31 Ağustos 2016 12:38

Yargı Cumhurbaşkanı talimatıyla mı çalışıyor?

HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, adli yıl açılışını Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a sordu.

Paylaş

Beştaş, Bozdağ’a “Yargının Hükümetiniz ve Cumhurbaşkanının talimatları ile çalıştığı doğru mudur?” diye sordu. 

Meral Danış Beştaş, adli yıl açılışını Meclis gündemine taşıdı. Açılışın Cumhurbaşkanı Sarayı’nda yapılacağını hatırlatan Meral Danış Beştaş, Bakan Bozdağ’a şu soruları yöneltti:

* Türkiye’de yargı bağımsız mıdır? 

* Yargının hükümetiniz ve cumhurbaşkanının talimatları ile çalıştığı doğru mudur? 

* Yargı mensupları hakim ve savcılar hükümetinizin memurları mıdır?

* Yargı bağımsızlığı ilkesi fiilen 17 Aralık 2014 tarihinde mi kaldırılmıştır?

* Yüksek yargı mensuplarının cumhurbaşkanı ile birlikte çay topladığına dair görüntülerin anlamı nedir? Bu görüntülerle halka yargı bağımsızlığı ilkesinin, dolayısıyla kuvvetler ayrılığı ilkesinin fiilen kaldırıldığı mı ifade edilmek istenmiştir?

* Adli yıl açılışının Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yapılmasının sebebi yargı erkinin artık bağımsız olmadığının halka ilanı mıdır?

* Yargı bağımsızlığının tesisi ve yeniden anayasal ilkelere dönülmesi ile adli yıl açılışının Cumhurbaşkanlığı Sarayı dışında yapılmasına yönelik girişiminiz olacak mıdır? Yoksa Adalet Bakanı ve hukukçu kimliğiniz ile hukuk devleti ilkesinin çökmesine müsaade mi edeceksiniz?

* Yargının adil olması kadar adil görünmesi gerekliliğine inanıyor musunuz?

* Yargının tarafsızlığı ve bağımsızlığını zedeleyen durumların toplumsal adalet duygusunu yok edeceğini düşünmüyor musunuz?

* Adli yıl açılışının Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda yapılacak olmasının yargının tarafsızlığı ve bağımsızlığının ulusal ve uluslararası kamuoyunda sorgulanır hale gelmesine dair düşünceleriniz nedir?

* Yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığının sorgulanıyor oluşunun toplumun adalete olan güveninin kırılmasına yol açacağını düşünmüyor musunuz?

* Yapmış olduğunuz bir açıklamanızda  “Adli bağımsızlık mekanlarla değil hukuka uygun adil kararlarla tesis edilir.”şeklinde belirttiğiniz gibi adli bağımsızlık “adil kararlarla” mümkün olduğu halde yargının adil olmayan kararlar verdiği gerçeği karşısında Türkiye’de yargı bağımlı mıdır? Yargının “adil kararlar” verebilmesi ne şekilde mümkündür?

* Toplumsal adaletin tesisi ve yargı bağımsızlığı ile tarafsızlığının sağlanması adına çalışmalar yapılması ne zaman gündeminizde olacaktır?  (AnkaraEVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Böke: AKP mutabakat değil itaat arıyor

SONRAKİ HABER

Tanrıkulu: Yargı majestelerin hukukçusu olmamalı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...