03 Eylül 2016 10:22

Başbakana Diyarbakır’dan yanıt: Sürgünlere karşı direniriz!

KESK, Diyarbakırda bölgede 14 bin eğitim emekçisinin yerlerinin değiştirilecek olması ve sürgünlere karşı eylem yaptı

Paylaş

15 Temmuz darbe girişiminin ardından kamuda çalışan on binlerce emekçinin görevden alınması ve sürgün edilmesi sürecinde KESK’e bağlı sendikalardan da binlerce kişi nasibini aldı. Son olarak Başbakan Binali Yıldırım’ın bölgede 14 bin eğitim emekçisinin yerlerinin değiştirileceğini açıklaması ve diğer alanlarda da sürgünlerin artması Diyarbakır’da emekçiler tarafından tepkiyle karşılandı. KESK’li emekçiler, “Herhangi bir sürgün durumunda fiili meşru mücadele geleneğimize dayanarak bütün alanları, iş yerlerimizi direniş yerlerine çevireceğiz” dediler. 

KESK Amed Şubeler Platformu üyeleriyle birlikte Eğitim Sen binası toplantı salonunda bir basın toplantısı düzenledi. Çok sayıda KESK’e bağlı sendikanın üye ve yöneticisinin yer aldığı toplantı da açıklamayı KESK dönem sözcüsü Eğitim Sen 2 Nolu Şube Eş Başkanı Selahattin Alp okudu. 

‘YENİ BİR ASİMİLASYON SÜRECİ BAŞLATILIYOR’

Alp, “AKP Hükümeti, 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde OHAL kapsamında yayınladığı 672 Sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 28 bin 163’ü MEB (Milli Eğitim Bakanlığı), 2346’sı YÖK (Yüksek Öğretim Kurumu) olmak üzere toplamda 50.875 kişi görevinden ihraç edilmiştir” dedi. Bölgede de çok sayıda KESK’e bağlı sendikaların üye ve yöneticilerinin ihraç edildiğini belirten Alp, “AKP hükümeti bu olası sürgün politikası ile bölgede yeni bir asimilasyon süreci başlatmak istemektedir. Yıllardır cemaatin ve AKP’nin bölgedeki oyunlarını deşifre eden Eğitim Sen’liler bölgeden açıkça çıkarılmak isteniyor. Bu noktada ilk çağrımız bölge halkınadır, Bölge halkı bu konuda duyarlı olmalıdır. Çocuklarını kime emanet ettiğini nasıl bir eğitim politikasının yürütüldüğünü bilmek  zorundadır” diye konuştu.

‘ALANLARI, İŞYERLERİNİ DİRENİŞ ALANINA ÇEVİRİRİZ’

Alp, Başbakan Binali Yıldırım’ın "Doğu ve Güneydoğu'da maalesef terör örgütünün baskısı veya terör örgütü ile bir şekilde ilişkiye girmiş öğretmenleri değiştiriyoruz. Bu 14 bin civarında öğretmeni maalesef oradan başka yerlere almak mecburiyeti var” şeklindeki açıklamalarına da yanıt verdi. Alp, “Herhangi bir sürgün durumunda fiili meşru mücadele geleneğimize dayanarak bütün alanları, iş yerlerimizi direniş yerlerine çevireceğiz. AKP hükümetini ihraç ve olası sürgün politikalarından vazgeçmeye çağırıyoruz” dedi. 

Mardin’de eğitim emekçileri sürgünlere ilişkin yaptığı basın açıklamasında konuya ilişkin hukuki süreçle birlikte sürgünlere karşı demokratik ve meşru mücadele haklarının kullanılacağı bildirildi (Diyarbakır/EVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Antep'te kamudaki ihraçlara tepki

SONRAKİ HABER

'Biz biriz ve kazanacağız!'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...