14 Mayıs 2012 03:46

Oldu da bitti maşallah!

5894 sayılı Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun uyarınca ilk derece yargı kurulu olarak kurulan Etik Kurulunun TFF Statüsü’nün 60. maddesine göre görev ve yetkileri şöyle;Yönetim Kurulu tarafından seçilen Etik Kurulu 1 Başkan ve 4 Üyeden oluşur. Görev süresi 4 yıldır. Etik kurulunu

Oldu da bitti maşallah!
Paylaş
Remzi Kazmaz

5894 sayılı Türkiye Futbol Federasyonu Kuruluş ve Görevleri Hakkında Kanun uyarınca ilk derece yargı kurulu olarak kurulan Etik Kurulunun TFF Statüsü’nün 60. maddesine göre görev ve yetkileri şöyle;
Yönetim Kurulu tarafından seçilen Etik Kurulu 1 Başkan ve 4 Üyeden oluşur. Görev süresi 4 yıldır. Etik kurulunun kararları toplantıda bulunan üyelerinin salt çoğunluğuyla alınır.
Çalışma usul ve esaslar TFF yönetim kurulu tarafından hazırlanan Etik Kurulu talimatında belirtilir.
Etik Kurulunun amacı Türk Futbolunun etik değerlerini ahlaki açıdan,sportif açıdan ve marka değerlerinin korunmasına yöneliktir. Ayrıca toplumdaki sporun saygınlığının sürdürülebilmesi için gereken hukuki denetimleri yapar uluslararası spor hukukuna uygun raporla tanzim eder. Etik Kurulunun raporu bağlayıcı nitelikte olmasa dahi gerek yönetim kurulu gerekse diğer kurullar bu rapor ışığı altında kararlar verir. Yani yol göstericidir.
Haliyle son gündemde var olan 58.Md değiştirilmesine sebep olarak gösterilen ŞİKE ve TEŞVİK ile ilgili ETİK KURULUNUN hazırladığı raporun etkisi var mıdır?
Öncelikle ortada bir Etik Kurulu raporu hazırlanmış ve onun üzerinden gündem yaratılıyorsa Etik Kurulu raporu nerede? Kim neden, niçin bu raporu saklar,gizler. Yoksa bu Etik Kurulu Raporu ISMARLAMA bir rapor mudur? Disiplin Kurulu çalışmaya başladı. Bu kurulun alacağı kararlar konusunda Etik Kurulunun ne gibi etkisi var?
Şimdi rapora dönelim ve bir göz atalım ;
Etik Kurulu raporu çok nazik bir dille hazırlanırken özellikle hiçbir kulübe karşı suçlayıcı bir tavır geliştirmemiş aksine daha çok kişiler üzerinden Şike ve Teşvike yer ve önem vermiştir.
Etik kurulu raporunda hazırlayanlar önce savcı gibi davranmışlar sonra hakim olmuşlar ardından da avukat gibi davranarak kendi israf ettikleri suçlamalarla ilgili savunma yapmışlar SONUÇ oybirliğiyle karar alınarak başta Aziz Yıldırım ve FB olmak üzere hiçbir şike olayına rastlanmamıştır ibaresine yer verilmiştir.
Maçları teker teker ele alarak her maçla ilgili başta Aziz Yıldırım’ın hiçbir şike olaylarına karışmadığına dair hiçbir şüpheye rastlanmamıştır diyerek kesin bir dil kullanılmıştır.
Ardından İlhan Ekşioğlu, Cemil Turan … gibi yönetici veya kulüp çalışanı sorumlusu veya menajerlerinin Şike ve Teşvik ile ilgili TEŞEBBÜS hareketlerinin olduğunu bu nedenle bu teşebbüsten dolayı FB ve diğer kulüplerinde zan altında olduğu bahisle bu suçlamaların edilebileceğini söylüyorlar.
