31 Ağustos 2016 13:40

Öcalan'la görüşene kadar süresiz dönüşümsüz açlık grevi!

Diyarbakır'da Kürt siyasetinin bileşenleri açıkladıkları deklarasyonla 5 Eylül'de süresiz dönüşümsüz açlık grevine başlayacaklarını duyurdu.

Paylaş

DTK, HDK, KJA, DBP ve HDP eş başkanları, Kürt kurumları ve binlerce yurttaşın katılımıyla Diyarbakır’da ortak bir deklarasyon açıklandı. Deklarasyonda barış ortamının sağlanması ve PKK Lideri Öcalan’la görüşmelerin sağlanması için 5 Eylül günü başlamak üzere 50 kişinin içerisinde yer aldığı süresiz ve dönüşümsüz açlık grevine gidileceği ifade edildi.

Diyarbakır’da Kürt siyasetinin bileşenleri DTK binası önünde deklarasyon açıkladı. Siyasi partilerin eş başkanlarını ve kurumların eş başkanlarının katıldığı deklarasyonu DTK Eş Başkanı Hatip Dicle okudu. Dicle, hükümete bir mesajı paylaşmak için toplandıklarını söyledi. Kürt sorununda çözümsüzlüğe ve artan şiddet  ortamına vurgu yapan Dicle, Kürt sorununun muhakkak çözülmesi gerektiğinin altını çizdi.

‘TOPLUM TÜRK, KÜRT BİR ARADA YAŞAMAYI HAK EDİYOR’

18 yıla yakın bir süredir İmralı Cezaevinde tek kişilik hücrede ağır tecrit koşullarında tutulan Abdullah Öcalan’dan 510 gündür en küçük bir haber dahi alınamadığını hatırlatan Dicle şunları söyledi: “Ülkemizin en önemli sorunu hiç şüphesiz ki Kürt sorunudur. Yüzyıl boyunca Kürt halkına haklarına kavuşmak için tek seçenek olarak isyan yolu bırakılmış, devlet de bu isyanları bastırmak adına katliam politikalarını tercih etmiştir. Türk’ün ve Kürt’ün kan kaybından, can kaybından başkaca da bir şey kalmamıştır geriye. Ne yazık ki 2014 sonlarında sönmeye yüz tutan barış umudu, 2015 yazından beri yerini savaşın kıyıcı ve acımasız hakikatine bıraktı. Elbette toplumumuz Kürt’üyle Türk’üyle bütün kimlik ve inançlarıyla hep birlikte barış içerisinde bir arada yaşamayı fazlasıyla hak ediyor. Bu haklı beklentiyi gerçekleştirmek siyasetçilerin temel görevidir. Bizler de bu görev bilinci ve sorumluluğuyla sizlere layık olmaya çalışıyor, çabalıyoruz. Bir yandan baskılara ve saldırılara karşı direnerek ayakta kalmaya, diğer yandan en küçük bir barış umudunu değerlendirerek çözüm arayışlarımıza devam ediyoruz. Ancak bir halkın ve mücadelenin Önderinden 510 gün boyunca haber alınmasının engellenmesi ve özellikle darbe girişiminden bu yana kendisiyle görüşülmesi taleplerinin ısrarla reddedilmesi, bütün barış ihtimallerini maalesef ortadan kaldırıyor. Bu nedenle Sayın Öcalan’la avukatları, aile üyeleri veya siyasi bir heyetimiz yüz yüze görüşüp kendisinden sağlıklı bir haber alıncaya kadar, yeni bir süreç başlatma kararı almış bulunmaktayız.”

AÇLIK GREVİ 5 EYLÜL’DE BAŞLAYACAK

Barış ve çözüm çağrıları için daha fazla çabalayacaklarını belirten Dicle, ilk adım olarak süresiz dönüşümsüz açlık grevine gidileceğini açıkladı. Dicle şöyle konuştu, “Bu çerçevede; aramızdan 50 gönüllü arkadaşımız 5 Eylül tarihi itibariyle süresiz dönüşümsüz açlık grevine başlayacaklardır. Bu açlık grevinin tek talebi vardır; Sayın Öcalan ile hukuk kuralları çerçevesinde görüşme yapılmasıdır. Bu doğrultuda öncelikle ilk çağrımız hükümetedir; bu talebimizin her açıdan; siyasi, hukuki, ahlaki, insani meşruiyetinin gözetilerek hemen yarın yerine getirilmesini diliyor ve bekliyoruz. Halkımıza ve demokrasi güçlerine de çağrımız şudur; bu son derece makul çağrımıza karşılık verilmemesi durumunda, süresiz dönüşümsüz açlık grevine başlayacak olan arkadaşlarımızın etrafında büyük ve görkemli bir sahiplenmeyi gerçekleştirmek üzere herkes hazırlığını ve planlamasını yapmalıdır. Gün eylem günüdür. Üstelik kendisinden gelecek bir tek sesin yeni umutlar yaratabileceği, yeni kapıların açılmasına vesile olabileceği şu günlerde, barışa, sivil çözüme, hukuka inanan herkesin öncelikle bu tecride karşı çıkması gerektiğinin altını çizmek istiyoruz.” (Diyarbakır/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Silivri'deki eylem OHAL'e takıldı gazeteciler balon uçurdu

SONRAKİ HABER

Halkevleri: Barış ve kardeşlik kazanacak

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...