02 Eylül 2016 10:41

Almanya, 'soykırım kararında geri adım' iddiasını yalanladı

Almanya’da hükümetin, meclisin Ermeni Soykırımı kararıyla arasına mesafe koyacağı iddiaları yalanlandı.

Paylaş

Yücel ÖZDEMİR
Köln

Almanya ile Türkiye arasında bir süredir yaşanan gerilimin doruk noktası olan 2 Haziran’daki Ermeni soykırımı kararı konusunda, Başbakan Angela Merkel ve Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier’in geri adım atmaya hazırlandığı ileri sürüldü. Spiegel Online’da bu sabah yayınlanan ve Almanya’da tartışmalara yol açan haberde, Alman askerlerinin İncirlik’te kalmaya devam etmesi ve Alman milletvekillerinin askerleri ziyaret etmesinin önünün açılmasına Türkiye’nin koyduğu şartın yerine getirileceği öne sürüldü.

Haberde, bunun nasıl yerine getirileceği konusunda da ayrıntılı bilgiler veriliyordu. Merkel ve Steinmeier’in başından itibaren Türkiye ile ilişkileri bozmamak için Ermeni Soykırımı kararının alınmasına mesafeli baktıkları, bu nedenle de oylamaya katılmadıkları belirtiliyordu.

Ayrıca hükümetin meclisin aldığı kararla arasına mesafe koymak için resmi açıklamanın Federal Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert tarafından yapılacağı da dile getiriliyordu.

FEDERAL HÜKÜMET YALANLADI

Haber yayınlandıktan kısa bir süre sonra Berlin’de Federal Basın salonunda gazetecilerin karşısında geçen Seibert, Spiegel Online tarafından ortaya atılan iddiaların doğru olmadığını söyledi. Seibert, Alman Parlamentosu’nun her konuda istediği kararı almakta özgür olduğunu ve bunun meclisin hukuki hakkı olduğunu söyledi. Seibert ayrıca ‘soykırım’ tanımlamasının da ‘yerinde’ olduğunu dile getirdi.

Seibert, hükümetin meclisin almış olduğu kararla arasına mesafe koyma diye bir şeyin mümkün olmadığını da sözlerine ekledi.
Başbakan Merkel de, partisinin meclis grubu başkanı Volker Kauder ile yaptığı telefon görüşmesinde iddiaları yalanladı. Merkel, 2 Haziran öncesinde partisinin meclis grubunda yapılan deneme amaçlı ön oylamada soykırımdan yana oy kullanmıştı.

ALMANYA MANEVRA ALANI ARIYOR

Almanya soykırım kararını aldıktan sonra Türkiye sert tepki göstermiş ve kararın geri alınmasını istemişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan da Varşova’da Merkel ile yaptığı görüşmede hükmetin, meclisin aldığı kararla arasına mesafe koymasını açıklamasını ilişkilerin normalleşmesi için şart koşmuştu.

Türkiye ayrıca, “terörle mücadele” kapsamına İncirlik üssüne gönderilen Alman tornado uçakları ve personelinin milletvekilleri tarafından ziyaret edilebilmesi için soykırım kararının geri çekilmesini istemişti.

Üsse gitmek isteyen milletvekilleri ve Savunma Bakanlığı müsteşarına izin verilmemişti. Buna tepki gösteren Federal Savunma Bakanı Ursula von der Leyen, İncirlik üssüne giderek Alman mürettebatla görüşmüştü.

Spiegel Online’de haberin yayınlanmasından sonra gösterilen tepkilerde, hükümetin meclisin kararını yok sayarak Erdoğan ve AKP hümümetiyle ilişkileri normalleştirmesinin özellikle hükümet içinde önemli krizlere yol açabileceği ifade edildi.

SPD’li bakanlar ve politikacılar, Erdoğan karşısında diz çökmenin kabul edilemeyeceği ifade etti. SPD Meclis Grup Başkanı Thomas Oppermann, konuyla ilgili olarak Ekim ayına kadar Türkiye’ye ültimatom vermişti.

ZORUNLU ÇEKİLME Mİ?

İncirlik üssüne gönderilen tornado uçakları üzerinden bölgedeki çatışmalarda aktif rol oynamayı planlayan Almanya, bu açıdan bu politikaya büyük bir umut başlamıştı. Ancak, Türkiye’nin Ermeni soykırımı kararını gereke göstererek girişleri sınırlandırması üzerine, İncirlik’teki askerlerin görev süresinin uzatılmamasını da beraberinde tartışmaya açtı. Muhalefet partilerinin yanı sıra koalisyon ortağı SPD de, milletvekillerinin denetlemediği bit yurtdışı operasyonun görev süresini uzatmayacağını gündeme getirdi.
Türkiye’nin Ermeni soykırımı konusunda koyduğu kriterleri geri çekmemesi durumunda Almanya’nın İncirlik’teki askeri gücünü Ürdün, Kıbrıs ya da Yunanistan’a kaydıracağı daha önce basına yansımıştı. Savunma Bakanlığı tarafından konuyla ilgili ciddi çalışmaların başlatıldığı dile getiriliyor.

ÖNCEKİ HABER

Eğitim Sen: Arkadaşlarımıza sahip çıkacağız

SONRAKİ HABER

İhraç edilen akademisyenler karara tepki gösterdi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...