27 Ağustos 2016 00:59

Savaş politikalarının bedelini halklar ödüyor

EMEP MYK Üyesi Mehmet Türkmen ve HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul ile Antep'te baş gösteren ırkçı provokasyonları konuştuk

Paylaş

Hasan AKBAŞ
Fatma KESKİNTİMUR
ANTEP

Antep’te Siirtli bir ailenin düğününe yönelik yapılan bombalı saldırı sonrası kentte gergin hava hakimiyetini korurken, çeşitli ırkçı provokasyonlar da boy göstermeye başladı. Bu provokasyonlara dair bilgiler veren EMEP MYK Üyesi Mehmet Türkmen ve HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul çarpıcı tespitlerde bulundu. Türkmen ve Toğrul, bu durumdan vazgeçilmesi çağrısı yaparak uyarılarda bulundu.

Yaşanan bombalı saldırı sonrası özellikle Kürtlerin yoğunluklu olarak yaşadığı Beybahçe Mahallesi çeşitli siyasetçiler, TV kanalları ve gazete haberlerinde hedef gösterilmesinin ardından çeşitli provokatif girişimler yaşandı. Cenaze törenleri sırasında tekbirlerle bir grubun mezarlığa gelmesi tepkilere neden olurken, HDP vekillerinin aralarında olduğu bir heyet kitlenin önüne geçerek olası provokasyonu önlemişti. Kentte hâlâ gerginlik sürerken kimi belediye yöneticilerinin kışkırtıcı açıklamaları da dikkat çekiyor. Kentteki yaşanan olayların verdiği gerginlik farklı kesimlerin bir arada yaşadığı kent açısından kaygıları artırıyor. 

‘HALKLAR BİRLEŞMELİ’

Yaşanan bu gerginliğe ilişkin EMEP MYK Üyesi Mehmet Türkmen ve HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul Evrensel’e değerlendirmelerde bulundu. 

“IŞİD’in Antep’te üslendiği, katliamlar planladığı, örgütlendiği gerçeğini artık herkes biliyor” diyen Türkmen, “Bu son saldırı da bu anlamda, daha önce de işaret edilen tehlikelerden bağımsız düşünülemez” dedi. “Antep’te hemen her mahallede pek çok camide ve farklı isimlerle açılan derneklerde IŞİD’lilerin olduğu ihbarları yaygın bir durumdu” diyen Türkmen, yaşanan saldırının ardından tüm bu bilgiler yokmuşçasına açıklamaların yapıldığına ve bölgede yaşayan Kürtlerin hedef gösterildiğine de dikkat çekti. Türkmen olayın hemen ardından ve sonrasında cenaze törenlerinde yaşananları hatırlatarak şu uyarılarda bulundu: “Şimdi açıkça belirtiyoruz ki, Antep’te ırkçı ve tehlikeli provokasyonlar örülmek isteniyor. Terör saldırısıyla sarsılan bir kentte yeni provokasyonlar ve iç karışıklık organize edilmesi daha vahim noktaları doğuracaktır. Bakın daha cenazeler defnedilmeden ve cenaze törenlerinde de tekrar edilen yürüyüşler, saldırı girişimleri oldu. Vahşi bir katliam sonucu yaşamını yitiren yurttaşlarımızın ve çocukların cenazeleri gömülürken, o acılı durumda bile bizzat Şahinbey Belediyesinin örgütlediği açık olan, başlarında belediyenin şapkalarıyla, ellerine bayrak tutuşturulmuş işçilerin de olduğu bir grup tekbirlerle orada resmen provokasyon yaptı. Şimdi sormak istiyorum; şehrimizdeki AKP’li belediye başkanları sürekli, ‘provokasyona gelmeyin’ derken, belediyeden işçilerin de alet edildiği bu ortam nasıl ortaya çıkıyor? Bütün bunlar belediye başkanına ve yöneticilerine rağmen mi oluyor? IŞİD’in tekbir getirerek yaptığı bir katliamda hayatını kaybedenlerin cenazelerinin gömüldüğü, çoğunluğu HDP üyesi ve kitlesi olan insanların bulunduğu mezarlığa tekbirlerle yürümek provokasyon değildir de nedir? Ne yapılmak isteniyor? Tekbir sesleriyle Kürtlerin, Alevilerin mahallelerini basmak istemek, cenazede bu yaklaşımların sergilenmesi gibi adımlar o acıyı, o yası paylaşmak için olduğuna inanılabilir mi?” 

Yaşanan son provokasyona dair “İşçilere ‘Şehit cenazesi var’ mesajlarının da atıldığı bilgisini aktaran Türkmen, “Kimi söylem ve pratik adımlarla bunun yerellerde de örgütlenmesi ve kentte böyle bir iç karışıklığın oluşturulması çabaları vahim bir boyut alır. Böyle kaygılar ve belirtiler de var. Biz şimdiden bu durum karşısında uyarıyoruz. Çok kültürlü ve bir arada bir yaşamın olabildiği Antep’in böyle bir hale dönüştürülmek istenmesine karşı herkesin dikkatli olması gerektiğini söylüyoruz” dedi. 

‘PROVOKASYONLARA GELİNMEMELİ’

HDP Antep Milletvekili Mahmut Toğrul da, “Antep’te ciddi bir IŞİD yapılanması, hücreleri ve tehlikeli bir gidişatın olduğuna dair her fırsatta uyarılarda bulunuyoruz. Fakat bu çabalarımızın hepsi ‘Antep’in imajını bozma çabaları’ olarak değerlendirildi ve dikkate alınmadı” sözleriyle bizzat kendisinin defalarca Meclis kürsüsünden dile getirdiği uyarıları hatırlattı. Antep’te IŞİD yapılanmasının, “önlem alınmaması halinde daha vahim sonuçlara da yol açabileceğini, tehlikenin geçmediğini” belirten Toğrul, saldırı sonrası yaşanan provokasyon girişimlerine şu sözlerle değindi: “Bugün de aynı tehlike halkların kışkırtılmasıyla yapılmak isteniyor. Şimdi de buna ilişkin uyarıyoruz.  Cenaze törenlerine saldırı hazırlıkları sağduyu oluşturma çabalarımız sonucu sonuçsuz kaldı. Ancak bu tarz girişimlerle bir siyasi rant sağlamak, bir sonuç beklemek tehlikelidir. Bu kadar acının olduğu yerde bu ortamın bu şekilde gerginleştirilmesi yerine acıların ortaklaştığı yeni acıların yaşanmaması gayreti olmalıdır. Bu çabaları tehlikeli görüyor ve sorumlulukları olanların bu durumdan vazgeçmesini talep ediyoruz. Herkesin aklını başına alması gerektiğini ifade ediyoruz. Bu saldırıların halkları daha da kışkırttığı bir ortam yaratılmamalı. Halklarımız, aksine acılarında birleşmelidir. Halklarımız bu tür oyunlara gelmesin diyorum.” 

ÖNCEKİ HABER

Salih Müslim: Uluslararası anlaşmalara ters

SONRAKİ HABER

DİHA’nın Hakkari bürosuna polis baskını

Sefer Selvi Karikatürleri
Evrensel Gazetesi Birinci Sayfa