04 Eylül 2016 11:46

54'üncü Adalet ve Vicdan Nöbeti'nde adalet istediler

Adalet Arayan İşçi Aileleri, iş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçiler için 54'üncü kez "Adalet ve Vicdan Nöbeti"nde bir araya geldi. 

Paylaş

Her ayın ilk Pazar günü iş cinayetlerinde yaşamını yitiren işçilere dikkat çekmek için "Adalet ve Vicdan Nöbeti" tutan Adalet Arayan İşçi Aileleri, 54'üncü haftada da Galatasaray Lisesi önünde bir araya geldi. "Kaza değil cinayet vicdanınız yok mu?" pankartının açıldığı eylemde, basın açıklamasını Adalet Arayan İşçi Aileleri adına Erdinç Eroğlu okudu. 

Eroğlu, 2015'te bin 703 ve ilk 6 ayında bin 49 işçinin iş cinayetlerinde hayatını kaybettiğini hatırlatarak, "Bu acı gerçeklik karşısında vicdanlı, adalet duygusunu yitirmemiş herkes bu vahşeti anlayarak davranmalı" dedi.

Van Bayram Oteli ve Soma davalarındaki gelişmeler hakkında da bilgi veren Eroğlu, Bayram Oteli'nde, Yargıtay'ın "Bilinçli taksirle ölüme neden olmak" koşullarının oluşmadığı, "Cezanın arttırılmasının kanuna aykırı olduğu" gerekçesiyle otelin sahibi Tevfik Bayram'ı tahliye ettiğini hatırlattı.

Soma'da mahkeme aşamalarının henüz sürdüğüne dikkat çeken Eroğlu, duruşmaların 12 Ekim'e ertelendiği bilgisini paylaştı. 

SOMA'DAKİ İŞ CİNAYETİ HATIRLATILDI 

Eroğlu'nun ardından söz alan Somalı ailelerin avukatı Berrin Demir ise, maden faciasında işçilerin ferdi oksijen karbon monoksit maskesi kullanımının kısıtlı olduğunu anlattı. Demir, "İşçilere yeterli eğitim vermedikleri için de işçiler bu maskeleri kullanamamış, zaten bunların bir kısmı da bozuk ve küflü çıkmış. Sağlam olsalar dahi bir buçuk saat kadar dayanan maskelerdi. Bu durumda işçilerin ocak ağzına kadar gelmeleri mümkün değildi" dedi. Soma'da kaza durumunda ne yapılacağına ilişkin bir tatbikat yapılmadığını söyleyen Demir, "Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan'ın kurtarma ve tahliye ekibinde olduklarını söylediği kişiler bu ekipte olduklarını mahkemeye gelen bir kısım evraktan öğrendi" dedi.

'BAKANLIK MEMURUN SORUŞTURULMASINA İZİN VERMİYOR'

Esenyurt'ta 2012 yılında AVM inşaatında çadırda yaşamını yitiren işçilerin durumuna da değinen Demir, işçilerin yaşam şartlarının 17 toplantıda gündem olmasına rağmen kimsenin gerekli önlemleri almadığını ve 11 işçinin hayatını kaybetmesine rağmen kimsenin ceza almadığını anlattı. 

Demir'in ardından söz alan avukat Murat Kemal Gündüz de, Soma'da denetime gelen müfettişlerin raporlarını ocağa inmeden kahvehanede tuttuklarını söyledi. Gündüz "Usulsüz denetim yapan müfettişler kusurlu bulundu. Ama hiçbir bakanlık artık kendi bünyesindeki memurun soruşturulmasına izin vermiyor" dedi. 

Eylem, konuşmaların ardından sona erdi. (DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

'Özgürlük Nöbeti' sırası kadın gazetecilerde

SONRAKİ HABER

Baluken: İhale vaatleri ile Kürt sorununu çözeceğini sanıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...