Sabitfikir’in Eylül sayısı: Cervantes’in izinde edebiyat
SABİTFİKİR’in Eylül 2016 tarihli 67. sayısında, İspanyolca edebiyatın izini sürüyor.

SABİTFİKİR’in Eylül 2016 tarihli 67. sayısında, İspanyolca edebiyatın izini sürüyor; Cervantes’in Don Quijote’sinin sahneye çıkışıyla bir anlamda modern edebiyat da doğmuş oldu. Ve Don Quijote, yüzyıllar boyu edebiyat âlemine dalmak isteyenlerin çaldığı ilk kapı olmayı sürdürdü.
İspanyolcadan yaptığı yetkin çevirilerle tanıdığımız Seda Ersavcı, dosya yazısında Shakespeare’den de yola çıkarak, ama asıl Cervantes’te odaklanıyor; “Tüm dünya edebiyatının iklimini değiştiren ve kendisinden sonra gelen tüm yazarları başka başka sapaklara çıkaran Don Quijote’nin yazarı Miguel de Cervantes Saavedra’nın ölümünün 400. yılı 2016. Tıpkı William Shakespeare’in de ölümünün 400. yılı olduğu gibi. Laf ebesi çağımızda ne Shakespeare’in ne de Cervantes’in kim olduğunu bir de ben anlatmak niyetindeyim. Gelgelelim, günümüz İspanyolca edebiyatının önde gelen isimlerinin ve usta yazarlarının Cervantes ile Shakespeare arasındaki bu ortak payda üzerinden yaşadığı kırgınlığı, aslen öngördükleri hayal kırıklığını bahsedilmeye değer buluyorum.” Sabitfikir orta sayfalarının vazgeçilmezi Kararsız Okur infografiği de, her zamanki gibi kapak konusunu destekliyor. Oylum Yılmaz’ın hazırladığı ve Sedat Girgin’in resimlediği Kararsız Okur bu ay Amerika’dan Avrupa’ya İspanyol dilinde eserler veren çağdaş yazarlar arasında geziniyor.
Sinema sayfalarında Abbas Bozkurt, temmuz ayında hayatını kaybeden Abbas Kiyarüstemi’nin yaşamı çerçevesinde ünlü yönetmenin sinemasına bakıyor. Dünyadan sayfalarında Mert Tanaydın da, “çevirdikçe çevirilemez hale gelen” kitaplara göz gezdiriyor. ÇizgiRoman sayfalarında ise Levent Cantek, birçoğumuzun çocukluk kahramanlarından biri olan Tenten’e, Tom McCarthy’nin Tenten ve Edebiyatın Gizemi kitabından yola çıkarak değiniyor. SabitFikir’in bu sayısında ayrıca Richard Skinner, Iris Murdoch, Ödön Von Horwath, Arkadi ve Boris Strugatski, Mary Karr, Hikmet Hükümenoğlu, José Saramago, Richard Ellman, Paul Tremblay, Maria Alberto Zambrano, Ahmet Uğur Nalcıoğlu, Martin Amis ve Éric Sadin’in eserlerini güvenilir eleştirmenler Hilmi Tezgör, Irmak Zileli, A. Ömer Türkeş, Oylum Yılmaz, Nilay Kaya, Melisa Kesmez, Aydın Baran Gürpınar, Ali Bulunmaz, Yankı Enki, Nazan Maksudyan, Burcu Bayer, Küçük İskender ve Alican Saygı Ortanca yorumluyor. (KÜLTÜR SERVİSİ)
Evrensel'i Takip Et