14 Mayıs 2012 11:36

Asimilasyon devlet eliyle yapılıyor

STOCKHOLM Kürt Enstitüsü Eski Başkanı Amed Meki Tigris, Kürt dili üzerindeki asimilasyonun devlet eliyle yapıldığını söyledi.KURDİ-DER Antep Şubesi, Kürt Dili Bayramı nedeniyle “Toplum içinde dilin rolü nedir?” ve “Dil ve Toplum” konulu panel yaptı. Yazar Mehmet Görmez’in yönettiği panele, DT

Asimilasyon devlet eliyle yapılıyor
Paylaş
İnanç Yıldız

KURDİ-DER Antep Şubesi, Kürt Dili Bayramı nedeniyle “Toplum içinde dilin rolü nedir?​” ve “Dil ve Toplum” konulu panel yaptı. Yazar Mehmet Görmez’in yönettiği panele, DTK Koordinasyon Kurulu Üyesi Osman Özçelik, Stockholm Kürt Enstitüsü Eski Başkanı Amed Meki Tigrîs panelist olarak katıldı.

Kürtlerin bulunduğu toprakların bir çok uygarlığı barındırdığını söyleyen Osman Özçelik, bu uygarlıkların birçoğunun yok olduğunu söyledi. 15 Mayısın Kürt Dili Bayramı olarak kutlanmasının Kürt dilini bugünlere taşıyanlara borçlu olduklarını ifade ederek, Kürt dili ve uygarlığının tarihi uygarlıklardan öncesine dayandığını söyledi. Özçelik, Kürt Dili Bayramı’nın kutlanmasına vesile olan ve büyük çabalar sarf eden Mîr Celadet Ali Bedirhan’ın katkılarının büyük payı olduğunu belirtti.

Amed Meki Tigrîs, Kürt dilinin uğradığı asimilasyon politikalarına değinerek, asimilasyonun iki çeşidinin olduğunu ve bunların birinin devlet eliyle gerçekleştirildiğini belirtti. Tigris, diğer bir asimilasyon boyutunun ise psikolojik asimilasyon yani oto-asimilasyon olarak adlandırıldığını söyledi. Tigrîs, asimilasyona karşı ailelere de büyük görevler düştüğünü anlattı. Bülent Arınç’ın ‘Kürtçe medeniyet dili değildir’ sözünü hatırlatan Tigrîs, yapılan açıklamanın psikolojik baskı için yapıldığına dikkat çekti. Kürtçenin fakir bir dil olmadığını belirten Tigrîs, “Medeniyet bu topraklarda ortaya çıktı. Biz kendi kendimizi asimile ediyoruz. Dilimize sahip çıkmalıyız” dedi. Panele Eğitim Sen, Haber-Sen, BDP, EDP temsilcileri de katıldı. (Gaziantep/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

BDP: Gündemimizde başkanlık sistemi yok

SONRAKİ HABER

Kaçırılan AKP’li için operasyon

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...