28 Ağustos 2016 10:08

AİHM sınırdışı kararı nedeniyle İsveç’i mahkum etti

AİHM, Irak’tan gelerek iltica İsveç’te talebinde bulunan 3 kişilik ailenin sınır dışı edilmesi kararına yönelik İsveç'i mahkum etti.

Paylaş

Murat KUSEYRİ
Stockholm

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Irak’tan gelerek iltica İsveç’te talebinde bulunan 3 kişilik ailenin sınır dışı edilme kararına yönelik yaptığı itirazı karara bağladı.

İsveç’in sınırdışı etme kararının sığınmacıların haklarını düzenleyen sözleşmelere aykırı olduğuna karar veren mahkeme İsveç’i mahkum etti.

El Kaide bağlantılı gruplar tarafından ölümle tehdit edilen üç kişilik bir aile, 2011 yılında İsveç’e gelerek iltica talebinde bulundu. İltica başvurusunda Bağdat’ta işlettikleri kafeteryaya ABD askerlerin  de müşteri olarak geldiği için cihatçı grupların baskı ve saldırılara uğradıklarını; evlerinin yakınlarında bomba atıldığını, kafetaryanın deposunun yakıldığını ve arabalarının kurşunlanması sonucu bir çocuklarının yaşamını yitirdiğini söylediler.

Göçmen Dairesi ve Göçmen Mahkemesi ailenin anlatımlarını inandırıcı bulmakla birlikte, kafeteryanın 2008 yılında kapatıldığını ve bu tarihten sonra aileye yönelik bir tehdit olmadığını gerekçe göstererek iltica başvurusunun reddedilmesini ve ailenin sınır dışı edilmesini kararlaştırdı.

AİHM ÖNCE REDDETTİ

Aile, Irak’a iade edilmeleri halinde yaşamlarının tehlikeye gireceğini belirterek sınır dışı etme kararının durdurulması için davayi AİHM’ye taşıdı. AİHM ailenin talebini reddeder ve İsveç’i haklı bulurken, aile bir kez daha karara itiraz etti.

AİHM’in en üst organı Büyük Daire, İsveç’in iltica hakkını güvence altına alan sözleşmeleri ihlal etmekten suçlu buldu.  Kararda, İsveç Göçmen Dairesi yetkililerinin Irak’ta incelemeler yaptığı 2011 ve 2012 yıllarından sonra güvenliğin daha da kötüleştiğini ve Iraklı kurumların tehdit altında bulunan grupların güvenliğini gerektiği gibi sağlayamadığı belirtiliyor.

17 hakimden 7’sinin karşı oy kullandığı karar, içtihat kararı olması  dolayısıyla bağlayıcı nitelikte. Irak’dan gelerek İsveç ve Avrupa ülkelerine iltica eden benzer durumdaki sığınmacılar için özel bir önem taşıyor.

DİN DEĞİŞTİRENLER İRAN’A İADE EDİLEMEZ

Bu yılın mayıs ayında da AİHM, din değiştiren bir İranlıyı sınır dışı etme kararı veren İsveç’i yaşam hakkı ve işkencenin yasaklanmasını öngören Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni ihlal etmekten suçlu bulmuştu.

İsveç Göçmen Dairesi ve Göçmen Mahkemesi, 29 yaşındaki İranlı gencin oturum almak için Müslümanlıktan Hıristiyanlığa geçtiğini öne sürerek sınır dışı edilmesini kararlaştırmıştı. Gencin itirazı üzerine konuyu inceleyen AİHM, Avrupa Birliği İnsan Hakları Sözleşmesi’nin yaşam hakkını güvence altına alan  ve işkenceyi yasaklayan 2. ve 3. maddelerinin anlaşmaya taraf olan ülkelere, başka ülkelerde işkenceye uğrama ve ölüm cezası alma riski taşıyan insanları koruma yükümlülüğü getirdiğini belirtmişti.
İranlı gençi sınır dışı etme kararı veren İsveç’i mahkum eden AİHM, sığınmacının 34 bin avro tutarındaki mahkeme masraflarının da İsveç Hükümeti tarafından karşılanmasını kararlaştırmıştı.
 

ÖNCEKİ HABER

Esma’yı kurtarmaya çalışan babası ve ağabeyi boğuldu

SONRAKİ HABER

Atık su arıtma tesisinden yayılan kokuya mahalleliden tepki

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...