31 Ağustos 2016 11:27

Çocuk evinde evlilik Meclise taşındı

Siirt’te Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı Başak Çocuk Evi’ndeki evlilik Meclis gündemine taşındı.

Paylaş

Siirt’te Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı Başak Çocuk Evi’nde görev yapan psikolog ile 3 yıldır aynı çocuk evinde devlet koruması altında olan ve 18 yaşını M. K’nin evlenmesi Meclise taşındı. CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi. 

Biçer, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığının yanıtlaması istemiyle 12 soru sordu. Biçer, "Bakanlığınız bir meslek elemanının aynı kurumda bakımıyla sorumlu olduğu bir çocukla mesleki ilişki dışında bir ilişki biçimi kurmasını nasıl değerlendiriyor?" diye sordu.
Biçer Bakanlığa şu soruları yöneltti: 

* Siirt’te daha önce devlet koruması altında olan, çok kısa bir süre öncesinde 18 yaşını dolduran M. K. isimli kız çocuğu ne zamandan beri devlet koruması altındadır; ne zamandan beri Başak Çocuk Yuvasında kalmaktadır?

* Y. K. isimli meslek elemanı (Psikolog) ne kadar zamandır çocuk yuvasında görevli olarak çalışmaktadır?

* M.K. adlı kız çocuğu sizdeki bilgilere göre 18 yaşını ne zaman doldurmuştur?

* M.K. hakkındaki koruma kararı hangi tarihte kaldırılmıştır? Bu konudaki mahkeme kararının tarihi nedir?

* M.K. adlı kız çocuğu sizdeki bilgilere göre kuruluştan ne zaman ayrılmıştır?

* Siirt’te devlet koruması altında olan, çok kısa bir süre öncesinde 18 yaşını dolduran bir kız çocuğu kurumda meslek elemanı olarak görev yapan bir çalışan ile evlendirilmesi ile ilgili herhangi araştırma yapılmış mıdır?

* Siirt’te devlet koruması altında olan ve çok kısa bir süre önce 18 yaşını dolduran bu kız çocuğu koruma altında olduğu bu kurumda herhangi bir taciz ve/veya tacavüz gibi cinsel bir istismara maruz kalmış mıdır?

* Bakanlığınız bir meslek elemanının aynı kurumda bakımıyla sorumlu olduğu bir çocukla mesleki ilişki dışında bir ilişki biçimi kurmasını nasıl değerlendiriyor? Bakanlığınız Yüksel Görgeç'in M. K. ile kurduğu ilişki biçimini bu açıdan nasıl değerlendiriyor?

* Siirt'te yaşanan bu durumdan Siirt'teki kuruluş yöneticilerinin ve ASPİM yöneticilerinin bilgisi olduğu anlaşılmaktadır. Bu konuda ilgili meslek elemanı ve konudan haberdar olanlarla ilgili bir soruşturma başlatılmış mıdır?

* Konu ile ilgili iddialar araştırılmadan bir meslek elemanının aynı kurumda bakımıyla sorumlu olduğu bir çocukla evlenmesini kabul edilebilir buluyor musunuz?

* Bakanlığınız bünyesinde çalışan bir meslek elemanın aynı kurumda bakımıyla sorumlu olduğu bir çocukla (her ne kadar çocuk 18 yaşına yeni girerek reşit olsa da) evlendirilmesini profesyonellik ve mesleki sınırlar içerisinde ve de etik kurallar çerçevesinde doğru buluyor musunuz?
* Son derece titiz biçimde çalışmak zorunda olan meslek elemanlarının sınırların ihlal edildiği bu tür durumlar gibi yeni istismarların önünü açacağı konusunda endişe taşıyor musunuz?

TÜRK PSİKOLOGLAR DERNEĞİ DE AÇIKLAMA YAPTI

Türk Psikologlar Derneği’de kısa bir açıklama yayımlayarak şunları dedi:

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı (ASPB) bünyesinde görevli bir psikoloğun, önceden devlet koruması altında bulunan bir çocuk ile evlendiğine ilişkin haberleri Sağlık ve sosyal Hizmet Emekçileri Sendikasının (SES) girişimleri doğrultusunda öğrenmiş bulunmaktayız. Geçtiğimiz gün kamuoyuna yansıyan bu gelişmeler ciddi bir ihmal ve de istismar örneği teşkil etme potansiyeli taşımaktadır. SES’in konunun acilen araştırılması ve konuya ilişkin tedbir alınması yönündeki girişimlerinin de henüz bir sonuca ulaşamadığı gözlemlenmektedir. Haberler,  en ufak bir biçimde dahi gerçekliği yansıtıyorsa durumun ne psikologluk meslek etiğine ne de herhangi makul bir ahlak anlayışına uymadığı ortadadır. Türk Psikologlar Derneği (TPD) olarak SES ile iletişim ve işbirliği içerisindeyiz. Ayrıca, TPD olarak da  ASPB ile iletişime geçilip konunun takibi yapılacaktır. Kamuoyuna duyurulur. (HABER MERKEZİ)
 

ÖNCEKİ HABER

Vedat Türkali'nin cenazesi İstanbul'a getiriliyor

SONRAKİ HABER

Kalın: Türkiye'nin, PYD ile anlaşması falan söz konusu değil

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...