14 Mayıs 2012 03:30

Tohum tuttu, sıra iktidarda

Halkların Demokratik Kongresi’nin 1. Genel Kurulu dün sunulan komisyon raporları ve delege konuşmalarıyla son buldu.Tüm eksikliklere rağmen HDK’nin önemli bir yol kat ettiğine dikkat çekilen genel kurulda, önümüzdeki 6 ayın önemi vurgulandı. Konuşmalarda meclis çalışmalarının yerelleşmesi, yaygınlaşması ve yakla

Tohum tuttu, sıra iktidarda
Paylaş

Tüm eksikliklere rağmen HDK’nin önemli bir yol kat ettiğine dikkat çekilen genel kurulda, önümüzdeki 6 ayın önemi vurgulandı. Konuşmalarda meclis çalışmalarının yerelleşmesi, yaygınlaşması ve yaklaşan yerel seçimlere hazırlık için değerlendirilmesi vurgusu öne çıktı. Genel kurulun ikinci gününde anayasa, örgütlenme, ekoloji komisyonu ve genel meclis komisyonlarının raporları sunuldu.

‘YOL TEMİZLİĞİ YAPILMALI’

Anayasa Komisyonu Raporu’nu sunan Yıldız İmrek, yeni anayasa yapım sürecinde antidemokratik Terörle Mücadele Kanunu’nun kaldırılması, düşünce ve ifade özgürlüğünün sağlanması başta olmak üzere  bir “yol temizliği”ne ihtiyaç duyulduğunu ifade etti.

‘DEMOKRATİK ÖZERKLİK’

Komisyonun raporunda “Kürtlerin statüsü” konusunda özel bir vurgu olmadığı yönünde delegelerden gelen eleştiriler üzerine söz alan HDK Divan Kurulu üyesi ve İstanbul Milletvekili Sebahat Tuncel söz aldı. Tuncel, sadece Kürtleri değil tüm Türkiye’yi ve Türkiye’de yaşayan diğer halkları da ilgilendiren bir tanımlama yapmak istediklerini, bu nedenle “demokratik özerklik” tanımını yeterli bulduklarını vurguladı.

‘YENİ ANAYASADA NET TUTUM ALINMALI’

Prof. Dr. Gençay Gürsoy da, yeni anayasa tartışmalarında net ve ortak bir tavır alınması gerektiğini ifade etti. Hükümetin 2010 referandumunda olduğu gibi ufak değişikliklerle, “Hiç yoktan iyidir” dedirterek yeni anayasaya destek isteyeceğini belirten Gürsoy, AKP’nin temel amacının “Kürt sorununu ucuza kapatmak” olduğunu söyledi. Gürsoy, bu nedenle yeni anayasaya dair alınacak tutumun büyük önem taşıdığını kaydetti.

‘DOĞANIN TALANINA KARŞI MÜCADELE’

Tüm Köy Sen Genel Örgütlenme Sekreteri Satılmış Başkavak da Ekoloji Komisyonu raporunu sundu. Geleneksel tarım ve üretici köylülüğün sermaye tarafından bitirilme noktasına getirildiğine dikkat çeken Başkavak, üreticilerin mazot ve gübre için başta ÖTV olmak üzere vergiden muaf tutulması gerektiğini ifade etti. Başkavak HDK’nin; suyun ticarileştirilmesine, tarım ve mera alanlarının yağmalanmasına, doğanın talanına yol açan madencilik faaliyetlerine, enerji santralleri ve nakil hatlarına karşı mücadelenin bir parçası olması gerektiğini belirtti. Ayrıca Başkavak, ‘kentsel dönüşüm’ konulu Ankara ve Van merkezli forumlar düzenlenmeyi planladıklarını paylaştı.

SEÇİMLERE HAZIRLIK SÜRECİ

Genel Meclis Yürütme Kurulu adına konuşan Ender İmrek, HDK’nin kuruluşunu ilan ettiğinden bu yana yaptığı çalışmaların bir değerlendirmesini sundu. İmrek’in sunduğu örgütlenme komisyonu raporunda, Ekim ayında HDK’nin kuruluşuyla atılan tohumun tuttuğu tespiti yapıldı. Örgütlenme Komisyonu’nun bu süreçte yürüttüğü “görev ve yetki” tartışmalarının uzun zamana yayılmasının gecikmeye yol açtığını belirten raporda, yerel meclislerde yürütülen çalışmalarda belli bir zayıflık yaşanmasına rağmen ilk 6 ayda HDK’nin kendini tanımlama aşamasını geride bıraktığı ifade edildi. Raporda şunlar kaydedildi: “Önümüzdeki 6 ayı, ‘kendini örgütleme’ dönemi olarak kavramak, meclis çalışmalarının örgütlenmesini ve ülke çapında yaygınlaşmayı önümüze hedef olarak koymak gerekmektedir. Bu dönem aynı zamanda yerel seçimlere hazırlanma dönemidir. Yapacağımız çalışmaları bu açıdan da ele almak gereklidir. Bunu yaparken kurulmuş ve faaliyetlerini sürdürmekte olan meclislerin de eylem birliği, platform gibi çalışma tarzlarından koparak, halk meclislerine doğru gelişmesi ve yerellerde derinleşmesi sürecine hız vermeliyiz.” (Ankara/EVRENSEL)


PARTİLEŞME YOLUNDA BİR ADIM DAHA ATILDI

Genel Kurulu’da, kuruluş kongresindeki “parti için hazırlık” kararı üzerinden yeni kararlar da alındı. Kurulacak partinin nasıl şekilleneceği yönünde değerlendirmeler yapıldı.
Kabul edilen karar tasarısında, “Kongrenin ve meclislerin esas örgüt” olduğu vurgulandı. Yani bir parti kurulsa dahi, HDK varlığını sürdürecek, kararlar il, ilçe, semt, işyerleri ve genel meclislerde alınacak. Meclisler faaliyetlerini genişleterek ve genişleyerek sürdürecek. Meclisler ve kongrenin yine temsiliyet gücü olacak, aynı zamanda seçilmişlerin denetimini yapacak.
Parti ise kongrenin seçimlerdeki siyasal bir kolu olacak, kongreyle ilişkisi de hiyerarşik değil, politik bir ilişki olacak.
Kongre içindeki her parti ve yapı varlığını ve özgün çalışmasını sürdürebilecek. Dileyenler ise bütünüyle HDK bünyesinde faaliyete katılabilecek.
HDK bileşeni yapıların dışındaki bireyler partiye katılma zorunluluğunda olmayacak, ancak üyelik ilişkisine bakılmadan partinin faaliyetlerine katılanlar, HDK çalışmasına katılma hakkına da sahip olacak.


‘KADINLAR İÇİN EŞİT TEMSİL HAKKI’

Genel Kurul salonuna, “Kongreyle barışa, eşitliğe, özgürlüğe”, “Tutuklu vekillere özgürlük parti kapatmalara son”, “Halklara özgürlük, inançlara eşitlik, barış” “Kurucu, demokratik özgürlükçü Anayasa”, “Kadınlar için eşit temsil hakkı”, “Doğaya, kültürel mirasa saygılı ekolojik anayasa”, “Parasız bilimsel anadilde eğitim hakkı” pankartlarının yanı sıra 12 dilde “Birleşiyoruz” yazısı asıldı.

ÖNCEKİ HABER

Anneler Günü’nde annelere barikat

SONRAKİ HABER

EMD yeni yönetimini seçti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...