30 Ağustos 2016 12:02

Çocuk evinde evliliğe kim göz yumdu?

Siirt Başak Çocuk Evi’nde görev yapan psikolog, 3 yıldır aynı kurumda koruma altında olan ve 18 yaşını henüz dolduran M.K. ile evlendi.

Paylaş

Sevda KARACA
İstanbul

Siirt’te Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı Başak Çocuk Evi’nde görev yapan psikolog, 3 yıldır aynı çocuk evinde devlet koruması altında olan ve 18 yaşını henüz dolduran M.K. ile  evlendi.

Kurumda kalan M.K. 18 yaşını 8 Temmuz 2016’da doldurdu. İki hafta içinde mahkeme kararıyla devlet korumasından çıkarıldı. M.K. ve Y.G. bugün nikah yapıyor. 

2 yıldır kurumda psikolog olarak görev yapan Y.G. ile M.K.’nin evliliğinden çocuk evinin yöneticilerinin de haberi olduğu ve çocuk evinde başlayan “ilişkiyi” onayladıkları iddia ediliyor. 

‘İLİŞKİ KURUMDA BAŞLADIYSA BU İSTİSMARDIR’

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası SES Genel Merkezi bu evlilikle ilgili soruşturma yürütülmesi için Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na ihbarda bulundu. 

Konuyla ilgili görüşüne başvurduğumuz SES Genel Hukuk Sekreteri Aylin Akçay, “Çocuğun 18 yaşını doldurup kurumdan ayrılmasından çok kısa zaman sonra gerçekleşen bu evlilik, ilişkinin kurumda başladığını gösteriyor. Bu olayda 18 yaşını doldurmuş iki reşit insanın özgür iradeleriyle aldıkları bir evlilik kararından söz etmiyoruz. Doğrudan devlet koruması altındaki bir çocuğun bakımıyla ilgili sorumluluk sahibi olan bir meslek elemanının mesleki ve etik ilkeleri çiğneyip çocukla ilişki kurmasından, suç işlemesinden bahsediyoruz. Çocuk üstünde sorumluluk ve yetki sahibi olan bir kamu görevlisinin, mesleki ve etik sınırları aşarak kurduğu bu ilişki esasen istismardır. Üstelik, bu kurumlardan sorumlu yetkililerin, kurum sorumlularının bu ilişkiyi onayladığını görüyoruz. Bu ilişkinin kendisinde bir problem görmüyor çocuklardan sorumlu olan yetkililer. Karşı karşıya olduğumuz sorun sadece meslek elemanıyla değil bütün bir kurumun bir hizmet biçimi olarak çocuklara nasıl yaklaştığını gösteriyor” dedi.

SORUMLULAR TARAFINDAN TEŞVİK EDİLEN BİR SUÇ

Bakanlığa ihbarda bulunduklarını, ancak zaten Siirt’te bu evlilikten neredeyse bütün bakanlık yetkililerinin haberdar olduğunu ve bu evlilikte bir sorun görmediklerini dile getiren Akçay, “Bizzat sorumlular tarafından teşvik edilen, onaylanan bir suçtan bahsediyoruz. Bakanlığın kendi sorumluluğu altında bulunan çocuklara nasıl bir yaşam ve gelecek öngördüğünü gösteriyor bu tutum” diyerek Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’na bağlı birimleri de eleştirdi. Devlet koruması altında olan bir çocuğun, bu kurumda meslek elemanı olarak çalışan kişi ile evlendirilmesi iddiasının yalnızca evlendirilen çocuk açısından değil, kurumda kalan diğer çocuklar için de endişe verici bir durum olduğunu ifade eden Akçay “Başından itibaren böyle bir ilişki içinde olan, bu ilişkiye göz yuman ve onaylayan herkesin hesap vermesi gerekir” dedi. 

 ‘EVLİLİK İKİ REŞİT İNSANIN KARARI’YMIŞ!

Telefonla ulaştığımız Başak Çocuk Evi Müdür Yardımcısı Gökhan Marakçı, “Çocuk dediğiniz kişi reşit biridir, 1.5 ay önce reşit olmuş ve kurumumuzdan ayrılmıştır. Kararı bizim doğru ya da yanlış diye sorgulama durumumuz yok” dedi. Evlilik kararının iki reşit insanın aldığı bir karar olduğunu, ilişkinin çocuk kurumda devlet koruması altındayken başladığı iddiasının doğru olmadığını söyleyen Marakçı, sorularımızı bakanlık yetkililerinin yanıtlaması gerektiğini, görevde olan bir devlet memuru olarak yanıt veremeyeceğini söyledi.

Psikolog Y.G.’nin facebook sayfasında Hz. Muhammed’in “Ben şu iki zayıfın hakkını yemeyi size haram kılıyorum. Yetim hakkı ve kadın hakkı” sözünü paylaşması da dikkat çekti. 

ÖNCEKİ HABER

Barıştan sonra FARC gerillaları neler yapacak?

SONRAKİ HABER

Belediyelere kayyım için KHK hazırlığı yapılıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...