31 Ağustos 2016 08:43

Yalnız Efe'nin zafer bayramı

Yalnız Efe'nin hukuk zaferi 30 Ağustos günü kamulaştırılmak istenen bağında kutlandı

Paylaş

Özer AKDEMİR
İzmir

"İzmir'in damı" denilen kente 20 kilometre uzaklıktaki Efemçukuru Köyünde bağlarını altın madenine satmamakta direnen tek köylü  "Yalnız Efe" lakaplı Ahmet Karaçam'ın kazandığı hukuk zaferi 30 Ağustos Zafer Bayramı'nda el konulmak istenen bağlarda kutlandı. Kutlama etkinliği dönüşünde maden çalışanları yaşam savunucularını taciz ettiler.

MADENE 150 METRE UZAKLIKTA 

Ege Çevre ve Kültür Platformu (EGEÇEP) tarafından gerçekleştirilen kutlama etkinliği Karaçam'ın madenin tam karşısında bulunan ve Bakanlar Kurulu Acele Kamulaştırma kararı ile el konulmak istenen bağında gerçekleştirildi. Altın madeni tesis ve galerilerine 100-150 metre uzaklıktaki bağ, bu tür tesisler için yasal zorunluluk olan sağlık koruma bandı içinde kaldığından maden açısından son derece önemliydi. Kutlama etkinliğinin yapıldığı alanla maden tesisleri ve giriş galerisi arasındaki yakınlık madenin neden ısrarla bu bağları istediğini de gösteriyordu. 

'TEK KİŞİ DE BAŞARABİLİRİN EN GÜZEL ÖRNEĞİ

EGEÇEP Hukuk Komisyonu üyesi ve Karaçam'ın avukatı Arif Ali Cangı, bu yakınlığa dikkat çekerek Karaçam'ın direnişini aşamayan madenci şirketin projede değişiklik yapmak zorunda kaldığını ve sağlık koruma bandını geriye çektiğini söyledi. Tabii bu hukuk dışı duruma yetkililer de göz yummuşlar. Karaçam'ın direnişinin çok önemli olduğunu, ülkedeki acele kamulaştırma kararları ile ilgili hukuki literatüre girdiğini söyleyen Cangı, "tek kişinin direnişinin başarıyı getirebileceğine en iyi örnektir Ahmet Karaçam. Kendisinin avukatı olmaktan onur duyuyorum" dedi. Cangı, 8 yıl süren dava nedeniyle Karaçam'ın önemli mağduriyetler yaşadığını, bağını işleyememesi yüzünden mesleğini değiştirerek keçi çobanlığına başlamak zorunda kaldığını dile getirdi.

8 YIL BENİM BAĞIM DİYEMEDİM 

Yalnız Efe Ahmet Karaçam'da bağlarının 15 yaşından bu yana ekip diktiği bağına acele kamulaştırma kararının ardından yıllarca "benim" diyemediğini anlattı. Karaçam, keçi çobanlığı nedeniyle bağına Mayıs ayından bu yana gidemediğini, oğlunun bağla ilgilendiğini söyledi. Karaçam, madenin bağına giden yolunu kapattığı için yıllardır bağın gübrelemesini çuvalları sırtında taşıyarak yapmak zorunda kaldığını dile getirdi.

ÜRETİMİ DURDURMUYOR AMA... 

Bağda gerçekleştirilen kutlamada hazırlanan basın metinin okuyan EGEÇEP Eş Dönem sözcüsü Sevda  Budak Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu (DİDDK) Acele kamulaştırma kararının iptalini onaylamasının önemli bir kazanım olduğunu belirterek, Bu kararın 5 yıldır faaliyetini sürdüren altın madeninin çalışmasını durdurmayacağını ancak İzmir'in suları kirletmeye devam eden madenin bu hukuksuzluğuna dikkat çekeceğini söyledi. Budak, kararla siyasi iktidarın acımasız mülksüzleştirme uygulamalarına karşı hukuki yoldan bir umut kapısı aralandığını da kaydetti. 

MADENCİ TACİZ ETTİ

Efemçukuru köyünün ünlü Alfons tipi üzümlerinin neredeyse olgunlaştığı yaz mevsiminin sonunda yapılan etkinlikte yaşam savunucuları Ahmet Karaçam'ın bağından bol bol üzüm yediler. Maden tel örgüsü boyunca yapılan çekimleri maden özel güvenliği engellemeye çalışırken, Karaçam'ın bağında yapılan hiçbir etkinliğe karışamayacakları yanıtını aldılar. Etkinlik dönüşünde yaşam savunucularının aracının park edildiği yerde toplanan 20-30 kadar altın madeni çalışanı gelenleri sözle taciz ettiler. "Ne geziyorsunuz burada, çekin gidin" gibi sözler eden maden çalışanlarına yaşam savunucuları, "Sizin bu yaptığınız suç. Eşkiya mısınız da önümüzü kesiyorsunuz? Şirkete bu kadar teslim olmayın. Kraldan çok kralcılık yapmayın. Burası hepimizin toprakları" sözleriyle tepki gösterdiler.
 

ÖNCEKİ HABER

Van emek ve demokrasi güçlerinden 1 Eylül çağrısı

SONRAKİ HABER

TGS Adana Şube Başkanı Büyükkaya gözaltına alındı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa