14 Mayıs 2012 12:04

Ekonomi emekçinin kanıyla büyüyor

İzmir İşçi Sağlığı ve Güvenliği Meclisi (İSGM) düzenlediği ‘Yasallaşan iş cinayetleri’ başlıklı panelde İş Sağlığı ve Güvenliği yasa tasarısı tartışıldı. İzmir İşçi Sağlığı ve Güvenliği Meclisi tarafından Tepekule Kongre Merkezi’nde düzenlenen paneli TMMOB İzmir İKK sekreteri Ferdan Çift&ccedi

Ekonomi emekçinin kanıyla büyüyor
Paylaş

İSMİ BİLE PROBLEMLİ

Panelin açılış konuşmasını yapan Ferdan Çiftçi, dünyada her 15 saniyede bir işçinin öldüğünü hatırlatarak, bu rakamın savaş veya felaket hallerinde bile yaşanmadığını söyledi. Çiftçi, yasa tasarısının isminin “işçi sağlığı” değil, “iş sağlığı” olmasını da eleştirdi.

Açılıştan sonra konuşmasına iş cinayetleri ve işçi ölümlerine ilişkin verilerle başlayan Melih Yalçın, Türkiye’de günde 180 iş kazası olduğunu ve bu kazaların 3’ünün ölümle sonuçlandığını kaydetti. Devletin işyerlerini denetlemediğini söyleyen Yalçın, “Önce iş, sonra kâr ve sonra çalışan diye düşünüyorlar. TMMOB ve TTB’nin bu konuda paylaşacağı yeterli bilgi birikimi var. Ancak, hükümet bu odaları sürekli işin dışında tutmaya çalışıyor” diye konuştu.

YASALARA UYMAK BİZİ ÖLDÜRÜYOR

Tasarının anahtar kelimesinin ‘Güvencesizlik’ olduğunu dile getiren Avukat Murat Özveri, işverenlerin işçi güvenliğini bir maliyet olarak gördüğünü söyledi. Yasa tasarısının işçi ölümlerini durdurmayacağını ifade eden Özveri, “Böyle yasalar çıktıkça, biz ölmeye devam edeceğiz. Bu yasalar işçiyi korumuyor. Artık grev kararı, 8 saatlik iş günü gibi şeyler hayal oluyor. Artık adliye koridorlarında hak arayacak bir hukuk kalmadı. Yasalara uymak bizi öldürüyor” diye konuştu.  Son olarak konuşan Levent Koşar da, çeşitli illerde bulunan İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği Meclislerinin birleştirilmesi gerektiğini ifade etti. (İzmir/EVRENSEL)


KAZA DEĞİL CİNAYET

Marmara Üniversitesi Çalışma Ekonomisi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özgür Müftüoğlu, ölümlü iş kazaları ve meslek hastalıklarının ‘cinayet’ olarak nitelendirilmesini gerektiğini söyledi. Ekonomik büyümeyi de yorumlayan Müftüoğlu şunları söyledi: “Çünkü sonuçları bilinerek gerçekleşmiştir. Emekçilerin sadece terleri üzerinden değil, kanları üzerinden de büyüyen bir ekonomi ile övünüyorlar. İşte bununla övünüyor hükümet. Yabancı sermayeyi çağırıyor. ‘Gel, ben işçi ölümlerine karışmıyorum’ diyor.” Tasarının bu cinayetleri daha da meşrulaştıracağını ifade eden Müftüoğlu, çözümün sınıf anlayışı ile örgütlenmekte olduğunu söyledi.

ÖNCEKİ HABER

Yıldönümünde öfke daha da büyüdü

SONRAKİ HABER

Şifa dağıtan eller şifa arıyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...