14 Mayıs 2012 04:14

SGK’da emekçiye yüzsüz denetim

Sosyal Güvenlik Kurumu İstanbul İl Müdürlüğünün, Fındıklı’da bulunan Beşiktaş Sosyal Güvenlik Merkezinde ‘yüz tarama’ cihazı uygulaması başladı. Sabah işe girerken, öğle yemeğe gidip gelirken ve akşam mesai saati bitiminde yüz okuma sistemiyle işe gidip gelen emekçiler, uygulamaya tepkili. Beşiktaş Sos

SGK’da emekçiye yüzsüz denetim
Paylaş
Derya Kaplan

Sosyal Güvenlik Kurumu İstanbul İl Müdürlüğünün, Fındıklı’da bulunan Beşiktaş Sosyal Güvenlik Merkezinde ‘yüz tarama’ cihazı uygulaması başladı. Sabah işe girerken, öğle yemeğe gidip gelirken ve akşam mesai saati bitiminde yüz okuma sistemiyle işe gidip gelen emekçiler, uygulamaya tepkili. Beşiktaş Sosyal Güvenlik Merkezinde 10 gün  önce uygulamaya başlayan yeni sistem için çalışanlar dakikalarca kuyrukta beklemek zorunda kalıyor. Uygulamaya tepki gösteren BES, yasadışı uygulamanın iptali için girişimlere başladı.

UYGULATMAYIZ

BES Genel Başkanı Osman Biçer uygulamaya sert tepki gösterdi. Bunu kabul etmeyeceklerini ve uygulatmayacaklarını ifade eden Biçer, “Bir emek örgütü olarak yüz tarama sistemini kabul edemeyiz. Mevcut hukuk düzeni içerisinde buna için veren bir hüküm yok. Bu performans sisteminin abartılmış hali. Bu korku toplumu yaratma halinin bir devamı. İstanbul İl Müdürü bilsin ki onunla kavga etmekten geri durmayız” diye konuştu. Benzer uygulamaların askeri ve sivil istihbaratlarda kullanıldığına dikkat çeken Biçer, “Çalışma Bakanlığının kapısında bu uygulama yok. Pilot bölge olarak burası seçilmiş, kabul ettirirlerse yaygınlaştıracaklar, ama buna izin vermeyeceğiz” diye konuştu.

ÇALIŞANLARA SUÇLU GÖZÜYLE BAKIYORLAR

Kurum müdürlüğüne uygulamanın iptali için avukatları aracılığıyla başvuruda bulundukları bilgisini veren BES İstanbul 2 No’lu Şube Başkanı Özer Avanaş, “İğrenç bir uygulama. Kurumun çalışanlarına güvenmediğini gösteren bir durum. Uygulamanın ne amaçla yapıldığını öğrenmek için müdürlükten randevu istedik ama cevap vermediler” diye konuştu. Bu uygulamaların cezaevlerinde uygulanmasının belki anlaşılabileceğini dile getiren Avanaş, “Arkadaşlarımız sabah işe girerken, yemeğe gidip gelirken, akşam  işten çıkarken yüzlerini okutuyorlar. Müdürlere sorumlu oldukları alanlarda istedikleri uygulamaları yapma yetkisi verilmiş, bunlarda istedikleri gibi at koşturuyorlar. Diğer müdürlüklerde turnikeler varken buradaki uygulamayı kabul etmeyeceğiz. Uygulama iptal edilmezse eylemlere başlayacağız” diye konuştu. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Bilimin temel ölçülerinden yoksunlar

SONRAKİ HABER

Alper Taş: Hani basın özgürlüğü?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa