31 Ağustos 2016 14:12

Avukatlardan keyfi ve hukuka aykırı gözaltılara tepki

Ezilenlerin Hukuk Bürosu, Balıkesir'de gözaltına alınan 11 kişiye ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Paylaş

Ezilenlerin Hukuk Bürosu, Balıkesir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında gözaltına alınan 11 kişiye ilişkin yazılı bir açıklama yaptı. Gözaltı işlemlerinin keyfi ve hukuka aykırı olduğunu belirten avukatlar, müvekkillerinin bir an önce savcılığa çıkarılmasını istedi. Açıklamada gözaltı süreci boyunca uygulanan hukuksuzluklara dikkat çekilerek, gizlilik kararı nedeniyle soya kendilerine gösterilmezken, bazı gazetelere servi edilmesine ve bu gazetelerin müvekkillerini hedef göstermesine de tepki gösterildi.

Soruşturma kapsamında aralarında Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) Eş Başkanı ve Suruç’taki IŞİD saldırısında yaralanan gençlerin de bulunduğu 11 kişinin Balıkesir Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şubesi’nde gözaltında tutulmaya devam edildiği belirtilen açıklamada, gençlerin emniyetteki ifade işlemlerinin 30 Ağustos Salı günü tamamlandığı belirtildi. Müvekkillerinin yasa dışı biçimde keyfi olarak gözaltına alındığını ve ifade işlemlerinin tamamlanmasına rağmen savcılığa çıkarılmadığını belirttiler. “Soruşturma savcısı ile yaptığımız görüşme sonucu ifade işlemlerinin bugün yapılamayacağını öğrenmiş durumdayız. Gerekçe; Emniyet’in henüz işlemlere devam ediyor olması! Emniyet’teki ifade işlemi soruşturma sebebiyle gözaltında bulunan kişinin savcılık ifadesi için Adliye’ye sevk edilmesinden hemen önceki işlemdir” diyen avukatlar açıklamalarında, “Ve bu işlem esas olarak soruşturma sürecinin tüm delillerine dayanılarak yapılır. Dolayısıyla Emniyet ifade alma işlemine geçtiğinde bu, soruşturma kapsamında elde edilen delil ve bulguların bizzat Savcılık kanalıyla incelenmesine, bunun sonucunda oluşan soruların kişiye sorulmasına dayanmalıdır. İfade işlemi bu incelemeye dayanır ve CMK’nın amir hükümleri gereğince ifade işlemi tamamlanan şüpheli zaman kaybetmeksizin Adli makamlara sevk edilir. Bugün karşılaştığımız durum ise usul hükümleri ve yine usul hükümleri ile güvencelenmiş, Anayasa ve uluslararası sözleşmelerle garanti altına alınmış sanık haklarının açık ihlalidir” ifadelerine yer verdi.
Dosyada KHK kapsamında alınmış gizlilik kararı olduğunu ve gizlilik kararı kapsamına alınamayacak belgelerin kendilerine gösterilmediğini ifade eden avukatlar açıklamanın devamında şunları belirtti; “Gözaltında bulunan müvekkillerle 3. Günün sonunda görüşme sağlayabildik. Müvekkillerle 2 gündür yaptığımız görüşmeler sonucunda soruşturma dosyası kapsamında edinmiş olduğumuz veriler şunlardır;
1- SGDF Eş Başkanı İhsan Oğuzcan Yüzgeç, SGDF üyeleri Ulaş Alankuş, Okan Danacı, Gözde Sivaslıoğlu, Ozancan Sarı, Zafer Aydın ile İbrahim Avcıl ve Ahmet Sarı 26 Ağustos akşamı İzmir Aliağa’da gözaltına alınarak, Balıkesir Emniyet Müdürlüğü TEM Şube’ye getirmiştir.
2- Aynı gün Balıkesir Edremit’te tatil için kiraladıkları yazlıkta bulunan Yüksel Canlı, Cemal Altınsu ve Bilen Ceyran isimli kişiler de aynı operasyon kapsamında evleri basılarak gözaltına alındı.
3- Daha önceden haklarında herhangi bir soruşturma yürütülmeyen, herhangi bir yakalama, gözaltı kararı bulunmayan 11 kişi hakkında, hangi “kuvvetli suç şüphesinin varlığı”na dayalı olarak gözaltına alma kararı verildi, bu bilgi dosyada yok!
4- Balıkesir Edremit’te evden, İzmir Aliağa’da sokaktan alınan 11 kişi gözaltına alınma sırasında yoğun olarak darp edildi. İşkence Emniyet girişine kadar sürdü.
5- 11 kişinin tamamının üst aramaları esnasında, evde, İbrahim Avcıl ve Ahmet Sarı’ya ait arabalarda yapılan aramalarda müvekkillere neden bu işlemlerin yapıldığına dair bir bilgi verilmedi, hakları hatırlatılmadı. Dahası evde ve araçlarda yapılan aramalara eşlik etmeleri sağlanmadı. Tümü yüzükoyun biçimde yerde yatırılarak, arama işlemleri bitene kadar bekletildi.
6- Gözaltına alınan kişiler üzerlerinde bulunan, kendilerine ait eşyaları hakkında bilgi verdikleri halde Emniyet, bilhassa dijital malzemeler üzerinde imaj alma işlemi yapmadan, bunların bir kopyasını müvekkillere vermeden elkoyma işlemi yaptı.
7- Tatil yapmak üzere Balıkesir’de bulunan kişilerin durumlarını kriminalize eden, gözaltında 6 SGDF’li bulunmasını “yasadışı terör örgütü üyeliği ve terör eylemlerine hazırlık yapılacağı” isnadına çeviren Emniyet, dosyada gizlilik kararı bulunmasına rağmen, basına haber servis etti ve Star gazetesi müvekkillerimizin isimlerini de vererek, algı yönetimine başladı.
8- İstihbarat ve TEM şubelerin komplo saldırılarının borazancılığını Bugün ve Zaman gazetelerinden devralan Star’ın yalan haberini Emniyet ve istihbarat birimlerinin soruşturmayı yönlendirme gayeleri olarak okuyoruz. Buna ve soruşturma kapsamında edindiğimiz belgeler ve müvekkillerimizin beyanlarına bakarak soruyoruz;
- Açıkça örgütle irtibatlı olduğunu düşündüğünüz bu kişiler hakkında açılmış bir soruşturma neden dosyada yok? Neden yasal mahkeme kararlarına dayandırılmış izleme, dinleme kararlarınız yok? Neden avukat yasağını ve gizlilik kararını bir zırh gibi kullanma gayreti içerisindesiniz?
- Balıkesir Edremit’te ve İzmir Aliağa’da yapılan 2 ayrı yakalama, arama- elkoyma işlemlerinde nasıl bulgular elde ettiniz?
- Kişilerin örgüt kapsamında bir araya geldiği ya da geleceği, burada suikast planlamaları yapılacağı iddianız neden somut tek bir buluşmaya, talimata dayanmıyor? Silahlı eylemler iddiası neden silahlı hazırlık ve malzemelere dayanmıyor?
Sormuş olduğumuz soruların aydınlatılması ve soruşturma sürecinin dürüst yargılama ilkelerine uygun olarak yürütülmediği yönündeki kaygılarımızın giderilmesi için 11 müvekkilin bir an önce adli makamlara sevk edilmesi; CMK gereğince gizlilik kapsamında alınmayacak, hazır bulunmaya yetkili olduğumuz işlemlere dayalı her türlü belgenin tarafımıza gösterilerek ve müvekkillerimizle görüşme imkanlarımızın yaratılarak ifade işlemlerinin başlaması gerekir.” (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Halkevleri: Barış ve kardeşlik kazanacak

SONRAKİ HABER

Naşide Göktürk toprağa verildi: 'Müzikti tek derdi'

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa