02 Eylül 2016 20:52

Kartal'da Pir Sultan Festivali

PSAKD Kartal Şubesi ve Cemevi tarafından düzenlenen ve 3 gün sürecek Pir Sultan Abdal’ı Anma ve Kültür Festivali başladı.

Paylaş

Melek KILIÇGEDİK
İstanbul

Pir Sultan Abdal Kültür Derneği (PSAKD) Kartal Şubesi ve Cemevi tarafından düzenlenen ve 3 gün sürecek Pir Sultan Abdal’ı Anma ve Kültür Festivali başladı. 

Araştırmacı-Yazar Turabi Saltık ve PSAKD eski Genel Başkanı Kazım Genç’in katılımında “Dünden Bugüne Alevi Sorunu ve Pir Sultan Örgütlülüğü” paneliyle festival ilk gününü tamamladı. 

Panelin ilk bölümünde söz alan Turabi Saltık, "Geçmişten Günümüze Alevilik" başlığı altında alevi tarihini anlatarak sözlerine şöyle devam etti: “Tarih biz Alevilere hiç adil davranmadı. Tarihte dünden bugüne kadar pek çok defa zulümlere, haksızlıklara, inkara, asimilasyona uğratıldık. Yok sayıldık, inançlarımız ve bizlerle yolumuzla erkanımızla ikrarımızla hep karalandık, kötülendik, çamur atıldık. Bizler ötekileştirildik."

Panelin ikinci oturumunda konuşan PSAKD Eski Genel Başkanı Kazım Genç ise Alevi örgütlülüğünden bahsetti. Alevi toplumuna örgütlenmekten başka yol görmediğine değinen Genç, şunları dile getirdi: "Türkiye’de Alevi örgütlülüğünü hızlandıran bir dramatik olaydır Sivas Madımak katliamı. Sivas Madımak katliamı sonrası Alevi toplumu örgütlenmekten başka çare olmadığını görmüştür. Türkiye’de örgütlenmek hele ki Alevi olarak örgütlenmek yasaktır, ama Avrupa’ya gitmiş olan Aleviler Avrupa’nın her ülkesinde Alevi kültür merkezleri kurmuşlar, kültür merkezlerini federasyonlara çevirmişler, aynı dönemde Türkiye’de ise federasyon yoktu. Haziran 2002’de merkezi Almanya olmak üzere Avrupa Alevi-Bektaşi Konfederasyonu kuruldu. Avrupa’da Aleviler konfederasyon kuruyorlar Türkiye’de ise federasyon olarak örgütlenmek hala yasak.” 

'DEVLET ALEVİLERİ SORUN OLARAK GÖRÜYOR' 

Panelden sonra gazetemize konuşan, PSAKD Kartal Şube Başkanı Ali Ayık ise festival hakkında bilgi vererek şunları söyledi: "Pir Sultan’ı Anma ve Kültür Festivali’nin dördüncüsünü düzenliyoruz. Biz tek başına inançsal bir kurum değiliz aynı zamanda emek ve demokrasi mücadelesi de veriyoruz. Ve bu kapsamda bulunduğumuz yerelde toplumsal bir bağ kurma amacıyla festivaller düzenliyoruz. Bizim panelimizin başlığı şuydu: Dünden bugüne Alevi sorunu ve Pir Sultan örgütlülüğü.  Bu isme bir dostumuz itiraz etti; 'Aleviler bu ülkede sorun yaratmıyor, devlet Alevileri sorun olarak görüyor, Alevilere sorun yaratıyor' dedi. Gerçekten tam da böyle, yüz yıllardır baskılanmışlar, tehdit edilmişler, katledilmişler ve Aleviler kendini ifade edememiş. Sivas 93 Alevilik için milat olmuştur, Türkiye’deki Aleviler bu olaydan sonra daha da örgütlendiler, bir araya geldiler. Bundan sonra da bize dayatılan, diğer toplumsal azınlıklara dayatılan anti demokratik uygulamalara karşı olacağız. Bu ülkede siyasal bir iktidar var ve ülkeyi git gide geriye götürüyor, gericileştiriyor. Biz laik bir hukuk devletinden yana olan Alevi halkları kesinlikle buna karşıyız ve bu duruma itiraz etmemiz gerektiğini düşünüyorum.” 

FESTİVALİN ETKİNLİKLERİ

3 EYLÜL CUMARTESİ 
16.00 Çocuklar için yüz boyama 
18.00 Açılış ve PSAKD Kartal Şube Semah Ekibi, PSAKD Genel Başkanı Gani Kaplan, PSAKD Kartal Şube Başkanı Ali Ayık 
Şairler ve Yazarlar 
Gülten Doğruyol İncesu, Metin Kaya, Olcay Kasımoğlu, Ömer Lütfü Demircan, Raif Zor, Yeter Şahin, Zeynel Kaya 
20.00 Konser 
Erdal Erzincan , Musa Kurt, Serdar Kemal, Gülseven Medar, Selvi Keleş. 

4 EYLÜL PAZAR 
16.00 Çocuklar için yüz boyama, balon, palyaço 
Şair ve yazılar: 
Ali Ekber Ateş, Ali Rıza Gelirli, Dilruba Nuray Erenler, Engin Hamamcı, Gülser Han, Hasan Aydın, Hasan Seçkin , Hasan Taşçı, Hüseyin Aslan, İsmail Çankaya, İsmail Taşçı, Niyazi Yaşar 
20.00 Konser 
Grup Yorum, Onur Öztürk, Xezal-Delal, Grup Enstantane, Aydın Ağa, Cemile Yılmaz, PSAKD Kartal Şube Müzik Grubu. 
 

ÖNCEKİ HABER

Halkın kurumlarına el koymak istiyorlar

SONRAKİ HABER

TFF'de beş isim ihraç edildi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...