Etik kurulunda ŞİKE ve TEŞVİK suçlaması yok Etik Kurulunda direk olarak ŞİKE’NİN SAHAYA YANSIDIĞINA ilişkin bir ibare yok. Etik Kurulu raporunda özellikle futbolcu menajer,Kulüp çalışanı ve çok az da yöneticinin bu işlerle ilgili Teşvik ve Şikeye teşebbüsü olduğunu ama bu konuda makul şüphenin varlığından bahsetmekte aynı cümlede ortadaki bu makul şüpheninde eldeki mevcut delillerle TEŞEBBÜS suçunun oluştuğuna KANAAT getirileceğini savunarak hiçbir suç unsuruna rastlanılamadığını beyan ediyorlar. Allahtan İBRAHİM AKIN ve YUSUF TURANLI’NIN var olan itirafları Etik Kurulunun bu muğlak söyleminin ŞİKE ve TEŞVİK le ilgili suçlama onların ifadelerine dayanarak KANAAT oluşturuyorlar.
 Bu haliyle Etik Kurulu Raporu suya sabuna dokunmadan bu işin üstesinden geliyor.
Üzerinde fırtınalar kopartılan ve büyük bir umutla Türk Sporu adına beklenen ETİK KURULU Raporu ‘‘Dağ fare doğurdu’’ olarak gizlenmeye devam ediyor.
GELELİM 58. MADDEYE
Eğer bu değişiklik bu sezon başlamadan yapılsaydı DEVRİM niteliğinde olurdu ve ayakta alkışlanırdı. Ama olmadı UEFA’nın izniyle de toplanan genel kurul da olabilseydi yine bu kadar sancılı bir doğum olmazdı. Sorun o Genel Kuruldan sonra çözülür bu konuda siyasilerin işi olmaktan kurtulurdu. Ama olmadı olamadı. Karar çıkartamayan genel kurulun çıkarttığı yönetim kurulu bu kararı çıkarttı.
Haliyle genel kurulu temsil eden kulüpler bu karara bu haiyle itiraz ettiler. Usul yöntemleriyle yanlış olan bu duruma itiraz edenler haklıydılar. Ama keşke akıllarına yönetim kurulunun bu kararına da bir hafta içinde itiraz etseydiler Tahkimde bunu tartışsınlar.
Evet etik kurulun hazırlamış olduğu bu rapora göre eski 58. Maddeye göre FB başta olmak üzere BJK,Trabzon, Eskişehir, Sivas, Gençlerbirliği, Karabük küme düşüyor.
Çünkü 58. Madde de bu konuda tek bir uygulama var KÜME DÜŞMEK.
Bu madde diğer ülkelerle karşılaştırıldığında çok katı ve acımasız hiçbir hukuki açılımı yok. Haliyle bu 58. Madde değişmeliydi. Nitekim çok kötü bir zamanlamayla yapılan bu değişiklik kamuoyunda gereken ilgiyi göstermedi. Ama olması gereken buydu. Türk sporu ve TFF bir doluya yakalanmıştı. Kaçacak bir delik dahi yoktu. Kaçtılar az gittiler uz gittiler yolun sonuna geldiler. Bir consesus yaratmaya çalıştılar. Önce Başbakan’la ortak bir görüş yarattılar sonra UEFA ve FİFA ya gittiler güvence istediler. Ardından yönetim kurulundaki
çatlak sesleri susturdular. Ve nihayet KAOS bitti diyerek düğmeye bastılar. Bütün bunları becermek,başarmak yetenek ve zeka işidir. Başta Demirören olmak üzere Yönetim Kurulu ateşten bir gömlek giymişlerdi. Ama onlar İNADINA mücadele ettiler. Kimilerine göre FB ve Aziz Yıldırım’a kurtarış TFF ye göre Türk Futbolunu kurtarmak.
Yönetim ne olur ne olmaz diyerek kendini tam sağlama alarak 105. Md. de değiştirerek olurya bir ceza falan çıkarsa onuda yasal yollardan ERTELEMEYLE hallederiz böylece ne PUAN SİLME nede KÜME düşme veririz. Birkaç kişiye ihtar,kınama,hak mahrumiyeti birkaç kulübe PARA cezası oldu da bitti maaşallah.
SORMAK GEREKİR “EDİRNE’DEN ÖTEYE YOL VAR MI BİRADER?​”

*TFF Eski Disiplin Kurulu Üyesi ve Spor Hukukçusu

ÖNCEKİ HABER

Pembe Sardunyadaki hüzün

SONRAKİ HABER

Yunanistan’da hükümet krizi aşılamadı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...