyor. Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz: Bugüne kadarki teşviklerin sonuçları ortada” dedi. 

KAĞIT ÜZERİNDE KALACAK

AKP’nin Türkiye’de demokrasiyi, hukuk devletini ve buna bağlı olarak güveni ve yatırım ortamını yok ettiğini söyleyen Oran, bu ortamın yatırımcıyı caydıran bir tabloya yol açtığını ifade etti. “Hükümet inandırıcılığını yitirmiştir. Ne kadar cazip teşvik paketleri açıklarsa açıklasın, ülkede demokrasiyi, hukuk devletini yeniden tesis edip, belirsizliği ortadan kaldırmadığı, herkesin önünü görebileceği bir ortamı yaratamadığı sürece kağıt üzerindeki bu teşvik vaatleri yatırımları harekete geçiremeyecek, ekonomiyi canlandıramayacaktır” diyen Oran, Başbakan Yıldırım’ın 10 yıllık yatırım diye açıkladığı paketi inşaat ve rant olarak tanımladı.  

“AKP, 14 yılda yapmadığını, yapamadığını şimdi nasıl yapacak?” diye soran Oran, Bölge ve Türkiye için çözümün; yatırımları, üretimi, istihdamı artırmanın, kalkınmanın ve büyümenin adresinin birinci sınıf demokrasi olduğunu söyledi.

TOPLUMSAL MUTABAKAT LAZIM

Oran açıklamasında paketin başarılı olması için şu önerilerde bulundu: 

* Bu paketin bölgede yatırım, üretim ve istihdamı artırma konusunda kayda değer bir katkısı olmayacaktır. Bu da öncekiler gibi süslü vaatler içeren, tamamen göz boyama amaçlı bir pakettir.

* Siyasal istikrarı, güveni sağlamak, demokrasiyi, hukuk devletini onarıp ekonomide kötüye gidişin önüne geçmek ve halka iş ve aş yaratacak yatırımların önünü açmak, üretim ve istihdam artışını sağlamak için Türkiye’nin acilen yeni bir yönetim anlayışına ve toplumsal mutabakata ihtiyacı vardır.

* Bu paket daha çok yıllardır ihmal edilen sosyal kalkınmayı içeriyor, ekonomik kalkınmanın gerçekleşebilmesi içinse ekonominin aktörleriyle bir toplumsal mutabakat gerekir.  (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Başbakan'ın ziyaret ettiği tugaya havanlı saldırı

SONRAKİ HABER

Boydak Holding TMSF’ye devredildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa