31 Ağustos 2016 00:56

Diyarbakırlılar: Önce bizim ülkemizi IŞİD’den temizlesinler

Serpil Berk ve Fırat Topal Türkiye'nin Cerablus operasyonunu Diyarbakırlılara sordu.

Paylaş

Serpil BERK
Fırat TOPAL
Diyarbakır

Türkiye’nin öncülüğünde başlayan Cerablus operasyonunda bir hafta geride kaldı. IŞİD’in Cerablus’tan çıkmasıyla birlikte geçen sürede bir çok YPG mevzisinin de vurulduğu açıklandı. Suriye’de yeni hedefin YPG’nin de içinde bulunduğu ve Demokratik Suriye Güçlerinin kontrolünde olan Menbic olduğu bir süredir dillendiriliyor. Cerablus hamlesinin asıl amacının da bölgede ilerleme sağlayan Kürt güçleri olduğuna dair bir çok kesimden tepki gelmişti. Diyarbakır’da görüştüğümüz yurttaşlar da  yapılan operasyonun asıl amacının IŞİD olmadığı kanaatinde. Diyarbakırlılar IŞİD ile Türkiye sınırları içinde etkin bir mücadele yürütülmediğini belirterek, YPG’nin hedef alınmasının Türkiye’deki Kürt sorununu da derinleştireceğine işaret ediyor.

‘AMAÇ KÜRT HALKININ KAZANIMLARI’

Türkiye’nin IŞİD’e bugüne kadar bir çok desteği olduğunu söyleyen Mücahit Okay, “Bunun IŞİD’e karşı bir operasyon olduğunu düşünmüyorum, amaç orada yaşayan Kürt halkıdır. PYD Minbiç’e girdiği için operasyon yapılıyor. Eğer IŞİD ile mücadele edilecekse öncelikle verilen destek kesilmelidir. Savaşın bizim ülkemize bir getirisi olmayacak. Türkiye PYD’yi hedef almamalıdır, halkın mücadele ederek kazandıklarını yok etmemelidir” dedi.

Abdülaziz Yiğit ise Cerablus operasyonunun amacının YPG olduğunu belirterek, “Kürt halkının kazanımlarına tahammül edemiyorlar. IŞİD ile mücadele edileceğine inanmıyorum. Öncelikle IŞİD’in Türkiye’deki faaliyetleri kesilmeli. Bu yapılmadan IŞİD’e karşı nasıl mücadele edilecek” dedi.

‘BARIŞTAN BAŞKA ÇAREMİZ YOK’

Veysel Batı adlı yurttaş,  Türkiye’nin Suriye ye girmesini istemediğini ifade ederek, “Hangi milliyetten olursa olsun bizim insanlarımız ölecek. Önce buradaki IŞİD’i temizlesinler. Büyük ülkeler kendi çıkarları için savaşıyor, olan yoksul halka oluyor. IŞİD denilenin örgütün de dış ülkeler tarafından yaratıldığını düşünüyorum” dedi. Türkiye’nin öncelikle kendi içinde birlik ve beraberlik sağlaması gerektiğini belirten Batı, “Ancak Rojava’yı hedef alarak bu birlik beraberlik sağlanmaz. Bunu buradaki Kürtler kabul etmez. Kürt halkı olarak bugüne kadar barış dedik, yine diyoruz. Barıştan başka çaremiz yok, savaştan vazgeçin” dedi.

‘NASIL SOKTULARSA ÖYLE ÇIKARSINLAR’

Ayşegül Oral ise “Ülke içindeki savaş barışa evrilmeden başka bir savaşa girilmesi Türkiye’yi Suriye’den daha beter hale getirecek. Türkiye IŞİD ile mücadele edecekse önce buradakileri temizlemeli. Nasıl soktularsa öyle çıkartsınlar” dedi. Yakın zamanda bir çözüm bulunmazsa gelecek için hiç kimsenin umudunun kalmayacağını söyleyen Oral, “Bugün pazara geldim ama eve sağ dönebilecek miyim bilmiyorum. Gençlerimiz, çocuklarımız korku içinde kalabalık içine giremiyoruz. 1 yıldır bunu yaşıyoruz ve Suriye’den daha beter olmak istemiyoruz”dedi. Meryem Gül Tatlı da, “IŞİD’e karşı Türkiye’nin mücadele etmesini doğru buluyorum ama ülke içinde gerçekten IŞİD’e karşı bir mücadele ettiğini düşünmüyorum. Her yerde bombalar patlıyor ve kötüye gidiyoruz”dedi.

ÖNCEKİ HABER

'Barış ve haklarımız için işyerlerinde örgütlenmeliyiz'

SONRAKİ HABER

Sur’da hayat normal mi?

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...