İsveçli yazarlardan Türkiye Büyükelçiliğinde eylem
İsveçli yazar ve gazeteciler Türkiye Büyükelçiliği önünde eylem yaptı: Her eşsiz ses susturulduğunda Türklerin özgürlügü biraz daha sınırlandırılıyor.

Murat KUSEYRİ
Stockholm
İsveç’te gazeteci ve yazar örgütleri, Türkiye’de giderek artan ifade ve basın özgürlüğü ihlallerini protesto etmek, tutuklanan ve baskı altında görevini yapmaya çalışan meslekdaşlarıyla dayanışmak amacıyla başkent Stockholm’deki Türk Büyükelçliği önünde eylem yaptı.
Dün yapılan eylemde konuşan Svart-Vitt Dergisi Genel Yayın Yönetmeni Kurdo Baksi, Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğüne yönelik saldırıların 15 Temmuz askeri darbe girişiminden sonra belirgin bir artış gösterdiğine dikkat çekerek, çok sayıda gazeteci ve yazarın tutuklandığını belirtti.
İsveç Yazarlar Birliği Başkanı Gunnar Ardelius, “Türkiye’de yüzlerce meslekdaşımız gözaltına alındı ya da tutuklandı. Her eşsiz ses susturulduğunda binlerce Türk vatandaşının özgürlüğü önemli ölçüde sınırlanıyor. Polis, PKK propagandası yaptığı suçlamasıyla 16 Ağustos’ta Özgür Gündem gazetesine baskın yaptı. Gazete kapatıldı ve binadaki eşyalara el konuldu. Daha sonra gazetede çalışan 25 kişinin yanı sıra uluslararası tanınmış yazar ve insan hakları savunucusu Aslı Erdoğan tutuklandı. Erdoğan, Kürtlere yönelik baskıları pek çok kez yazdı” dedi.
‘ASLI ERDOĞAN SERBEST BIRAKILSIN’
Aslı Erdoğan’ın kaldığı cezaevi önünde her gün toplanan aydın ve yazarların, yazarın serbest bırakılmasını talep ettiklerini hatırlatan Ardelius, “Burada Türkiye’deki meslekdaşlarımızla dayanışma amacıyla toplandık. İfade özgürlüğü haklarını kullandıkları için tutuklanan tüm meslekdaşlarımızın derhal serbest bırakılmalarını talep ediyoruz” şeklinde konuştu.
Uluslararası Yayıncılar Birliği (IPA) Yayıncılara Özgürlük Komitesi Başkanı ve İsveç PEN Uluslararası Sekreteri Ola Wallin, “Gazeteci, yazar ve aydınlar üzerinde baskı daha önce de vardı. Ama yeni tutuklama dalgasının, medya kuruluşlarını kapatmanın eşi ve benzeri yok. 130’dan fazla medya kuruluşu kapatıldı” dedi.
YIKICI POLİTİKALARDAN VAZGEÇİN ÇAĞRISI
Wallin konuşmasında, “Uluslararası Yayıncılar Birliği ve İsveç PEN olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan’a bu yıkıcı politikadan vazgeçmesini ve Aslı Erdoğan, Zana Kaya ve İnan Kızılkaya başta olmak üzere tutuklanan tüm gazeteci ve aydınların serbest bırakması çağrısı yapıyor, bu şekilde ifade özgürlüğü ve insan haklarının Türkiye’de de geleceğinin olduğunu göstermesini istiyoruz” dedi.
Hıristiyan Demokrat Parti Milletvekili Desiree Pethrus da, İsveç Parlamentosu’nda bulunan partilerin büyük çoğunluğunun Türkiye’nin Avrupa Birliği üyeliğinden yana olduğunu, ancak bunun gerçekleşmesi için Türkiye’nin insan hakları ve ifade özgürlüğüne saygı göstermesi gerektiğini söyledi. Pethrus, PKK ve Türk devleti arasında yeniden barış görüşmelerine dönülmesi gerektiğine dikkat çekti.
Dagens Nyheter Gazetesi Kültür Şefi Björn Wiman, Türkiye’nin gazetecilerin için dünyanın en büyük hapishanesine dönüştüğünü söylerken, Journalisten gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Helena Giertta ise, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın başarısız darbe girişimini kullanarak tüm eleştirel sesleri susturmaya çalıştığına işaret etti. Sınır Tanımayan Gazeteciler Başkanı Jonathan Lundqvist de “Türkiye’de Çin ve İran'dakilerden daha fazla gazeteci cezaevlerinde” dedi.
ZARAKOLU DA KATILDI
Evrensel ve Özgür Gündem Yazarı Ragıp Zarakolu da, Türkiye’de basın ve ifade özgürlüğüne yönelik baskı ve saldırıları kronolojik bir biçimde katılımcılara aktardı.
Özgür Gündem ile dayanıştığı için Dilci Necmiye Alpay’ın da tutuklandığını söyleyen Zarakolu, cezaevinde tutulan gazetecilerin bazılarının adlarını sıralarak tutuklu tüm gazetecilerin serbest bırakılmalarını talep etti.
Konuşmaların ardından örgütler adına İsveç Yazarlar Birliği Başkanı Gunnar Ardelius, AKP Hükümeti’ne yazılan mektubu büyükelçilik görevlilerine verdi.
Mektupta cezaevinde tutulan tüm gazeteci ve yazarların serbest bırakılması, ifade ve medya özgürlüğünün güçlendirilmesi, cezaevinde tutulanlara uluslararası sözleşmelerde belirlenen kuralların uygulanması ve azınlıklara yönelik ayrımcılığın önlenmesi talep ediliyor.
Evrensel'i Takip Et