30 Ağustos 2016 15:09

Kalenin arkasından görünenler

Magnum Fotoğraf Ajansı, futbolu onurlandırmak adına Fransız Kültür Merkezinde, “Planette Football” sergisi açtı.

Paylaş

Ezgi GÖRGÜ
İstanbul

UEFA tarafından düzenlenen Avrupa Futbol Şampiyonası’nın 15. sinin yapıldığı bu yılda Magnum Fotoğraf Ajansı, futbolu onurlandırmak adına Fransız Kültür Merkezinde, “Planette Football” sergisi açtı. Sergi için seçilen fotoğraflar hem Magnum’un futbol fotoğrafları tarihine ışık tutuyor, hem de dünya futbol tarihinden unutulmaz kareleri ziyaretçilere hatırlatıyor. 

1930’lu yıllardan bu yana Magnum Photos Ajansının birçok fotoğrafçısı futbol dünyası ile ilgilenmiştir. Sergi için hazırlanan katalog da seçtikleri fotoğraflarla sosyal bir belgesel olduğunu aktarıyor. Ek olarak fotoğraflarda hissedileni görünür kılmak amaç edindikleri bir başka nokta, ki bu da her bir fotoğrafa baktığınızda hissettiğiniz ve algıladığınız bir güzellik oluşturuyor.

Savaşın gölgesinin hiç eksik olmadığı Ortadoğu ve Afrika topraklarından da epey fotoğraf var sergide. Afganistan’ın Fayzabad şehrinde üzerlerinde ülkelerine özgü kıyafetleriyle top peşinde koşturan gençleri görüyoruz yan yana. Philip Jones Griffiths’in Granada’da çektiği bir fotoğraf ise savaştan kalma. 

Futbol için en verimli ülkelerden biri olan Portekiz’den de elbette fotoğraf var. Futbol  tutkusunu yansıtan fotoğrafta; yağmur altında ellerinde şemsiyelerle top peşinde koşturan çocukları görüyoruz. Thomas Hoepker’in 1992’de çektiği fotoğrafta çocuklar hakikaten büyük bir çabayla koşarlarken akla Christiano Ronaldo geliyor, bir Portekizli futbolcu olarak, kendisi şu anda dünyanın en iyi futbolcularından biri. 

Türkiye’den de iki fotoğraf yer alıyor; ilki İstanbul’dan, diğeri ise Erzurum. Marc Riboud’un 1986’da İstanbul’da çektiği fotoğrafta sokakta futbol oynayan, bir dükkanın kapalı kapısını kendisine kale yapan, topu kurtarmaya çalışan bir çocuk var. 

Erzurum’da çekilmiş fotoğraf ise iki Kürt çocuğunu gösteriyor. Birinin gözünün üstünde bandajı, her ikisinin de ayağında toplarıyla duruşu, yüzlerindeki tavırla tamamlanmış... 

Diego Mradona’nın Azteca Stadyumunda Dünya Kupası’nda 10 numaralı formasıyla takımı Arjantin’in zaferini kutladığı fotoğrafı da yer alıyor. Tanrı’nın Eli lakaplı Maradona’nın fotoğrafını görmek isterseniz o da sergide.  

Dünyaca ünlü isimlerin yanında adını sanını bilmediğimiz yerlerdeki insanların hayatlarını değiştiren futbola dair güzel anlar için 21 Eylül’e kadar yolunuzu Fransız Kültür Merkezine düşürmeniz gerekiyor. 

ÖNCEKİ HABER

Okmeydanı Hastanesi’nde istinat duvarı çöktü

SONRAKİ HABER

PEN:Ortak geleceğimiz kararmasın

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa