30 Ağustos 2016 00:52

Kocaeli’de barışı haykıracaklar

Kocaeli’deki 1 Eylül programını KESK, TMMOB, EMEP ve HDP yöneticileri ile konuştuk.

Paylaş

Hasret Gültekin KOZAN
Kocaeli

1 Eylül Dünya Barış Günü, alanlarda barışın haykırıldığını bir güne dönüşecek. Kocaeli’de ise çok sayıda siyasi parti, sendika, oda ve dernek 1 Eylül günü saat 18.30’da bir araya gelerek İnsan Hakları (Sabri Yalım) Parkı’nda toplanacak. 1 Eylül programını KESK, TMMOB, EMEP ve HDP yöneticileri ile konuştuk. 

Darbe girişiminin ardından normalleşme ve demokratik alanların açılmasını bekleyen insanlar tam tersi bir durumla karşılaşırken, bir yandan da bombalar patlıyor. KESK Dönem Sözcüsü ve Tüm Bel-Sen Şube Başkanı Erdal Karakuş, tam da bu dönemde ısrarla bir an önce normalleşme ve demokratik alanların açılmasını ifade ettiklerini vurguladı. “Ama tersini yaşıyoruz. Ülkemizde artık her hafta bombaların patladığı, bombalı saldırıların kendini normalleştirerek gündeme geldiğini görmek endişe verici” diye konuştu. Böyle dönemlerde işçilerin haklarından bahsetmenin mümkün olmadığını belirten Karakuş, “Emek örgütleri şunu bilir, bir ülkede faşizm ve diktatörlük emareleri yüksekse sınıfın sesi duyulmaz, işçiler haklarından dahi bahsedemez olurlar. Biz yıllardır ifade ettiğimiz gibi demokrasiden ve onun daha fazla geliştirilmesinden yanayız. Çatışmayı bitirmek istiyorsanız, barışın kurumlarını oluşturmak zorundasınız. Barış isteyenlerle yan yana gelerek, tartışarak, bunu yapmak zorundasınız. Savaşın gelip kendisini dayattığı bu dönemde bizler barışın en kuvvetli ihtiyaç olduğunu düşünerek, 1 Eylül’ü büyük fırsat olarak görüyoruz. Demokrasi ve güç birliği hattını en güçlü şekilde Kocaeli’de hayata geçirmeyi düşünüyoruz. Üçüncü bir seçenek yok, barışın dışında kalan seçenek, kan ve gözyaşı. Bir tek gencimizin dahi ölümüne tahammülümüz kalmadı. O yüzden o gün alanda olalım ki savaş kaybetsin, barış kazansın” dedi.

TMMOB İKK Sekreteri ve MMO Şube Başkanı Ünal Özmural ise, 1 Eylül 1939’da Nazilerin Polonya’ya girmesiyle başlayan tarihin barış günü ilan edildiğini hatırlatarak barışın herkes için her geçen gün daha da özlemle beklendiğini belirtti. Barışı tehdit eden en büyük unsurun etnik ve dini farklılıkları bir zenginlik gibi değil, bir çatışma alanına dönüştüren düşünce olduğunu ifade eden Özmural, “Silah pazarında yüzde 16’ya yakın bir büyüme söz konusu, buradan nemalanan emperyalist ülkeler var. Bunu göz ardı etmemek lazım. Kirli pazarın bir tarafı halindeler. Son 15 senedir, yaşam hakkıyla ilgili ciddi problem var. Bombaların patladığı, insanların katledildiği bir dönemdeyiz. Suriye’ye yapılan müdahaleyi de kaygı verici buluyoruz. Ortadoğu bataklığına girdiğimiz zaman çıkmak çok zor. Birlikte yaşama kültürünü oluşturmamız lazım, 1 Eylül günü bu anlamda çok önemli” ifadelerini kullandı. 

‘EMEKÇİLERİ YAN YANA GELMEYE ÇAĞIRIYORUZ’

Emek Partisi (EMEP) İl Başkanı Arzu Erkan, 1 Eylül’ü barış umuduyla ve kutlama havasında geçiremediklerini belirterek, “Memleketin en büyük hasreti maalesef barış. Hemen her gün, memleketin bir yerinden gelen katliam haberleriyle güne uyanır olduk. Dolayısıyla bu 1 Eylül, daha yüksek bir sesle bütün emekçiler; demokrasi, özgürlük, laiklik ve eşitlik için yan yana geldiği bir gün olarak Kocaeli’de alanlarda olacak” dedi. Demokrasinin askıya alındığı bir dönemde yaşadığımızı vurgulayan Erkan, “OHAL koşulları bir basın açıklaması için bile yan yana gelişleri engeller durumda. Cerablus’a girilmesi ülkenin hızla Suriye bataklığına çekildiğinin göstergesi. Ölümlerin son bulduğu, barış içinde bir arada yaşamın yaratıldığı ve demokratik bir Türkiye’nin hep birlikte inşa edilmesi gerekiyor. Kürt sorununun barışçıl ve demokratik çözümü, müzakere masasına yeniden dönüşün yaratılması ve aynı zamanda ulusların kendi kaderlerini tayin hakkını koşulsuz kabul eden bir ülke hasreti içerisindeyiz. Kocaelili emekçileri yan yana gelmeye ve mücadeleye çağırıyoruz” şeklinde konuştu. 

‘BARIŞ AĞINI DAHA SIKI ÖRMEMİZ LAZIM’

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İl Eş Başkanı İbrahim Ergin ise, barışı egemen kılabilmek için 1 Eylül Dünya Barış Günü’nde İnsan Hakları Parkı’nda olacaklarını belirtti. Ülkenin barışa ihtiyacı olduğunun altını çizen Ergin, “Adında barış geçiyor bu günün ama maalesef ülkemizde ve coğrafyamızda barışın baş harfi bile telaffuz edilemiyor. Barışın kazanması için barış ağını daha sıkı örmemiz lazım, ülkemizin barışa ihtiyacı var. Kocaeli’de görkemli bir 1 Eylül kutlaması yapacağız, bildiriler hazırladık, bunu dağıtarak halkımızı ortak yapılacak etkinliğe davet ediyoruz. Ama umuyoruz ki 1 Eylül günü son iki basın açıklamamızda karşılaştığımız muamele ile karşılaşmayız. Biliyorsunuz OHAL bahanesiyle, yapacağımız iki açıklama polis tarafından Kaymakamlıktan getirilen yazılarla engellendi. Bize Berlin Duvarı gibi yasaklar örüyorlar. Ama unutmasınlar hukuk herkese lazım” dedi.

ÖNCEKİ HABER

DİHA Muhabiri Engin Eren 17 gün sonra serbest bırakıldı

SONRAKİ HABER

Geleceğimiz için barış ve gerçek demokrasi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...