29 Ağustos 2016 14:37

'Metro işverenini hukuka uygun davranmaya davet ediyoruz!' 

Sosyal-İş yaptığı açıklamada grev kararı sonrasında Metro işvereninin 10 işçiyi işten çıkardığı belirtilerek işverene hukuka uygun davranma çağırdı.

Paylaş

Sosyal-İş’ten yapılan açıklamada 25 Haziran’da tüm Metro mağaza ve depolarında grev kararı ilan edildiği vurgulanarak. “Grev kararının ilan edilmesinin ardından Metro işvereni Metro İstanbul Kozyatağı Mağazası’nda beş Metro işçisini, Metro Bursa Nilüfer Mağazası’nda da 5 Metro işçisini işten çıkarmıştır” denildi.

Sosyal-İş Sendikası ile Metro Grosmarket arasında imzalanan 5. Dönem Toplu İş Sözleşmesi’nin 5. maddesine göre, sendikanın yetki belgesi alması koşuluyla, sona eren toplu iş sözleşmesinin taraf ilişkileri ve kolektif hakları düzenleyen hükümleri yeni sözleşme imzalanıncaya kadar uygulanmaya devam ettiği vurgulanan açıklamada şöyle denildi: “Metro Grosmarket 5. Dönem Toplu İş Sözleşmesi 31 Aralık 2015 tarihinde sona ermiş, Sendikamız 2016 yılı Mart ayında yeni toplu iş sözleşmesi için yetki belgesi almıştır. Dolayısıyla 5. Dönem Toplu İş Sözleşmesi’nin taraf ilişkileri ve kolektif hakları düzenleyen hükümleri yeni sözleşme imzalanıncaya kadar uygulanmaya devam edecektir.

Taraf ilişkilerini düzenleyen maddelerden biri de “İşyeri Kurulları” başlıklı 18. maddedir. Bu maddeye göre işçilerin işten çıkarılabilmesi için sendikanın da temsil edildiği İşyeri Kurulu’nun toplanması ve karar alması gerekmektedir. Ancak Metro işvereni, 10 işçiyi işten çıkarırken İşyeri Kurullarını toplantıya çağırmamış, Kurul kararı alınmamıştır. 

Özetle ifade etmek gerekirse, Metro işvereni, 10 işçiyi, Kurul toplantısı ve kararı olmaksızın hukuka aykırı biçimde işten çıkarmıştır.” 

Metro işverenininin kendi imzasının da bulunduğu toplu iş sözleşmesi hükmüne ve hukuka uygun davranmaya davet edildiği açıklamada: “Bu çerçevede işten çıkarılan işçilerin işe geri alınması ve gerekiyorsa İşyeri Kurullarının işletilmesi çağrısında bulunuyoruz.

Sosyal-İş Sendikası bu hukuka aykırı işten çıkarmalarla ilgili sürecin takipçisi olmaya devam edecektir” denildi. (İŞÇİ SENDİKA SERVİSİ)
 

ÖNCEKİ HABER

Cizre’den Sur’a Dayanışma Koordinasyonu’nundan rapor

SONRAKİ HABER

Alevi örgütlerinden Kılıçdaroğlu'na 'geçmiş olsun' ziyareti

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...