01 Eylül 2016 13:05

Barış Vakfı: Necmiye Alpay’a özgürlük

Barış Vakfı Yönetim Kurulu yaptığı yazılı açıklama ile üyeleri Necmiye Alpay’ın tutukluluk haline son verilmesini istedi.

Paylaş

Vakfın üyesi, dil bilimci ve yazar Necmiye Alpay’ın  Özgür Gündem Gazetesi Danışma Kurulu üyesi olması dolayısıyla “terör örgütü üyesi” suçlamasıyla İstanbul 8. Sulh Ceza Hâkimliği tarafından tutuklandığı belirtilen açıklamada: “Necmiye Alpay, İstanbul Basın savcısı Umut Tepe tarafında bir süre önce Özgür Gündem Gazetesi hakkında açılan soruşturma kapsamında şüpheliler arasında isminin geçtiğini öğrenmesi üzerine tatilini kesip, savcılığa dün kendisi ifade vermeye gitmiş ve tutuklanmıştır.

Buna rağmen 8. Sulh Ceza Hâkimliğinin tutuklama gerekçesinde: kaçma, delillerin karartılması ve soruşturmaya konu eylemleri yeniden gerçekleştirebileceği, kuvvetli şüphesinden söz etmesi, en az Necmiye Alpay’ın tutuklanması kadar şaşırtıcıdır” dedi.  

Son dönemde geçmişte sıklıkla şahit olunun uygulamalara benzer şekilde, benzer gerekçelerle tutuklanmaların olmasının toplumsal barış umutlarının zayıflamasına yol açtığına dikkat çekilen açıklamada şöyle denildi: “Bütün dünyada barış, özgür medya ortamının,  barış gazeteciliğinin güçlü olduğu ve evrensel hukukun işlediği toplumsal koşullarda tesis edilebilmiştir. Bu konuda herkese ve her kuruma büyük sorumluluk düşüyor.

Bunların en başında hiç kuşkusuz yargı geliyor. Yargı, bugün ülkemizin içinde bulunduğu kritik dönemde basın, düşünce, ifade ve örgütlenme özgürlüğünü daha da kısıtlayan kararlar vermekten kaçınmak görevi ve sorumluluğundadır.  Aksi yöndeki her karar ve uygulama ülkeyi zora sokuyor.

Barış Vakfı olarak, 1 Eylül Dünya Barış Günü vesilesiyle başta üyemiz Necmiye Alpay’ın olmak üzere bütün barış savunucusu,  yazarların, gazetecilerin, avukatların, aydınların, sanatçıların, akademisyenlerin ve yurttaşların bir an önce tutukluk hallerine son verilmesi çağrısı yapıyoruz.” (HABER MERKEZİ)
 

ÖNCEKİ HABER

Elazığ Emek ve Demokrasi Cephesinden 1 Eylül açıklaması

SONRAKİ HABER

Elbistan'da nehir ile kuyular arasında izolasyon yapılmamış

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...