28 Ağustos 2016 00:46

Yeni adli yıla ‘savunma’sız giriliyor 

Adli yıl savunma ve yargının rafa kaldırıldığı OHAL koşullarında açılıyor.

Paylaş

Cansu PİŞKİN
İstanbul

1 Eylül’de açılacak 2016-2017 adli yılına OHAL koşullarında giriliyor. Yargıtay Başkanlığı tarafından düzenlenen “Adli Yıl Açılış Töreni’nin” Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılacağının açıklanmasının ardından Türkiye Barolar Birliği, bu durumun kuvvetler ayrılığı ilkesine zarar vereceğini ifade ederek törene katılmayacağını açıkladı.
Konuyla ilgili görüştüğümüz hukuk örgütleri OHAL kanunlarını eleştirerek, yeni adli yıla hukukun inkar edildiği koşullarda girildiğini ifade etti. 

‘SAVUNMA GÜVENCESİ ORTADAN KALDIRILIYOR’

Demokrasi İçin Hukukçular (DİH) avukatlarından Yıldız İmrek, yeni adli yıla savunma, yargı ve yasama erkinin cumhurbaşkanına bağlandığı ve hukuk devletinin inkarı olan koşullarda girildiğini söyledi. 2010 referandumundan bu yana yargıya müdahalenin olduğunu hatırlatan İmrek, “15 Temmuz darbe girişiminden sonra yasal zorunlulukları bertaraf eden idari kararlarla yönetilen bir yargı söz konusu” dedi. OHAL kapsamında çıkarılan kanun hükmünde kararnamelerle savcılara savunma bağımsızlığını önleyecek yetkiler verildiğini ifade eden İmrek, “Gözaltına alınan müvekkillerle 5 gün boyunca görüşmek yasak, yine savcının gözaltı işlemi için gelen avukatı değiştirme yetkisi var. Savunma bağımsızlıklarına yönelik ciddi kararlar alınmış durumda. Bu bağımsız savunmayı ortadan kaldırıyor. Yargıç ve hakimlerde olduğu gibi gözaltı ve tutuklamalarla avukat güvencesi de ortadan kaldırılıyor. Yargıç güvencesinin de savunma güvencesinin de ortadan kaldırıldığı bu koşullarda, bırakın hukuk devleti olmayı yasa devleti olan bir ülke yoktur” diye konuştu. İmrek, “Adli Yıl Açılış Töreni’nin” Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılacak olmasını da şu sözlerle eleştirdi: “Bu durum ‘Yargı da yok, hukuk da yok’un mühürlenmesi anlamına gelir.”

‘YENİ ADLİ YILDA HUKUK MÜCADELESİNE DEVAM’

2016-2017 adli yıl dönemine savaş hali ve OHAL koşullarında girildiğini söyleyen Özgürlükçü Hukukçular Derneği (ÖHD) İstanbul Şubesi Eş Başkanı Banu Güveren, “Türkiye’de hukuk sistemi hiçbir zaman siyasetten bağımsız bir çizgi izlemedi ancak önceki yıllara kıyasla yeni adli yıla çok daha kötü şartlarda giriyoruz” dedi. Güveren yargının, tarafsız ve bağımsız olması gerekirken iktidarın kendinden olmayanla mücadele aracına dönüştüğünü kaydetti. 15 Temmuz darbe girişiminin ardından çok sayıda hakim ve savcının tutuklandığını hatırlatan Güveren, “Çok sayıda hakim ve savcının tutuklanması bağımsız bir yargının olmadığının göstergesi” diye konuştu. Yeni adli yıla demokratik bir anayasa ile girmeyi tercih edeceklerini ifade eden Güveren şöyle devam etti, “Şu an toplumun bir kısmını dışlamış bir hukuk anlayışı var. Muhalif olan, değişimi isteyen kesimler doğrudan hedef alındı. Bunun başında ise Sayın Abdullah Öcalan’ın durumu geliyor. Sayın Öcalan’a uygulanan tecrit OHAL ile gelen bir uygulama olmamakla beraber OHAL’le birlikte yasal bir kılıf getirdiler. İnsan hakları savunucuları, gazeteciler, avukatlar da bu dönemde tutuklama tehdidiyle karşı karşıya. Avukatın savunma hakkı engellenirken, kişinin de adalete ulaşma hakkı engelleniyor. Endişeliyiz. İşkencelerin geri döndüğü, yargısız infazların olduğu bu dönemde yeni adli yıldan çok da bir beklentimiz yok ama mücadeleye devam edeceğiz.”

TBB: KATILMAYACAĞIZ

Türkiye Barolar Birliği (TBB), Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılması planlanan 1 Eylül’deki Adli Yıl Açılış Töreni’ne katılmayacağını açıkladı. TBB tarafından yapılan yazılı açıklamada törenin Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde yapılmasının kuvvetler ayrılığı ilkesine zarar vereceği, yargının bağımsızlığı ile tarafsızlığının ulusal ve uluslararası kamuoyunda yıpratılmasına neden olabileceği ifade edildi. Türkiye Barolar Birliği (TBB) kendilerine ilk bildirilen yerin bir otel olduğunu ifade ederek, “Yönetim Kurulumuz, 2016-2017 Adli Yıl Açılış Töreni’ne Türkiye Barolar Birliğinin katılmamasına karar vermiştir. Bu kararımız, tamamen yargı bağımsızlığı ve tarafsızlığı konusundaki hassasiyetimizden kaynaklanmaktadır” dedi. 
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu da, Adli Yıl Açılış Töreni’ne katılmama kararı aldı. Kılıçdaroğlu, Adli Yıl Açılış Töreni’nin Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenmesini doğru bulmadığını belirterek, “Yargıya siyaseti sokmamalıyız. Bize gelen davetiyede adres için başka yer olduğu gözüküyordu” dedi. 

ÖNCEKİ HABER

Tencere kapak olmayalım, barışa ortak olalım

SONRAKİ HABER

Diyarbakır Havalimanı'na roketatarlı saldırı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...