27 Ağustos 2016 10:21

'12 yıldır soruyoruz Tolga Baykal Ceylan nerede?'

Cumartesi Anneleri, gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması için 596'ncı kez bir araya geldi.

Paylaş

Gözaltında kaybedilen yakınlarının akıbetini sormak ve faillerin yargılanması için 596'ncı kez bir araya gelen Cumartesi Anneleri, 10 Ağustos 2004 tarihinde gözaltına alındıktan sonra kaybedilen Tolga Baykal Ceylan ve gözaltına alındıktan sonra 93 gündür kendisinden haber alınamayan DBP Şırnak İl Yöneticisi Hurşit Külter'in akıbetini sordu. "Failler belli, kayıplar nerede" pankartının açıldığı eylemde kayıpların fotoğrafları taşındı. Eyleme HDP Milletvekilleri Hüda Kaya ve Dilek Öcalan,  HDK Eş Sözcüsü Gülistan Kılıç Koçyiğit, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu katıldı.

'KAYIPLARIMIZI KAYBEDENLER YARGILANMALI'

Gözaltında kaybedilen Kenan Bilgin’in kardeşi İrfan Bilgin ilk olarak söz aldı. Bilgin, "Gözaltında kaybettiğiniz bu insanların kemiklerini istiyoruz,  bir mezarları olsun istiyoruz. Kayıplarımızı kaybedenlerin yargılanmasını istiyoruz. Öyle bir ülke de yaşıyoruz ki demokrasinin olmadığı, yaşam hakkının olmadığı, adaletin tahsis edilmediği bir ülke burası. Biz yakınlarımızı kaybedenler yargılanana kadar mücadele edeceğiz. Bu hesap sorulmak zorundadır. Ülkeyi yönetenler bunun hesabını vermelidirler. Bu kayıpların failleri belli. Bu failler, katiller yargılanmalıdır" dedi.

'MAZLUMLARIN AHI HİÇBİR ZAMAN KARŞILIKSIZ KALMAZ'

İrfan Bilgin’den sonra söz alan HDP Urfa Milletvekili Dilek Öcalan ise "Bugün bir kez daha kayıplarımız nerede demek için bir araya geldik. 596 haftadır bu çığlığımızı duymayanlara duyurmaya çalışıyoruz. Failleri belli olan kayıplarımızın artık bir an önce kimler tarafından yok edildiği, nerede oldukları açığa çıkarılmadığı sürece Türkiye karanlık süreçleri daha da yaşayacak. Biz bu karanlık dönemleri bir daha yaşamamak isterken bugün yeni kayıplar yaşıyoruz. DBP Şırnak il yöneticisi Hurşit Külter'e ne olduğunu bir kez daha soruyoruz. Hurşit Külter'i devlet kaybetti, devletin bulması gerekiyor. Eğer Hurşit Külter yaşıyorsa ailesine ve tüm halkımıza bir an önce bildirilmesi gerekiyor. Kürt düşmanlığının insanlığa faydası yoktur. Mazlumların ahı hiçbir zaman karşılıksız kalmayacaktır. Bu mücadelemiz sadece Kürt halkı için değil ezilen bütün halklar için" diye konuştu.

KAYIPLARLA DOLU AYIPLI BİR ÜLKEDE YAŞAMAK

Gözaltında kaybedilen Tolga Baykal Ceylan'ın annesi Kadriye Ceylan, "Tolga 24 yaşında kaybedilmeden önce bir çok hak gasbına uğradı. Üniversitede öğrencilik hakları gaspedildi. Tek çocuğum olan Tolga 10 Ağustos’ta zorla kaybedildi. 12 yıldır yana yakıla tek evladını arayan bir anne olarak Tolga’nın akıbetıne hala ulaşamadım" diye konuştu. Ceylan, "Kayıplarla dolu bir ayıplar ülkesinde yaşıyor olmak şüphesiz en çok biz annelerin canını yakıyor. Ama sorarım kayıplarla dolu ayıplı bir ülkede yaşamak yetkilileri, insan kaybeticileri ve ülkenin geri kalanını hiç utandırmiyormu? Bir kayıp, devletin adaletsiz ve vicdansız bir sırrıdır. Bizim kaybedilen evlatlarımız devletin hukuksuz sırrının ortaya çıkarılarak kaybedildikleri yerde bulunmayı bekliyorlar" dedi.

'12 YILDIR SORUYORUZ TOLGA BAYKAL CEYLAN NEREDE'

Cumartesi Anneleri adına ortak basın açıklamasını okuyan Esra Koç, 93 gündür kendisinden haber alınamayan DBP Şırnak İl Yöneticisi Hurşit Külter'in akıbetini sorarak konuşmasına başladı.

Koç, "24 yaşındaki İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencisi Tolga Baykal Ceylan, 7 Ağustos 2004 tarihinde tatil amacıyla Kırklareli'de İğneada'ya gitti. 10 Ağustos 2004 tarihinden sonra Tolga'dan bir daha haber alınamadı. Anne Kadriye Ceylan tüm mercilere başvurarak oğlunu aradı. Başvurduğu her yerde görevlilerin ilgisizliği ile karşılaştı. 2004 yılında Demirköy Savcılığı'nın başlattığı soruşturma dosyası 2006 yılında 'kovuşturmaya yer olmadığı' kararı verilerek kapatıldı" diye konuştu. 5 Şubat 2011 tarihinde dönemin Başbakan'ı Erdoğan'ın Cumartesi Anneleri ve İnsan Hakları Derneği yetkilileri ile yaptığı görüşmeyi hatırlatan Koç, "9 Şubat 2011 tarihinde Tolga Baykal Ceylan'ın akıbetini araştırmak için TBMM İnsan Hakları Komisyonu bünyesinde bir alt komisyon kuruldu. Komisyon Baykal'ın 'gözaltında kaybolmadığına, ancak bu güne kadar ailesi ve çevresinden hiçbir kişiyle temas kurmaması gerçekliği karşısında da normal asayiş olayı olarak değerlendirilmesi gereken bir kayıp olayı ile karşı karşıya olduğumuz sonucuna ulaşmıştır' denildi. Raporda adli işlemlerin ifasında gösterilen dikkatsizlikler nedeniyle ailede haklı olarak bazı şüpheler oluştuğu kaydı düşüldü" şeklinde konuştu.

'TOLGA'NIN AKIBETİ KARANLIKTA BIRAKILDI'

Koç, Tolga Baykal Ceylan dosyasındaki çelişkilerin ve soru işaretlerinin 12 yıldır açığa kavuşturulmadığını belirterek "Anne Kadriye Ceylan'ın soruları hep yanıtsız kaldı, Tolga'nın akıbeti karanlıkta bırakıldı" dedi. (İstanbul/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Sur'da kaymakam 'Yasak kalktı', polis 'Yasak var' dedi

SONRAKİ HABER

İçişleri Bakanlığı kusuruna kılıf buldu!

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...