31 Ağustos 2016 17:57

Siyonist gösteriye İsveçli politikacılar da katıldı

İsveç Siyonist Federasyonu, Stockholm’de İsveçli politikacıların da konuşmacı olarak katıldıkları bir gösteri düzenledi.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

İsveç Siyonist Federasyonu, ‘Siyonizmi geri alalım’ parolasıyla Stockholm’de İsveçli politikacıların da konuşmacı olarak katıldıkları bir gösteri düzenledi. İsveç Siyonist Federasyonu Başkanı Daniel Radomski, gösteriyi açış konuşmasında siyonistlerin sokaklarda, iş yerlerinde ve sendikalarda baskı ve saldırılara uğradıklarını söyledi. Ellerinde Filistin bayrakları taşıyan ve çoğunluğunu İsveç ve Filistinlilerin oluşturduğu bir grup ise, ‘Yaşasın Özgür Filistin’, ‘Katil İsrail’ ve ‘İsrail’i boykot et’ gibi sloganlar atarak İsrail’i protesto etti.

Radomski, İsrail’i kınayan sözlerin sadece düşmanlardan gelmediğini, hükümet içinde yer alan bazı yetkililerin de benzeri ifadeler kullandığını söyleyerek adını vermeden İsveç Dışişleri Margot Wallström’ü suçladı. Hıristiyanların Ortadoğu’da korkmadan ve Yahudilerle eşit bir biçimde yaşadığı tek ülkenin İsrail olduğunu öne süren Liberal ve Siyonist (Gelecek Partisi) Başkanı Yesh Atid, İsrail’in katlettiği Filistinlilerden ve Müslümanların yaşam koşullarından söz etmedi.  

İsrail yanlısı bir politika izleyen Liberal Partinin Dış Politika Sözcüsü Birgitta Ohlsson da, parti olarak İsrail’in Ortadoğu’daki varlığını desteklemeye devam edeceklerini, İsrail’in varlığının tartışma konusu yapılmasına müsaade etmeyeceklerini söyledi.

Avrupa’da İsrail ve Filistin halkının bir arada yaşayacakları iki devletli bir çözümden yana olduklarını açıklayan ilk partinin kendi partileri olduğunu hatırlatan Ohlsson, Filistinli yöneticilerinin nefret söylemlerini yaygınlaştırdığı sürece yeniden barış masasına dönülemeyeceğini ve sorunun çözülemeyeceğini söyleyerek çözümsüzlüğün sorumluluğunu Filistinlilere yıktı.

İsrail’i protesto eden göstericiler arasında bulunan İsrail doğumlu Yahudi Sanatçı Dror Feiler, gazetemize yaptığı açıklamada Yesh Atid lideri Yair Lapid’in işgal altındaki topraklarda Yahudi yerleşim birimleri kurulmasını savunan bir siyonist olduğunu, belirterek “İsveç Hükümetinin burada onun konuşmasına izin vermesini ve hükümete yönelttiği suçlamalara sessiz kalınmasını yadırgıyorum” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Vedat Türkali’nin yumruğu yalnızca yazı yazmak için indi

SONRAKİ HABER

‘Hedef YPG değil halkların statüsü’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...