14 Mayıs 2012 03:57

Zeytin yasası paneli yapıldı

Kaz Dağı ve Madra Dağı Belediyeler Birliği’nce düzenlenen panelde değişen zeytin yönetmeliği ve sonuçları tartışıldı.Moderatörlüğünü CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş’ın yaptığı panele konuşmacı olarak CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Tariş Birlik Başkanı Cahit Çetin, Ulusal Zeyti

Zeytin yasası paneli yapıldı
Paylaş

Kaz Dağı ve Madra Dağı Belediyeler Birliği’nce düzenlenen panelde değişen zeytin yönetmeliği ve sonuçları tartışıldı.

Moderatörlüğünü CHP Çanakkale Milletvekili Ali Sarıbaş’ın yaptığı panele konuşmacı olarak CHP Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Tariş Birlik Başkanı Cahit Çetin, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi Başkanı Dr. Mustafa Tan, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Murat Narin, GÜMÇED Başkanı Mehmet Akif Öznal katıldı.

Ön sunumu yapan Orman Yüksek Mühendisi Salih Sönmezışık, 1928 yılında çıkartılan zeytin yasasının AKP tarafından değiştirilerek zeytinin korunmasız bırakıldığını söyledi. Sarıbaş ise yaptığı konuşmada Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ve AKP hükümetinin zeytin üreticilerine karşı faaliyet içinde olduğunu ifade etti.

Balıkesir Milletvekili Havutça yaptığı konuşmada emperyalizme karşı kurtuluş savaşı vermiş bir ülke olarak yeniden emperyalist bir tahkim ve kuşatma altında olunduğunu söyledi. Yasa değişikliğine karşı iptal işlemiyle Danıştay’a dava açtıklarını belirtti.

Tariş Birlik Başkanı Cahit Çetin sadece zeytinin değil, yaşam alanlarımız ve suyumuzun da tehlikede olduğunu kaydettiği konuşmasına mücadele çağrısı yaptı.

“Konuşmamı 3 bin yıl yaşayan zeytin ağacının tanıklığına başvurarak yapacağım” diyerek konuşmasına başlayan Murat Narin, “Hükümet tam dört kez zeytin yasasını ve Anayasayı çiğneyerek değiştirdi. Zeytin ağacı Kur’an-ı Kerim’de ‘kutsal ağaç’ olarak ifade ediliyor. Hükümetin zeytine karşı çıkmakla Tanrıya karşı çıkıyor. Zeytin bir kültürdür, tarihtir. Suriye sınırındaki mayınlı arazilerin temizlenerek barış simgesi zeytin ağaçlarıyla donatılsın ve bu topraklar topraksız köylülere verilsin.” diye konuştu.

GÜMÇED başkanı M. Akif Öznal yasa değişikliğine karşı 100 bin imza topladıklarını, hükümetin yasayı değiştiremeyince yönetmeliklerle yasayı işlevsiz kıldığını söyledi. (Balıkesir/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

EMO: Karasu’da ihmaller zinciri

SONRAKİ HABER

Epta işçileri hakları için greve çıktı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...