31 Ağustos 2016 09:26

İMO: 'Satma konusundaki deneyimleri alt yapıda yok!'

İMO Ankara Şubesi ise yağış miktarının “afet” düzeyinde olmadığını belirterek, asıl sorunun altyapı yetersizliği olduğuna dikkat çekti.

Paylaş

Ankara’da son günlerde yaşanan yağmurlar su baskınlarına neden oluyor. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek ise eleştirilere, “Metrekareye iki teneke su yağdı. Bu bir afet halidir” diyerek yanıt verdi.

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) Ankara Şubesi ise yağış miktarının “afet” düzeyinde olmadığını belirterek, asıl sorunun altyapı yetersizliği olduğuna dikkat çekti. Odadan yapılan yazılı açıklamada, “Ankara’nın parsel parsel pazarlanması konusunda derin deneyime sahip olanların, kent yöneticisi vasfı kazanabilmeleri için öncelikle şehrin alt yapı sistemiyle ilgili  metre metre bilgiye sahip olmaları gerekmektedir” dedi.  

Ankara hemen her yaz sonunda yoğun yağış alıyor. Bu yıl da Ankara benzer yağışlara tanıklık etti. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün (MGM) internet sitesinden yayınladığı verilere göre TBMM Bahçesi istasyonunda 24 saatte 25.4 kg/metrekare yağış ölçümü yapılmıştı. Meydana gelen bu yağış, Akay Alt Geçidi başta olmak üzere birçok alt geçidin su altında kalmasına neden oldu. Keçiören başta olmak üzere birçok yerde su baskınları görüldü. Ayrıca baskınlar nedeniyle metro kullanılamaz hale gelip tahliye edilmişti. Baskınlar sonrasında Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek, "Kızılay'a çok kısa sürede metrekareye iki teneke su yağdı. Bu bir afet halidir. Aniden yağan yağmur karşısında, dünyanın hiçbir yerinde altyapı anormal yağışı karşılayamaz" demişti.

İMO Ankara Şubesi de kentte yaşanan su baskınlarına ilişkin yazılı basın açıklaması yaptı. Açıklamada “bu miktarlardaki yağış gerçekten bir 'afet' olarak tanımlanabilir mi?” diye sorularak, Ankara'da yağan yağmurun her 5 yılda bir 24 saatte 40 kg/metrekare civarında yağış bırakabileceği, buna karşı alınacak mühendislik önlemleriyle su baskınlarının önüne geçilebileceği belirtildi. 

Açıklamada, yağısın afet boyutlarına varmadığı ifade edilerek, “Yağış 'afet' boyutunda değil, beklenebilir yüksekliğin de oldukça altındadır. Kaldı ki mühendislik yapılarının tasarım kriterleri her zaman aşırı olayları kaldırabilecek ölçekte belirlenir, kentin ana arterlerinde bulunan drenaj sistemlerinin de şiddetli yağışlar sonucu oluşacak akışları sorunsuz bir şekilde drene etmesi beklenir” denildi. 

DRENAJ SİSTEMİ YETERSİZ

Açıklamada, Ankara'daki drenaj sisteminin yetersiz olduğunun altı çizilerek, “Ankara'nın parsel parsel pazarlanması konusunda derin deneyime sahip olanların, kent yöneticisi vasfı kazanabilmeleri için öncelikle şehrin alt yapı sistemiyle ilgili  metre metre bilgiye sahip olmaları gerekmektedir. Bununla birlikte mevcut durum itibariyle özelde alt geçitlerin, genelde de tüm drenaj sisteminin kaç yılda bir olabilecek yağışları ya da ne büyüklükteki debileri güvenli bir şekilde drene edebileceği bilinmemektedir. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek de 'afet' diyerek kendi sorumluluğunu örtbas etmeye çalışmaktadır” diye belirtildi. (AnkaraEVRENSEL)
 

ÖNCEKİ HABER

Emekçiler Çukurova'da barış için alanlarda olacak

SONRAKİ HABER

Emniyet, savcıdan talimat,savcı emniyetten evrak bekliyormuş

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...