01 Eylül 2016 00:16

Darbeden savaşa fatura işçiye

15 Temmuz herkesin olduğu gibi işçilerin de gündemi olmuştu.

Paylaş

Metal İşçisi
Bursa

15 Temmuz herkesin olduğu gibi işçilerin de gündemi olmuştu. Darbe girişimi sonrası cumartesi sabahı için önce çalışma ertelenmişti. Darbe gerçekleşmeyince bizi işe saat 3 gibi mesaj atıp çağırdılar. O gün mesaiye gelmesi gereken birçok arkadaşım haber ulaşmadığından, ya da sabaha kadar meydanlara çıktığı için gelememişti.
İşe gelebilen arkadaşlarımız arasında herkes doğal olarak darbe gecesinin etkisinde kalmış yaşadıklarını anlatıyordu. Fabrikada çalışanların büyük bir kısmı bu darbe girişiminin iyi ki olmadığı ve gerçekleşmiş olsa idi bizi çok zor günlerin bekleyeceğini düşünüyorlardı. Tek tük arkadaşımız da iktidara olan öfkesi yüzünden olsa gerek, böyle bir müdahalenin olması gerektiğini düşünüyorlardı.
Benim çalıştığım işyerinde emekli olup çalışanlar da var. Yaşları bizden büyük olduğu için daha önceki darbe dönemlerini yaşadıklarından dolayı iyi ki böyle bir şeyin olmadığını söylüyorlardı. Darbe olsaydı hayatın normal akışının değişeceğini ekonomik psikolojik birçok zorluklarla karşılaşacağımızı söylüyorlardı. Bu girişim sonrası devletin en üst kademesinin OHAL ilan etmesini, bu dönemle ilgili hiçbir deneyimim olmadığı için merak ediyordum ister istemez. Bu dönem benim açımdan hayatım normal seyrinde gidiyordu. OHAL de öğrendiğim kadarıyla birçok kısıtlama ve kurallar olduğunu öğrenmiştim. Bunlardan bir tanesi de işçi çıkarımı olmayacağı idi ama eski çalıştığım fabrika olan TOFAŞ yaklaşık 50 arkadaşımızı yıllık izinde iken bir mesajla işten çıkardı. Bu OHAL sürecinden bu zamana kadar geçen süreden hiçbir şey anlamış değilim. Siyasi gündemin bu kadar yoğun olduğu son günlerde güvensizlik ortamı oluştuğu için bizim fabrikada olduğu gibi birçok fabrikada da iş hacmi düştüğünü duyuyoruz ve işçi çıkarımlarının olması kuvvetli. Yani bu karışık ortamda yine olan işçilere olacak.

ÜLKE GÜNDEMİ İYİCENE KARIŞTI

Bu kadar karışıklık yetmezmiş gibi şimdi de başka bir ülkenin topraklarına girme konusu gündemin en baş sıralarında. Bir ülkenin topraklarına girmekle savaş ortamı oluşmuş demektir. Karışık olan ülkemiz iyice karışmış durumda artık şu an neyin ne olduğunu bizim çıplak gözle görmemiz oldukça zor. Ama bildiğimiz tek şey var o da bu durumun faturası da işçilere çıkarılacak. Çünkü savaş ortamında hiçbir yatırımcı yatırım yapmayacağı gibi, yatırımı olan şirketler de küçülmeye gidecek. Bu durum da işçilerin aleyhine bir durum oluşturuyor. Artık ülkedeki karışıklıkların faturasını biz işçilere çıkarmasınlar.

ÖNCEKİ HABER

İşçilerle barışı tartışmak

SONRAKİ HABER

Türkiye-Rusya maçından gol sesi çıkmadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...