27 Ağustos 2016 09:24

‘Darbelere, faşizme ve savaşa karşı alanlara’

Emek ve Demokrasi için Güçbirliği, 1 Eylül Dünya Barış Günü etkinlik programına ilişkin Mülkiyeliler Birliği'nde basın toplantısı düzenledi.

Paylaş

Emek ve Demokrasi İçin Güçbirliği, “faşizme, darbelere, savaşa karşı demokrasi ve barış istiyoruz” şiarıyla 1 Eylül Dünya Barış Günü etkinlikleri kapsamında İstanbul, Ankara ve İzmir başta olmak üzere ülke genelinde alanlara çıkacaklarını duyurdu. Güçbirliği açıklamasında, “Ülkemizdeki darbelerin, savaşların ve ekonomik krizlerin bedelini halkımız ve emekçiler ödemektedir. Savaş naraları atanların çocukları değil, yoksul halkımızın çocuklarının kanı akıtılmaktadır. Bu çılgınlıkta ısrar etmek ülkemizi çıkmaz bir felakete sürükleyecektir” dedi.

Sendika, meslek örgütleri, demokratik kitle örgütleri ve siyasi partilerin oluşturduğu Emek ve Demokrasi için Güçbirliği, 1 Eylül Dünya Barış Günü etkinlik programına ilişkin Mülkiyeliler Birliği'nde basın toplantısı düzenledi. Toplatıya DİSK Genel Başkanı Kani Beko, KESK Eş Genel Başkanları Lami Özgen ve Şaziye Köse ve TTB Merkez Konsey İkinci Başkanı Sinan Adıyaman ve çok sayıda kurum ve siyasi parti yöneticisi de katıldı. Güçbirliği adına konuşan KESK Eş Genel Başkanı Şaziye Köse, 1 Eylül Dünya Barış gününde emekçileri, kadınları, çocukları alanlara çağırdı.

‘DARBE GİRİŞİMİNİ FIRSAT BİLDİLER’

Köse, darbe girişiminin bastırılmasının, Türkiye'nin içine süreklendiği kanlı atmosferi ortadan kaldırmadığını belirterek, “OHAL uygulamalarını ‘milli mutabakat’ ile maskelemeye çalışan AKP, darbe girişiminin oluşturduğu atmosferi faşizan, sömürücü ve savaş yanlısı dikta rejimini derinleştirmek için fırsata dönüştürdü” dedi.

Kitlesel gözaltı ve tutuklamaların, işten çıkarma ve iş güvencesinin ortadan kaldırılmasının, Alevilere yönelik mezhepçi dayatmaların, çocuk istismarlarının, kadına yönelik şiddet politikalarının, homofobiden beslenen cinayetlerin ve doğa talanının gün geçtikçe derinleştiğini kaydeden Köse, 2015 Haziran seçimlerinden bu yana AKP’nin 'Ya biz ya kaos' diyerek ülkeyi savaş alanına çevirdiğini belirtti.

“Hemen her gün ülkenin dört bir yanında patlayan bombalarla onlarca insanımız hayatını kaybediyor, yüzlerce insanımız yaralanıyor” diyen Köse, son olarak IŞİD'in Gaziantep'te bir kına gecesine düzenlediği intihar saldırısında çoğunluğu çocuk 54 kişinin yaşamını yitirdiğini hatırlattı.

‘HİÇBİRİMİZ CAN GÜVENLİĞİ YOK’

Suriye ve Irak'ta emperyalist güçlerin yönelendirmesiyle savaşın sürdüğünü kaydeden Köse, “AKP iktidarı öteden beri yanlış olan Suriye politikasındaki ısrarını Cerablus’a yönelik saldırgan girişimini derinleştirerek sürdürüyor” dedi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun konvoyuna yapılan saldırı hatırlatan Köse, “En son Artvin’de anamuhalefet partisi konvoyunu hedef alan saldırı ise savaş ve kaosun derinleştirildiği bu ortamda hiç birimizin can güvenliğinin olmadığını, demokrasiyi ve barışı savunmada daha ısrarcı bir tutum alınması gerektiğini gözler önüne sermiştir” dedi. Çatışmaların devam ettiği, gençlerin ve çocukların yaşamını yitirdiği lu günlerde Dünya Barış Günü'ne girileceğini ifade eden Köse, bu savaşın halkların ve emekçilerin savaşı olmadığını şu sözlerle ifade etti, “Bu savaş bizim savaşımız değil. Savaşa mecbur olan halklarımız ve emekçiler değil, iktidarını savaşa, gerilime ve kaosa bağlayan AKP’dir” dedi.

‘SAVAŞIN BEDELİNİ EMEKÇİLER ÖDÜYOR’

AKP Hükümetinin hem içerde hem de dışarda emekçileri ve halkları kuruplaştırmaya dayalı bir politika izlemesinin savaş ve şiddet ortamını büyüttüğüne dikkat çeken Köse, “Ülkemizdeki darbelerin, savaşların ve ekonomik krizlerin bedelini halkımız ve emekçiler ödemektedir. Savaş naraları atanların çocukları değil, yoksul halkımızın çocuklarının kanı akıtılmaktadır. Bu çılgınlıkta ısrar etmek ülkemizi çıkmaz bir felakete sürükleyecektir” dedi.

Kürt sorununda şiddet odaklı politikaların ölüm, kan ve gözyaşı dışında bir sonuç üretmediğini belirten Köse, barışçıl ve demokratik yollarla çözüm için gerekli adımların acilen atılmasını istediklerini söyledi.

3 BÜYÜK KENTTE MİTİNG

“Ülkemizin geleceğine sahip çıkmak, demokrasiyi, laikliği, bağımsızlığı, barışı, eşitliği, özgürlüğü, adaleti savunmak ve gerçek kılmak için 1 Eylül’de alanlarda olacağız” diye konuşan Köse, ülkenin dört bir yanında darbeleri ve savaşı durdurmak, OHAL'i kaldırmak için tüm yurttaşları alanlara çıkarak barışın sesini yükseltmeye davet etti.

Köse, 3 büyük kent başta olmak üzere ülke genelinde 1 Eylül günü etkinlikler yapılacağını belirterek, 1 Eylül günü İzmir’de, 3 Eylül günü Ankara’da, 4 Eylül günü de İstanbul’da mitingler düzenleyeceklerini duyurdu. (Ankara/EVRENSEL)

ÖNCEKİ HABER

Gemlik Gübre'de grev kararlılıkla sürüyor

SONRAKİ HABER

Anadolu Adliyesi'nde görevli 33 personel tutuklandı

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa
Evrensel Ege Sayfaları
EVRENSEL EGE

Ege'den daha fazla haber, röportaj, mektup, analiz ve köşe yazısı...