29 Ağustos 2016 11:31

Kurtulmuş: ABD, PYD sözünü tutmalı

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, ABD'den gelen 'IŞİD olmayan bölgede PYD'ye müdahale kabul edilemez' sözlerine ilişkin açıklama yaptı.

Paylaş

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, ABD Başkanı Barack Obama'nın IŞİD ile mücadele özel temsilcisi Brett McGurk'ün "IŞİD olmayan bölgede PYD'ye müdahale kabul edilemez" sözlerine ilişkin açıklama yaptı.

İstanbul'da bir grup gazeteciyle bir araya gelen Kurtulmuş, soru üzerine, "ABD Türkiye'nin hassasiyetini biliyor. Ortada verilmiş bir söz var. PYD Fırat'ın batısında olmayacak. ABD'den PYD üzerindeki etkisini kullanmasını bekliyoruz" dedi.

Kurtulmuş'un sözleri şöyle:

* "Türkiye kendisine gelecek saldırılara karşı kendisini koruyacak. Bu hassasiyetimizi biliyorlar. Ortada verilmiş bir söz var. PYD Fırat'ın batısında olmayacak. Burada bir çatışma yaşanmaması için, önce bu meselenin hallini isteriz. ABD'den PYD üzerindeki etkisini kullanmasını bekliyoruz.

* "Türkiye oradan (Suriye'den) gelecek bir saldırıya seyirci kalamaz. Bütün bölge tek bir örgütün, PYD'nin eline geçerse Suriye bölünür. Biz Suriye'nin toprak bütünlüğünden yanayız."

* (Menbic sorusu üzerine) "Türkiye'ye verilen sözlerden birisi de, PYD'nin Menbic'i boşaltmasıdır."

CERABLUS OPERASYONUNDAN ŞAM HABERDARDI

* 'Fırat Kalkanı'ndan ilgili taraflar bütünüyle haberdardı. Buna Şam yönetimi de dahil. Rusya aracılığıyla haberdar oldular. Bundan eminiz. Suriye'de kalıcı güç olma amacında değiliz. Türkiye işgalci değildir. Türkiye bir savaşa girmiyor. Türkiye savaşında haline gelmedi gelmeyecek. TSK bölgede kendisine yönelik tehdit olursa buna seyirci kalmaz. Herkes atacağı adıma dikkat etsin. Harekatın amacı bölgeyi IŞİD'den temizlemek ve PYD/YPG'nin boydan boya koridoru tamamlanmasına engel olmak. Bu olursa Suriye bölündü demektir.' (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

‘Gönüllü muhabirlik’ kampanyası Istanbul'da başlıyor

SONRAKİ HABER

EMEP: Vedat Türkali'nin adı artık sosyalistlere emanet

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...