14 Mayıs 2012 03:07

Kabadüz’deki HES’lere karşı dava açıldı

Ordu’nun Kabadüz ilçesinde yapımı planlanan Çambaşı Barajı ve Darıca-II HES projesiyle Derinçay Regülatörü ve HES projesi hakkında Ordu İdare Mahkemesine, ÇED kararlarının iptali ve Yürütmenin Durdurulması talebiyle dava açıldı.Ordu Doğa ve Yaşam Alanlarını Koruma Platformu üyeleriyle birlikte y&ou

Kabadüz’deki HES’lere karşı dava açıldı
Paylaş

Ordu Doğa ve Yaşam Alanlarını Koruma Platformu üyeleriyle birlikte yöre halkının da davacı olduğu projelerle ilgili platform üyesi Gül Ersan Kabadüz ve çevresinde, proje aşamasında olan HES’lerin, artık teker teker hayata geçirildiğine dikkat çekerek, “Çambaşı Yaylası ve obalarını da susuz bırakacak olan bu projeler bir an önce durdurulmalıdır. Çünkü, inşaat aşamasında bile doğanın geriye dönüşsüz bir şekilde yok olduğunu gözlerimizle gördük. Bu projeler için turizm alanları, ormanlık alanlar, arkeolojik alanlar ve doğal SİT alanları hiç sakınmadan kullanıma açılıyor. İnşaat çalışmalarının yerleşim yerlerini ve tarım alanlarını tahrip etmesi, derelere dökülen hafriyat nedeniyle balıkların azalması normal karşılanıyor” dedi.

DENETLEYİCİNİN DENETLEYİCİSİ

HES şirketlerinin ÇED Raporlarında çevreye zarar vermemek için alacakları önlemleri uzun uzun yazdıklarını ama iş uygulamaya geldiğinde doğaya vahşice saldırdıklarını belirten Ersan, “Şirketlerin çalışmalarını denetlemesi gereken kurumlar, şikayet halinde bile hiçbir şey yapmıyorlar. Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürü Akif Özkaldı bu konuda şunları söylüyor: ‘Yaklaşık  1.500 HES var. Bütün HES inşaatlarını bizim tek tek denetleme imkanımız yok. İnancımız bunların yine özel sektör tarafından denetlenmesi, ancak denetleyenlerin de bizim tarafımızdan denetlenmesidir. Dolayısıyla biz burada özel sektör müşavirlerinin güçlerini, teknik kapasitelerini kullanarak, denetlemeyi hedefliyoruz.’ Bu sözler, HES şirketlerinin nasıl olup da bu kadar sorumsuzca ve rahat çalıştıklarını gayet güzel açıklıyor” diye konuştu.
Çambaşı Barajı ve Darıca-II HES için ÇED Olumlu kararı veren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nı, Derinçay Regülatörü ve HES için “ÇED Gerekli Değildir” kararı veren Ordu Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nü dava ettiklerini belirten Gül Ersan, Ordu İdare Mahkemesi’nin her iki proje için de dava sonuçlanıncaya kadar yürütmeyi durdurma kararı vermesini beklediklerini söyledi.
(Ordu/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Dünyayı değil evlerini istiyorlar

SONRAKİ HABER

Köylüler Pembelik barajına karşı direniyor

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa