04 Eylül 2016 10:22

Tarım iflas ettirildi,  ithalat artıyor

CHP'li Orhan Sarıbal, TZOB tarafından tarım ve gıdayla ilgili 46 milyar dolarlık dış ticaret fazlası bulunduğu yönündeki açıklamaya tepki gösterdi.

Paylaş

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) tarafından tarım ve gıdayla ilgili 46 milyar dolarlık dış ticaret fazlası bulunduğu yönündeki açıklamasına tepki gösterdi.

Bu açıklamanın Türkiye’nin tarım ürünleri dış ticareti bakımından bulunduğu konumu ortaya koymaktan uzak olduğunu belirten Sarıbal, “Türkiye AKP’nin iktidar döneminde tarımsal üretimde olduğu gibi, ihracatta da ithalata bağımlı hale gelmiştir. Gıdada ihracatın yüzde 60’ı kadar ithalat yapılmıştır. Tarımsal hammadde ithalatı ise ihracatın 6 katına ulaşmıştır. AKP döneminde 10 milyar dolarlık tarımsal hammadde ihracatına karşılık 60 milyar dolarlık ithalat yapılmıştır. Gıda sektörü ithal ettiği hammaddeyi işleyerek yine yurtdışına satmıştır” diye konuştu.

AKP’nin iktidar döneminde; 40 milyon ton buğday, 17 milyon ton soya, 12 milyon ton mısır, 10 milyon ton pamuk, 7 milyon ton ayçiçeği, 4 milyon ton pirinç ve çeltik ithalatı yapıldığına dikkat çeken Sarıbal, “AKP’li yıllarda pamuk ithalatına 16 milyar dolar, buğday ithalatına 11 milyar dolar, soya ithalatına 7 milyar dolar, ayçiçeği ithalatına 4 milyar dolar, mısır ithalatına 3 milyar dolar, pirinç ve çeltik ithalatına 2 milyar dolar ödenmiştir” dedi. 

2016 yılının ilk 7 ayında ithal edilen yağlı tohum ve türevlerinin miktarının 3,7 milyon ton olduğuna dikkat çeken Sarıbal, şöyle devam etti: “Türkiye ekolojik zenginlik ve ürün çeşitliliği bakımından dünyanın sayılı ülkelerinden birisidir. Ancak bu potansiyel yeterince değerlendirilmiyor; ihracat artırılamıyor, ithalat düşürülemiyor. Oysa Türkiye 1980’li yıllara kadar büyük ölçüde kendini besleyebilen bir ülke idi. Tarımda dış ticaret dengesinin ihracat yönünde sağlanabilmesi; ancak üretim maliyetlerinin düşürülmesi, destekleme araçlarının doğru ve amaca uygun olarak kullanılması, planlı ve emekten yana politikalarla sağlanabilir.” (İSTANBUL)

ÖNCEKİ HABER

Eski başhekim savcının itirazı üzerine tutuklandı

SONRAKİ HABER

Başbakan Yıldırım Diyarbakır’da

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...