29 Ağustos 2016 16:45

Kamboçyalı orman işçileri kazandı

Çalıştıkları taşeron şirketin iflas etmesinden sonra ücretlerini alamadıkları için mahkemeye başvuran Kamboçyalı orman işçileri davayı kazandı.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Çalıştıkları taşeron şirketin iflas etmesinden sonra ücretlerini alamadıkları için mahkemeye başvuran Kamboçyalı orman işçileri davayı kazandı. Mahkeme, 11 işçiye devletin ücret garantisi uygulamasını ve toplam 282 bin kron ödenmesini kararlaştırdı.

2014 yılının yazında, Botnia Skog AB adındaki taşeron firma, 72 Kamboçyalı işçiyi ormanlarda çalıştırmak üzere ayda 20 bin kron ücret ödeneceği vaadiyle İsveç’e getirtti. İşçiler kullanılmayan eski ahırlara yerleştirildi. Yerde serilen yataklar üzerinde yatan ve kendi elbiseleriyle çalışmak zorunda bırakılan işçilere yeterli gıda ve su da verilmedi.

Birkaç ay işçileri çalıştıran Botnia Skog AB, iflas ettiğini açıkladı ve işçilerin ücretlerini ödemedi. Şirketin Kamboçya’da tuttuğu bir avukat bürosu ülkelerine geri dönen işçilere birer mektup göndererek ücretlerini almaları için sözleşme imzalamalarını istedi.

FİRMA İŞÇİLERİ KANDIRARAK BORÇLANDIRDI

İşçilerin çoğunluğu İsveççe kaleme alınan sözleşmeyi imzalamayı reddederken 11 işçi ücretlerini alabilmek umuduyla sözleşmeyi imzaladı. Gerçekte işçilerin imzaladıkları sözleşme değil borç senediydi. Senede imza atarak şirkete 12 ila 40 bin kron arası borçları olduğunu kabul etmişlerdi.

İsveç’te yasalar işverenin iflas etmesi durumunda devletin devreye girmesini ve işçilere ücretlerini ödemesini öngörüyor. ‘Devlet ücret garantisi’ gereği 11’i dışında işçilere çalıştıkları süre içinde alamadıkları ücretleri ödendi.

Botnia Skog AB, işçileri borçlandırdığı senetleri icra dairesine göndererek 11 işçinin borcunun kendilerine ödenecek ücretlerden kesilmesini istedi. Böylelikle işçilere ücretlerinin ödenmesini engelledi.

Taşeron firmanın tutumuna tepki gösteren Orman İşçileri Sendikası, (GS­Facket) üyesi olmamasına rağmen işçilerin ücretlerinin ödenmesi için devreye girdi. Dayanışma fonundan ödeme yaparak işçileri temsil edecek bir avukat tuttu. Bir yıldan beri süren dava önceki gün işçilerin zaferiyle sonuçlandı. Sundvall ili İlk Mahkemesi, icra dairesinin borçlanma senetlerini gerekçe göstererek işçilere yapılan ödemeyi durdurmasını haksız buldu ve 282 bin kron tutarındaki ücretlerin işçilere ödenmesini kararlaştırdı.

GS­Facket Genel Başkanı Per­Olof Sjöö, kararın açıklamasından sonra “İlk Mahkeme haksızlığı gidererek işçilere devlet ücret garantisinin uygulanmasını kararlaştırdı ama İsveç iş piyasası modeli milliyetlerinden bağımsız olarak tüm işçilerin kullanılmalarına karşı koyabilmeli” açıklamasını yaptı.

Kamboçyalı işçilerin çalışma ve yaşam koşullarını İsveç’te kaldıkları sürede yakından inceleyen ve davanın açılmasına öncülük eden Sendika Temsilcisi Magnus Lindberg ise, “Bu, orman sektöründe karşılaştığımız işçilerin en acımasız sömürüsüydü. Orman sektöründe sadece sendikalar değil, FSC ve PEFC sertifikaları ile ürünlerini satan orman tekellerinin de sosyal sorumluluklarını üstlenmeleri gerekir” dedi.

ÖNCEKİ HABER

Dersim’de 3 ayrı noktada orman yangını devam ediyor

SONRAKİ HABER

Alman yazar ve sanatçılar: Aslı Erdoğan’ı geri istiyoruz

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa