14 Mayıs 2012 04:01

Epta işçileri hakları için greve çıktı

BİRLEŞİK Metal-İş Sendikasının örgütlendiği Epta fabrikasında toplu iş sözleşmesinde anlaşma sağlanamayınca işçiler greve çıktı.    Dört yıldır Çorlu Avrupa Serbest Bölgesinde faaliyet yürüten Epta fabrikasında, işçiler fabrika yönetiminin performansı gerekçe göstererek eşitsiz

Epta işçileri hakları için greve çıktı
Paylaş
Tuncay Sağıroğlu

BİRLEŞİK Metal-İş Sendikasının örgütlendiği Epta fabrikasında toplu iş sözleşmesinde anlaşma sağlanamayınca işçiler greve çıktı.    Dört yıldır Çorlu Avrupa Serbest Bölgesinde faaliyet yürüten Epta fabrikasında, işçiler fabrika yönetiminin performansı gerekçe göstererek eşitsiz zam uygulamasına, esnek çalışma kapsamında işçilerin borçlandırmasına, yemek ve çay molalarının kısa olmasına tepki göstererek sendikalaşmıştı. İtalyan sermayeli Epta yönetimi toplu sözleşme sürecinde bu sorunlarının çözümünde adım atılmayınca fabrikada üretim tamamen durdu.

Fabrika girişine “Bu İşyerinde Grev Var” pankartı asılarak grev başlatıldı. Grevci işçilere destek olmak için gelen Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu diğer fabrikalardaki işçiler Serbest Bölgeye alınmadı. Temsilciler içeri alınmazken sendika yöneticileri basın ile birlikte grevi başlatmak için fabrika önüne geldi. Grev, davul zurna eşliğinde başlatılırken ilk defa greve çıkan Epta işçileri,  Serbest Bölge içinde yürüyerek kendilerine desteğe gelen işçilerin yanına gittiler. Yürüyüş boyunca çevre fabrikalardan işçiler de grevci işçilere alkışla destek verdi.

Birleşik Metal-İş Sendikası Genel Sekreteri Selçuk Göktaş, “Epta patronu işçilerin taleplerine yaklaşmadığından dolayı greve çıktık.” dedi. “Yıllardır patronlar işçilere ekmek verir denilir, ama tam tersi işçiler patronlara kazandırır.” diyen Göktaş sözlerini şöyle sürdürdü: “İşte bu gün Epta’ta makineler durmuştur. Epta patronu işçilerin taleplerine yaklaştığı taktirde sendikamızda yaklaşacaktır. Biz grev taraftarı değiliz, ama grevi hak alma mücadelesinde bir araç olarak görüyoruz. Sendika olarak hak mücadelesinde grevden de geri durmayacaklarını ve Epta grevini başarıya ulaştırana kadar devam ettireceğiz.” (Çorlu/EVRENSEL)


HAKLARIMIZI ALANA KADAR

Bilal Özkan (Grevci İşçi): Asgari ücretin biraz üstünde ücret alıp, aynı işleri yapmamıza rağmen her işçi ayrı ücret alıyor. Hiçbir sosyal hakkımız yoktur. Günde 10 saat çalışmamıza rağmen yarım saat mola yapıyoruz. Ağır sanayide çalışmamıza rağmen çay molalarımız çok kısa ve dinlenmemize yetmiyor. Çalışma koşullarımızın düzenlenmesi, sosyal haklarımız ve dinlenme molalarımızın yeniden düzenlenmesi taleplerimiz bulunmakta. Bu taleplerimiz için sendikalaştık. Biz toplu sözleşme düzenine kavuşmak istiyoruz. Bu haklarımızı alana kadar greve devam edeceğiz.

HERKESE AYNI ZAMMI İSTİYORUZ

Mesut Yolbakan (Grevci İşçi): Önceden performansa göre ücret zammı yapılıyordu. Patron kendi adamlarına iyi zam yapıyordu. Biz bunu değişip ortak zam almak istiyoruz. Ama fabrika yönetimi kısmen zam verse de zammın bir kısmını yine performansın dikkate alınmasının isteyerek kendi isteğine göre yapmak istiyor. Böyle devam edecekse biz niye sendikalaştık? Biz mutlaka herkese aynı zammın uygulanmasını istiyoruz. Örgütlenme sürecinde nasıl birlik olduysak şimdi toplu sözleşme ve grev zamanında da birliğimizi devam ettirip haklarımızı alacağız.

ÖNCEKİ HABER

Zeytin yasası paneli yapıldı

SONRAKİ HABER

Vanlı kadınlar Uçan Süpürge’ye konuk oldu

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...