29 Ağustos 2016 15:39

HDP: Hedef IŞİD değil DSG

HDP'li Hişyar Özsoy, Cerablus operasyonun hedefinde IŞİD değil, IŞİD’e karşı mücadeleyi sürdüren Demokratik Suriye Güçleri’nin olduğunu belirtti.

Paylaş

HDP Dış İlişkilerden Sorumlu Eş Genel Başkan Yardımcısı ve Bingöl Milletvekili Hişyar Özsoy, Türkiye’nin Cerablusa’a yönelik operasyonu ile ilgili açıklama yaptı.

AKP’nin Suriye konusundaki yanlış politikalardan hızla vazgeçmesi gerektiğini dile getiren Özsoy, devamla “Türkiye Hükümeti son 5 yıldır Suriye’de sürdürdüğü yanlışta ısrara devam ediyor. TSK’nin IŞİD ile mücadele kılıfı altında Cerablus’a yönelik başlattığı operasyon, her iki ülkede var olan savaşı derinleştirebilecek özellikler içermektedir. Tabii ki, Türkiye IŞİD’e karşı aktif bir mücadele içinde olmalıdır. Ancak bu son operasyonda Türkiye’nin hedefinde IŞİD değil, IŞİD’e karşı en etkin mücadeleyi sürdüren Demokratik Suriye Güçleri vardır” ifadelerini kullandı.

Cerablus’a yönelik askeri harekatın en vahim neticelerinden birisinin yaşandığına dikkat çeken Özsoy, Cerablus’un Bir El-Kusa ve Siresat köylerinin bombalanması sonucu en az 35 sivilin yaşamını yitirdiğini hatırlattı.

Operasyonun Rojava’da IŞİD’e karşı savaşan Demokratik Suriye Güçleri’nin özellikle de Kürt güçlerini hedeflediğini bir kez daha yineleyen Özsoy, “Hükümetin hem Türkiye hem de Suriye’de Kürtlere yönelik düşmanca tutumunun bir diğer kabul edilemez ürünü de, Kobanê’de ve sınır hattının diğer noktalarında örülmeye çalışılan duvardır. Bu duvarın inşası hem uluslararası hukuk hem de temel hak ve özgürlüklerin ağır bir şekilde ihlal edilmesidir. IŞİD’in kontrolünde bulunan sınır bölgelerinde bırakın duvar örmeyi, sınır güvenliği için gerekli olan rutin önlemleri bile almayan hükümetin, Kobanê’ye sınır örmekle neyi hedeflediği açıktır. Kürtlerle barışmak yerine, düşmanca bir tutumu tercih eden hükümet, duvar inşa ederek ancak her iki ülkede yaşayan Kürtlerin öfkesini ve güven kaybını büyütür” diye kaydetti.

Özsoy, son olarak uluslar arası kamuoyuna harekete geçme çağrısı yaparak, “Türkiye’nin Suriye’de giriştiği ve şimdiden ağır bedellere neden olan bu çılgınca tutumuna dur demelidir. Geri dönülemez bir noktaya varmadan, demokrasi güçlerini Türkiye’de ve Suriye’de Kürtlerle savaşmak yerine, kalıcı bir işbirliği ve barış tesis etme yönünde iktidarı yanlış politikalardan vazgeçirecek tepkiler vermeye çağırıyoruz” dedi. (DİHA)
 

ÖNCEKİ HABER

Che afişi asan Kaldıraç okuru 5 kişi gözaltına alındı

SONRAKİ HABER

Antalya'da 1 Eylül etkinliği yasaklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...