27 Ağustos 2016 14:33

Çocuğunuz okula hazır mı?

Okul öncesi genel sağlık muayenesi, çocukların sağlıklı bir eğitin hayatına başlayabilmeleri için büyük önem taşıyor.

Paylaş

Yoğun bir eğitim dönemine başlayacak olan çocukların, geleceğe doğru, güvenli ve sağlıklı adımlar atabilmeleri için ‘Okul öncesi genel sağlık muayenesi’ büyük önem taşıyor.

‘KAYIT KADAR ÖNEMLİ’

Özellikle okula başlayınca fark edilen bazı sağlık problemlerinin erken teşhisi için okul öncesi sağlık taramasının mutlaka yapılması gerektiğine dikkat çeken Çocuk Sağlığı Uzmanı Dr. Nurdan Tunçözgür, “Hem erken teşhis ve tedavi, hem de hastalıklardan korunma yollarının belirlenmesi adına, çocuklar okula başlamadan önce genel bir sağlık kontrolünden geçilmeli. Yapılacak olan bu genel sağlık kontrolü en az okul seçimi, kayıt işlemlerinin yapılması ve okul için gerekli materyallerin alınması kadar önemlidir” dedi.

OKUL DÖNEMİNDE ZAMAN KAYBETTİRMEZ

Okul öncesi genel sağlık taramasında çocuğun fiziksel ve zihinsel gelişimi üzerine de incelemeler yapıldığının bilgisini veren Tunçözgür, “Okul öncesi genel sağlık muayenesinde görme ve işitme yetilerini değerlendiriyoruz. Gelişme geriliklerini saptıyor ve sebebe yönelik incelemeler yapıyoruz. Varsa davranış bozukluklarını belirliyor ve çözüm haritası oluşturuyoruz. Böylelikle okul döneminde başarıyı engelleyebilecek zaman kayıplarının önüne geçmiş oluyoruz. Örneğin okula başlayacak çocuğun az da olsa görme problemi varsa okumayı öğrenme süreci uzayabilir. Bu rahatsızlığı fark edip dile getirene kadar hem zaman kaybı oluşur, hem de hastalık ilerleyebilir. Veya ebeveynlerin henüz fark edemediği bir gelişim bozukluk söz konusu ise, özel eğitim alabileceği bir okul veya sınıfa yönlendirilebilir” şeklinde konuştu. Tunçözgür okul öncesi sağlık kontrollerinde, hem çocuklara hem de ailelere okula başlayınca karşılaşma sıklığı artan solunum yolu ve bağırsak enfeksiyonlarını önlemek amacıyla uyulması gereken sağlık kuralları hakkında bilgilendirme yapıldığını ve sağlıklı beslenme önerilerinde de bulunulduğunu belirtti. (HABER MERKEZİ)

ÖNCEKİ HABER

Bursa’da kadınların barış eylemi OHAL nedeniyle yasaklandı

SONRAKİ HABER

Vincent Aboubakar İstanbul'a geldi

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...