01 Eylül 2016 11:21

Mevsimlik tarım işçileri için araştırma önergesi

CHP Niğde Milletvekili KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, mevsimlik tarım işçilerin sorunları için Meclis araştırması istedi.

Paylaş

CHP Niğde Milletvekili KİT Komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer, mevsimlik tarım işçilerin sorunları için Meclis araştırması istedi.
Gürer  gerekçede ise şunları belirtti: “Ekonomik kazanç sağlamak ve geçimlerini temin etmek üzere, çiftliklerde ve tarım işlerinde güvencesiz çalıştırılan binlerce mevsimlik işçi bulunmaktadır.  Sağlıksız ortamlarda ikamet etmek zorunda kalan ve Anadolu’da farklı illerde çadır kentlerin oluşumuna neden olan işçiler ayrıca , kamyon,  kamyonet gibi taşıma araçlarında deyim yerinde üst üste taşınarak tarla veya çalışma alanlarına götürülüp getirilmektedir. İşçiler tarlada ya da çiftlikte sosyal güvenlikten uzak, sağlık koşulları uygun olmayan, ağır iş koşullarında ve mesai tanımı dışında çalışmak zorunda bırakılmaktadırlar. İçtikleri sudan, yedikleri yemeklere kadar hijyenden uzak, ekmek parası için çalışan işçilerin durumu irdelenip alınacak önlemler ve yasal düzenlemeler bir an önce TBMM gündemine alınmalıdır.”

“Birim ücret” karşılığında sürekli çalışmak zorunda olan tarım işçilerinin yeterli beslenemediğini, sağlıksız çalışma koşulları ile rahatsızlanıp hastalandığını ve sağlık giderlerini bile kendileri karşılamak zorunda kaldığını aktaran Gürer, “İş sahasında çapayı ayağına vurmak, ağaçtan düşmek, güneş çarpması ve tarımsal ilaçların maruz bıraktığı hastalıklara da yakalanan işçiler için iş kazası ise adeta olağan bir durum  gibi görülmektedir. Mevsimlik işçiler, tüzel kimliğe kavuşturularak, güvencesiz çalışmalarını ve diğer sorunlarını bertaraf edici çalışmalar yapılmalıdır. Ayrıca farklı ülkelerden gelen ve tarım alanlarında çalıştırılan kaçak işçi sorunları da bu kapsamda ele alınmalıdır” dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Avukatların açıklamasına savcılık engeli

SONRAKİ HABER

Taşeron firma zehirledi, hastane yönetimi üstünü kapadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...