28 Ağustos 2016 16:55

'Türkçe dışındaki bütün dilleri Kürtçe olarak algılıyorlar'

AKP’li Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin 'tek dilde müzik' dayatmasına karşı sokak sanatçıları 'Denizli Kumpanyası' oluşturdu.

Paylaş

AKP’li Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin “tek dilde müzik” dayatmasına karşı sokak sanatçıları “Denizli Kumpanyası” oluşturdu. Müziğin en büyük silah olduğunu belirten sokak sanatçıları, yasaklara karşı Denizli’de bir sanat sokağı oluşturma gayreti içinde olduklarını ve tüm yasaklara rağmen sokakları terk etmeyeceklerini kaydetti.

8 dilde şarkı söyleyen ve Farsça “Kervancı” anlamına gelen Sareban Grubu yasaklar karşısında Denizli Meseret Sokak’ta “Denizli Kumpanyası” etkinliğinin startını verdi. Şiir, müzik, tiyatro, resim ve birçok sanat dalında etkinliğin yer aldığı kumpanyaya halk da ilgi gösteriyor. Haftada bir gün yapılan kumpanyadaki çalışmalara sokakta toplanan yurttaşlar da katılıyor.

Kürtçenin Kurmancî, Kirmanckî lehçelerinin yanı sıra Farsça, Lazca, Ermenice, Gürcüce, Boşnakça ve Türkçe halk ezgilerini sokakta söyleyen grup üyelerinden Ramazan Açıkgöz, 7 Haziran seçimlerinden sonra kendilerine yasak getirildiğinden dolayı kumpanya etkinliği sayesinde insanlarla birlikte sanat yapmak istediklerini belirtti.

Farklı sanat dallarıyla uğraş veren insanlarla birlikte bir şeyler yapmak istediklerini söyleyen Açıkgöz, kumpanyanın ilk gününde yine Denizli Belediyesi zabıtaları tarafından “gürültü yapılıyor” denilerek etkinliklerinin engellendiğini dile getirdi.

Esnafın kendilerine “Gelin müzik yapın. Burası sanat sokağı olsun” talebinde bulunduğunu belirten Açıkgöz, esnafın talebine rağmen Denizli Belediyesi’nin engellemeleriyle karşı karşıya kaldıklarını ifade etti. Farklı dilde, özellikle Kürtçe şarkı söylediklerinden dolayı ötekileştirildiklerini aktaran Açıkgöz, “Türkçe dışındaki bütün dilleri Kürtçe olarak algılıyorlar” dedi.

İlk hedeflerinin Denizli sokaklarında sanatı var etmek olduğunu vurgulayan Açıkgöz, “Çünkü bize gelemeyen insanların ayağına biz gitmek istiyoruz. Yaptığımız kumpanya gönüllülük esasıyla, ücretsiz tamamen halk tabanına hitap ediyor. Aynı zamanda kumpanya sanatçıların kendini gösterebilmesi için de bir fırsat” dedi.

“Bu saate kadar bize destek olun diyorduk. Ama bu saatten sonra bizimle birlikte bir şey yapın diyoruz” diyen Açıkgöz, devamla şunları söyledi: “Seyirciyi sadece izleyici görünümünde bırakmayıp etkinliğe ortak etmek istiyoruz. Kendi tarzıyla, kendi kültürüyle, kendi şarkılarıyla bizimle birlikte olmalarını istiyoruz.”(DİHA)

ÖNCEKİ HABER

Nilüfer Müzik Festivali başlıyor

SONRAKİ HABER

Kafka’dan ‘Babaya Mektup’

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...