05 Eylül 2016 15:36

Okullar kaos ve savaşın gölgesinde açılıyor

Eğitim Sen Van Şube Eş Başkanı Gülcan Kaçmaz Sağyiğit, okulların karanlık bir tablo ile yeni eğitim ve öğretim yılına başlayacağını söyledi.

Paylaş

Yeni eğitim ve öğretim yılı 19 Eylül’de milyonlarca öğrencinin ders başı yapması ile başlayacak. Başta temel eğitimden ortaöğretime geçiş (TEOG) sistemi, yıllardır seçmeli ders veya özel okul seçeneğiyle üstü örtülmeye çalışılan ana dilde eğitim, öğretmen açığı bulunmasına rağmen atanamayan öğretmenler ve okul sayısının yetersizliğinden kaynaklı kalabalık derslikler gibi birçok sorun yumağı ile okullarda ders başı yapılacak. 

Bölge’de ise okul zilleri, savaş, çatışma ve yıkımın gölgesinde çalacak. Eğitim Sen Van Şube Eş Başkanı Gülcan Kaçmaz Sağyiğit, okulların karanlık bir tablo ile yeni eğitim ve öğretim yılına başlayacağını söyledi.

‘TABLO HER YIL BİRAZ DAHA KARANLIKLAŞIYOR

AKP iktidarının darbe girişimini ‘cadı’ avına dönüştürdüğünü kaydeden Sağyiğit, darbe sonrası yıllardır Cemaate karşı mücadele eden eğitim emekçilerinin Gülen Cemaati ile bağlantılı olduğu iddiasıyla görevden alındığını hatırlattı. Sorunların her yıl biraz daha arttığı eğitim sisteminin çürüme noktasına geldiğini ifade eden Sağyiğit, “Her yıl daha karanlık bir tablo ile karşı karşıya kalıyoruz. Geçen yıl savaşın gölgesinde okullar açıldı. Birçok öğrencimiz geçen yıl eğitim hakkından yoksun bırakıldı. Yıl boyunca okula gidemeyen öğrenciler oldu. Yıl boyu mesleğini icra edemeyen eğitim emekçileri oldu. Bu yıl tekrar bakıyoruz. Yine savaşın gölgesinde ve daha kötü bir kaosla öğrenciler eğitim ve öğretim yılına başlayacaklar” şeklinde konuştu. 

Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde ilan edilen sokağa çıkma yasağı ile birlikte oradaki öğrencilerin yaşadığı sorunlara da değinen Sağyiğit, “Oradaki öğrencilerin neredeyse tamamı eğitim hakkından mahrum kaldı. En yakın Van olduğu için 8 bin öğrenci buraya geldi. Savaş psikolojisiyle buraya geldiler. Uyum ve kalacak yer konusunda sıkıntı yaşadılar. Şimdi de nakil yoluyla dönmeye çalışıyorlar fakat gittikleri yerde okulların büyük bir kısmı ortada yok. Bu öğrencilerin bu koşullar altında sağlıklı bir eğitim alması mümkün değildir” diye belirtti. 

‘ZORUNLU DİN DERSİ KALDIRILMALI’

Eğitim emekçilerinin hem sosyal hem de ekonomik açıdan ciddi sıkıntılar yaşadıklarını aktaran Sağyiğit, “Rotasyon süreci eğitimi olumsuz etkiliyor. Sınıf mevcutları çok kalabalık. Taşımalı eğitim sistemi dediğimiz bir durum var. Van’daki eğitim yöneticileri tamamen siyasi referanslara göre alındı. Okul müdürlerin tamamı siyasal referanslarla alındı. Bir okulun nasıl yöneteceğini bilmeyenler okulun başına idareci olarak getiriliyor” dedi.

Eğitimin temel insani bir hak olduğunu dile getiren Sağyiğit, laik, demokratik, bilimsel ve ana dilde eğitimin önündeki bütün engellerin kaldırılarak bu zeminin oluşturulması ve zorunlu din dersinin ortadan kaldırılması gerektiğini söyledi.  (Van/DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Bodrum çöplüğünde yine yangın çıktı

SONRAKİ HABER

Bingöl’de halk buluşmasına  valilik yasak getirdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...