01 Eylül 2016 00:40

Türkiye tekeller için mülteci pazarı

3 milyonun üzerinde mülteciyi kabul eden Türkiye eğitilmiş ucuz iş gücü arayışında olan İsveç tekelleri için bir çekim merkezi haline geldi.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

3 milyonun üzerinde mülteciyi kabul eden Türkiye eğitilmiş ucuz iş gücü arayışında olan İsveç tekelleri için bir çekim merkezi haline geldi. Bazı İsveç firmaları, ihtiyaç duydukları elemanları bulmak amacıyla İstanbul’a geliyor ve sözleşme yaptıkları eğitilmiş mültecileri firmalarında çalıştırmak üzere İsveç’e getirtiyor.

Geçtiğimiz yıl çoğunluğu Suriyeli 163 bin mültecinin İsveç’e gelmesini çalışanların ücret zammı taleplerini frenlemek için bir şans olarak gören tekellerin kuruluşu İsveç Sanayi ve Ticaret Odası ve burjuva partileri, mültecilere daha düşük ücret ödenmesi için girişimde bulunmuşlardı. Ancak bu girişim sendikaların güçlü direnişiyle karşılaşınca sorunu şimdilik rafa kaldırmayı tercih ettiler ama eğitilmiş ve ucuz iş gücü edinme çabalarından vazgeçmediler.

İletişim teknolojisi alanında göz hareketleriyle donanım ve yazılım çözülümlerinde lider firmalar arasında yer alan ve merkezi Stockholm’de bulunan Tobii Tech, ihtiyaç duyduğu eğitilmiş iş gücünü İsveç’e gelen mülteciler arasında bulabilmek için girişimde bulundu.

ÖNCE MÜLTECİ KAMPLARI, SONRA ELEMAN ARAYIŞI

Mülteci kamplarına ilanlar asan, Facebook, Linkedin ve Moster’e ilanlar vererek iletişim teknolojisinde (IT) yetenekli eleman arayan şirketin bu girişimleri sonuç vermeyince doğrudan Suriye’ye yöneldi. Ancak savaşın yıkıp harabeye çevirdiği Suriye’den eleman temin etmenin çok güç olduğunu görünce de rotayı Türkiye’ye çevirdi.

Şirket, bir şef ve iki uzmanını eleman bulmaları için İstanbul’a gönderdi. Şirket, önce Skype aracılığıyla 70 civarında iş arayan elemanla görüştü. Bunlardan 10’una iş görüşmesi için davet yapıldı.

Sözleşme imzalayan kişilere İsveç’e gelmeleri için vize daveti gönderiliyor. Böylelikle yasal yollardan şirkette çalışmak üzere İsveç’e gelebiliyorlar.

Tobii Tech Gelişim Şefi Peter Vincent, Türkiye’yi tercih etmelerinin nedenini “İstanbul, Irak ve Suriyeli mültecilerin uğrak yeri. IT eğitimi olan mülteciler, iş bulmaları görece kolay olduğu için orayı seçiyor. İlin IT sektörü çiçek açıyor” cümleleriyle dile getiriyor.
Eleman temini için harcadıkları paranın yüksek olmadığını söyleyen Vincent, İsveç’te işe alma süresi 3 hafta civarındayken İstanbul’da 72 saat aldığına dikkat çekiyor.

Milliyet, ten rengi ve geçmişinin bir önemi olmadığını, sadece en yetenekli elemanları aradıklarını söyleyen Vincent, işe aldıklarının İsveççe bilmemelerinin sorunlara neden olmadığını, bankacılık sektöründe olduğu gibi pek çok işin dil ve kültürden bağımsız olduğunu söylüyor.

İSTANBUL BİZİM İÇİN İYİ BİR ‘BOOST’ OLDU

Vincent, mülakat gerçekleştirdikleri kişilerin eğitim düzeyi ve çalışma biçimlerinde de temel farklılıklar bulunmadığını ve yeni elemanlara ihtiyaç duydukları takdirde yeniden İstanbul’a gidip eleman temin edeceklerini belirttikten sonra “İstanbul bizim için iyi bir boost (İsveç’te at yarışlarında bir koyup yüz almak anlamında kullanılıyor) oldu” diyor. Tobii’nin Personel Şefi Kristina Elliot da, şirketlerinde çalışan 700 kişiden yüzde 25’nin yabancılardan oluştuğunu söyledikten sonra “Bizim dünyayı anlayan personele ihtiyacımız var. Bu biraz futbol gibi. Nereden geldiğin önemli değil. Eğer yeteneğin varsa futbol oynayabilirsin” diyor.

ÖNCEKİ HABER

Türkiye-Rusya maçından gol sesi çıkmadı

SONRAKİ HABER

Barış, dilek olarak kalmasın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...